Mainos

Bangkokin ilmastokokouksessa sopu jatkosta

Bangkokin ilmastokokoukseen osallistuneet maat ovat sopineet tulevien ilmastoneuvottelujen aikataulusta. Balilla joulukuussa pidetyssä kokouksessa sovittiin, että Kioton sopimuksen jatkosta pitäisi saavuttaa yksimielisyys ensi vuoden loppuun mennessä.

Bangkokissa sovittiin, että tänä vuonna järjestetään kolme istuntoa käsittelemään muun muassa metsätuhoja ja ilmastonmuutoksen vastaisen taistelun rahoittamista. Ensi vuonna istuntoja on määrä järjestää neljä.

Kokouksessa sovittiin myös, että maat alkavat tutkia tapoja, joilla lento- ja laivaliikenteen aiheuttamia kasvihuonekaasupäästöjä voidaan vähentää.

Yli 160 maata osallistui Bangkokin kokoukseen.

Lento- ja laivaliikenteen aiheuttamat kasvihuonekaasupäästöt ovat olleet nopeassa kasvussa. Kioton sopimus jätti nämä päästöt supistustavoitteiden ulkopuolelle, koska niitä ei ole helppoa luokitella yksittäisten maitten vastuulle.

Bangkokin ilmastokokous päättyi myöhään perjantaina pitkäksi venyneiden istuntojen jälkeen.

Rikkailla ja köyhillä mailla kiistaa

Kokouslähteiden mukaan venymisen syynä oli teollisuusmaiden ja kehitysmaiden kiista siitä, missä järjestyksessä ja millä painotuksin asioista pitäisi alkaa neuvotella. Erimielisyyttä oli myös siitä, miten ilmastonmuutosta olisi tehokkainta torjua.

Kiistaa kokouksessa aiheutti muun muassa Japanin ehdotus, jonka mukaan kunkin teollisuudenalan ympäristöystävällisyyttä pitäisi arvioida erikseen. Kehitysmaat pelkäävät, että näin rikkaiden maiden olisi helpompi täyttää tavoitteensa ja kehitysmaihin kohdistuvat vaatimukset lisääntyisivät.

- Kehitysmaat haluavat yhdenlaisen järjestyksen ja teollisuusmaat toisen. Ja jos ne nyt eivät pääse sopuun näissä pirun työryhmissään ja papereissaan, tästä tulee sotku, tuhahti ympäristöjärjestö Greenpeacen edustaja Bill Hare ennen kokouksen päättymistä.

Lähes kaikki kokouksen osallistujat olivat yhtä mieltä siitä, että vaikein kysymys eli vuoden 2012 jälkeiset päästötavoitteet jää odottamaan Yhdysvaltain uuden presidentin astumista virkaan. Kaikki kolme pääehdokasta ovat luvanneet ryhtyä nykyistä presidenttiä tiukempiin toimiin ilmastonmuutoksen nujertamiseksi.

(MTV3-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.