BBC: McDonalds kohun keskellä Britanniassa – työntekijöiden mukaan toimipaikoissa esiintynyt seksuaalista ahdistelua, rasismia ja kiusaamista

Pikaruokaketju McDonald'sin yli sata nykyistä ja viimeaikaista työntekijää on väittänyt, että yhtiön toimipaikoissa Isossa-Britanniassa on esiintynyt seksuaalista ahdistelua, häirintää, rasismia ja kiusaamista, kirjoittaa yleisradioyhtiö BBC.

Lehden lähteiden mukaan työntekijöitä on kähmitty ja ahdisteltu lähes rutiininomaisesti. Osan työntekijöistä sanotaan olleen jopa 17-vuotiaita.

BBC kirjoittaa alkaneensa tutkia McDonald'sin työoloja helmikuussa sen jälkeen, kun yritys oli allekirjoittanut tasa-arvo- ja ihmisoikeuskomission kanssa sopimuksen, jossa se sitoutui suojelemaan henkilöstöään seksuaaliselta häirinnältä.

Sopimuksessa yhtiö lupasi "nollatoleranssia" seksuaalisen häirinnän suhteen ja järjestää koulutusta työntekijöille.

McDonald'sin Ison-Britannian ja Irlannin toimitusjohtajan Alistair Macrowin mukaan yhtiössä ei ole sijaa häirinnälle, hyväksikäytölle tai syrjinnälle.

– Jokainen McDonald'sin Ison-Britannian 177 000 työntekijästä ansaitsee työskennellä turvallisessa, kunnioittavassa ja osallistavassa työpaikassa. On selvästi tapauksia, joissa olemme epäonnistuneet, ja pyydämme sitä syvästi anteeksi, Macrow sanoi BBC:lle.

– Tutkimme kaikki esitetyt syytökset, ja kaikkiin todistettuihin sääntöjen rikkomuksiin sovelletaan tiukimpia toimenpiteitä, joita voimme laillisesti määrätä aina irtisanomiseen asti, hän lisäsi.

Monelle ensimmäinen työpaikka

BBC kertoo olleensa yhteydessä yhtiön työntekijöihin kysyäkseen näiden kokemuksista McDonald'sissa työskentelystä.

Yli sadasta syytöksestä 31 koski seksuaalista hyväksikäyttöä, 78 seksuaalista häirintää ja 18 liittyi rasismiin, kirjoittaa BBC.

Työntekijät ovat kertoneet johtajien muun muassa painostaneen nuoria työntekijöitä seksiin, tarttuneen takapuoleen ja lähetelleen näille seksuaalissävytteisiä kuvia.

McDonald's on yksi suurimmista yksityisen sektorin työnantajista Isossa-Britanniassa. Pikaruokaketjulla on yli 170 000 työntekijää 1 450 ravintolassa, BBC kirjoittaa.

BBC:n mukaan kolme neljäsosaa yhtiön työntekijöistä on 16–25-vuotiaita ja monille se on ensimmäinen työpaikka.

Suurin osa työntekijöistä ei ole suoraan yrityksen palveluksessa, sillä McDonald's käyttää franchising-järjestelmää, mikä tarkoittaa, että yksittäiset toimijat saavat toimiluvan ravintoloiden pyörittämiseen.

Väitteet seksuaalisesta häirinnästä yhtiön sisällä nousivat ensimmäisen kerran Britanniassa esiin viisi vuotta sitten, kun leipomo- ja elintarvikeliitto (BFAWU) kertoi saaneensa asiasta tuhat kantelua.

McDonald'sin toimintakulttuuri on noussut esiin muun muassa myös Yhdysvalloissa, jossa yhtiö on joutunut vastaamaan miljoonakanteisiin seksuaalisen häirinnän syytösten vuoksi.

Vuonna 2019 yhtiön silloinen toimitusjohtaja Steve Easterbrook sai potkut, kun paljastui, että hänellä oli ollut suhde yrityksen työntekijään. Yhtiön hallitus koki Easterbrookin myös rikkoneen yrityksen toimintaperiaatteita.

Lue myös:

    Uusimmat