Mainos

Balttien EU-jäsenyys puhuttaa

Pääministeri Paavo Lipponen (sd.) yritti tyynnytellä Suomen ja Ruotsin näkemyseroa Baltian maiden EU-jäsenyysneuvotteluista Ruotsin sosiaalidemokraattien puoluekokouksessa Sundsvallissa perjantaina. Ruotsin ulkoministeri Lena Hjelm-Wallén muistutti, että maiden näkemyserot balttien EU-neuvotteluista eivät ole muuttuneet miksikään.

Toisin kuin Ruotsi, Suomi ei vaadi jäsenyysneuvottelujen aloittamista kaikkien Baltian maiden kanssa samanaikaisesti. Suomi on EU-komission esityksen kanssa samoilla linjoilla siitä, että neuvottelujen avauskierroksella balteista otettaisiin mukaan vain Viro.

-Suomella ja Ruotsilla on asiassa vain taktisia näkemyseroja, Lipponen muotoili puheensa jälkeisessä lehdistötilaisuudessa ja vakuutteli, että Suomenkin lopullisena päämääränä on saada sekä Viro, Latvia että Liettua EU:n jäseniksi.

Lipponen kehotti ottamaan huomioon sen, että useat EU-maat eivät halua yhtäkään Baltian maata neuvottelujen ensivaiheeseen. Ruotsin ulkoministerin Hjelm-Wallén mukaan yhteispohjoismainen kanta olisi ollut strategisesti parempi ratkaisu ja voinut yhtä lailla johtaa Viron valintaan.

-Pohjoismaat olisivat olleet yhdessä huomattavasti vahvempi painostusryhmä, mikäli Ruotsi, Tanska ja Suomi olisivat olleet samoilla linjoilla, totesi ulkoministeri Hjelm-Wallén. Lipposen mukaan Latvian ja Liettuan ei tarvitse tuntea jääneensä asiassa ulkopuolisiksi. Hän ehdotti, että EU:n puitteissa luotaisiin erityinen ohjelma, jolla pyrittäisiin kartoittamaan EU-kelpoisiksi pyrkivien hakijamaiden tarpeita. Esimerkkinä hän mainitsi vuosittaiset tilannekatsaukset maiden kehityksestä.

"Emu-myönteisyys pitää korot matalalla"

Lipponen on aiemmin kritisoinut SDP:n ruotsalaista sisarpuoluetta siitä, että se ei aio viedä Ruotsia Euroopan talous- ja rahaliittoon Emuun ensimmäisten joukossa. Sundsvallin puoluekokouksessa korostetun diplomaattinen Lipponen tyytyi sanomaan, ettei ole hänen tehtävänsä "jaella Ruotsille neuvoja".

Lipponen huomautti kuitenkin, että Suomen hallituksen myönteinen suhtautuminen Emuun on pitänyt korot matalalla. Epävarma suhtautuminen olisi Lipposen mukaan johtanut korkojen dramaattiseen kohoamiseen.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.