Mainos

Bangladeshin tehdasturma yhä synkempi yli sadan uhrin omaiselle

Dna-asiantuntijan mukaan yli sata Bangladeshin tuhoisan tehdasturman uhria jää kokonaan tunnistamatta. Uhrien omaisille tämä on synkkä uutinen, sillä ilman tunnistusta omaiset eivät saa turmasta minkäänlaisia korvauksia.

Dhakan laitamilla olleen vaatetehtaan romahduksessa kuoli yli tuhat ihmistä.

Tehdas romahti viime vuoden huhtikuussa. 

Pelastustyöt paikalla lopetettiin kolmen viikon jälkeen. Tehtaan raunioista oli tuolloin löydetty 1129 ruumista.

Alunperin tunnistamatta yli 300 uhria

Viranomaiset hautasivat yli 300 uhria, joita oli mahdotonta tunnistaa ruumiiden hajoamisen tai muiden vaurioiden takia. Ruumiista otettiin kuitenkin dna-näytteet tunnistamista varten.    

Bangladeshin oikeuslääketieteellisen dna-laboratorion johtaja Sharif Akhteruzzaman on nyt ilmoittanut, että uhreista yli sataa on mahdotonta tunnistaa näytteiden perusteella.

– Olemme nyt tunnistaneet 200 henkilöä. 157 heistä tunnistettiin aiemmin ja 43 tässä kuussa,  Akhteruzzaman kertoi AFP:lle

Loput 112 dna-näytettä ovat kuitenkin osoittautuneet mahdottomiksi tunnistaa, vaikka niitä on verrattu omaisilta kerättyihin näytteisiin. Näytteitä kerättiin kaikkiaan 549:ltä henkilöltä, jotka ilmoittivat romahduksessa kadonneesta omaisestaan.

Mikäli ruumiita ei saada virallisesti tunnistettua, omaiset eivät pysty hakemaan korvauksia turmasta.

Uhreja löytyi rauniosta vielä kuukausia myöhemmin

Dna-laboratoriota johtava Akhteruzzaman oli jo aiemmin ilmaissut huolensa kuolonuhreilta kerättyjen näytteiden laadusta.

Akhteruzzaman kertoi myös, että laboratoriossa on yritetty tunnistaa jäännöksiä, joita on löydetty tehtaan raunioista vasta viime kuukausina.

Poliisin mukaan katulapset löysivät joulukuussa luun palasia penkoessaan tehtaan raunioita.

Löydöt ovat antaneet uutta pontta työntekijäliittojen esittämille syytöksille, jonka mukaan pelastustyöt ja ruumiiden etsintä romahtaneella rakennuksella lopetettiin liian aikaisin.          

Työntekijäliitot ovat myös arvostelleet Bangladeshin hallintoa, tehtaan omistajia sekä länsimaisia vaatevalmistajia siitä, etteivät nämä ole maksaneet tarpeeksi nopeasti korvauksia romahduksessa loukkaantuneille tai menehtyneiden työntekijöiden omaisille.

Hallinto kertoo maksaneensa tähän mennessä romahdusturmasta korvauksia noin 800 uhrin perheelle, lukuun sisältyy myös 40 henkilöä, jotka menettivät turmassa raajojaan.       

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.