Mainos

Backman: Verokevennyksiä ei voi täysin korvata kunnille

Hallintoministeri Jouni Backman sanoo, että pieni- ja keskituloisten palkkaverotuksen keventämisestä kunnille aiheutuvia menetyksiä ei voida täysin korvata.

Backman sanoo Ylöjärven Seutu -paikallislehden julkaisemassa haastattelussa, että valtio kyllä etsii korjausmenetelmää, mutta on mahdotonta löytää keino, jolla vaikutukset voidaan korvata täysin eri kunnille. Tuloverotusta on kevennetty mm. korottamalla kunnallisverotuksen ansiotulovähennyksen enimmäismäärää.

Hallintoministeri Backman kehottaakin kuntia miettimään, mitä niiden verotuloissa tapahtuu lähivuosina. Hän huomauttaa, että kiistellyt valtionosuudet ovat kaikkien kuntien tuloista vain noin 13 prosenttia, kun taas verotuloista kertyy noin 50 prosenttia tuloista.

Kuntataloudessa on vuositasolla Backmanin mukaan noin kolmen miljardin markan aukko. Kuntien on joko lisättävä tulojaan tai karsittava menojaan.

Backman sanoo, että kuntatalouden vahvistamiseksi on kolme erilaista mallia. Yhdessä valtio rahoittaisi kuntia nykyistä selkeämmin valtionosuusjärjestelmän kautta, toisessa valtionosuudet painettaisiin alas ja kunnat saisivat nykyistä enemmän verotusoikeutta ja kolmannessa mallissa nostettaisiin kuntien maksutuloja ja käytettäisiin tulonsiirtoihin perustuvaa tasausjärjestelmää.

Backman johtaa kuntien peruspalveluita pohtivaa työryhmää. Hän toivoo, että sen työn tuloksia sisällytettäisiin jo seuraavan hallituksen ohjelmaan.

Backman toivoo seuraavan hallituksen selvittävän myös nk. seutukuntamallia, jossa osa yhteisöveron tuotosta jaettaisiin usean kunnan muodostamalle seutukunnalle.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.