Mainos

Barents-ympäristöyhteistyö kiikastaa rahasta

Norja on edelleen valmis panemaan 300 miljoonaa kruunua Kuolan suursaastuttajiin lukeutuvan Petshenganikkelin kombinaatin uusimiseen, mikäli uusi omistaja siihen ryhtyy.

Norja uudisti lupauksensa lahjarahasta Barentsin euro-arktisen neuvoston ympäristöministerikokouksessa, joka päättyi Pietarin lähellä Pushkinissa tänään. Samalla Norja kuitenkin toi esiin pettymyksenä Venäjän rahapulan takia vitkaan edenneeseen Barentsin ympäristöyhteistyöhön.
-Meidän on myönnettävä, että liian moni hanke ei ole edennyt toteutettavuustutkimusta pidemmälle, Norjan ympäristöministeriön valtiosihteeri Erik Orsgau huomautti.

Venäjän ympäristöhallinnon tehtävä ei ole helppo. Se painii valtavien ympäristöpulmien kanssa samaan aikaan, kun sen osuus Venäjän valtionbudjetista on vajaa prosentti. Ympäristönsuojelun valtionkomitean puheenjohtaja Viktor Danilov-Daniljan vakuutti ympäristöviranomaisten pyrkivän kaikin voimin toteuttamaan saastuttaja maksaa -periaatetta.

Pohjoismaisista ympäristöministereistä Pushkinin kokoukseen osallistui ainoastaan Suomen Pekka Haavisto. Hän toivoi EU:n tulevan mukaan nykyistä suuremmilla summilla sekä Barentsin että Itämeren ympäristöhankkeisiin. Hän kuitenkin muistutti, että päävastuu rahoituksesta on siellä missä hankkeet toteutetaan eli Venäjällä.

Vuonna 1993 perustettu Barentsin euro-arktinen neuvosto pyrkii avittamaan Venäjää mm. saastepäästöjen vähentämisessä, ydinjätepulmien ratkaisussa ja metsätalouden kehittämisessä. Venäjän ja pohjoismaiden lisäksi neuvostossa on mukana EU:n komissio.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.