Mainos

Baarimies Tallinnassa

Heikki Kähkönen, Pekka Linnainen, Tapio Mäkeläinen ja Mikko Savikko: Baarimies Tallinnassa (Arktinen Banaani 2014)

Jos Tallinnassa on tottunut istahtamaan kerta toisensa jälkeen Virukadun ja Raatihuoneen torin kuppiloihin, Baarimies Tallinnassa -kirja antaa toivottuja ohjeita ja arvioita uusiin kohteisiin. Toki monet tutut turistikohteet on kirjassa lueteltu, mutta parasta antia ovat baarimiehen seikkailut keskustan ulkopuolella olevissa juottoloissa.

Kannattaisiko baari-ilta aloittaa vaikkapa Kalamajan kaupungiosassa sijaitsevasta Kohvik Topsista, jonka lähes kaikki rekvisiitta on kirjan mukaan tuotu kierrätyskeskuksista ja kirpputoreilta. Torstaisin Topsissa järjestetään Femme Fatale -iltoja eri teemoin ja dj:nä on tietenkin nainen. Kirja valistaa, että Kalamajan kulttuurihenkisten asukkaiden kohtauspaikassa on aina tarjolla runsaasti tietoa tulevista kulttuuririennoista.

Telliskiven kaupunginosasta kirja suosittelee muun muassa F-hoonetta, Pubed Baaria, Veinibaar Pokaalia sekä Lendav Taldrik -pubia. F-hoone on tehty vanhaan rautateiden vaunutehtaaseen. Paikan sijaintia syrjäisellä ratapihalla voi pitää hieman outona. Tästä huolimatta kirjan mukaan paikassa on hyviä laatuoluita ja hyvää ruokaa.

Baarimies Tallinnassa -kirja sopii myös lukijoille, jotka eivät niinkään perusta oluen juomisesta. Informatiiviset kuvat hienoista ja toisinaan hieman kummallisista baareista kertovat omalla tavallansa Tallinnan moninaisuudesta. Esimerkiksi Vilde teellä sijaitseva Trulling on hieman ränsistyneen näköinen ikkunaton betonibunkkeri. Baarimies kuvaa paikkaa näin: "Tämän haluan näyttää kavereilleni."

Myös baarimiehen tarinat entisestä ja nykyisestä Tallinnasta ovat mielenkiintoisia. Saamme tietää, missä Viru-hotellin Mustamäelle sijoitetut suomalaiset rakennusmiehet kävivät iltaansa viettämässä ja mitä näille lokaaleille kuuluu nykyään. Lasnamäen baareissa baarimies puolestaan törmää hyvin Suomea tuntevaan virolaismieheen, joka ihmettelee, miksi Tampereen Hervanta tai Helsingin Itä-Pasila ovat niin omituisia. Voiko niissä kukaan viihtyä, hän kysyy keskellä Lasnamäen betoniviidakkoa. Niin, asioista voi ajatella niin monella tavalla.

Oli hauska havaita, että kirjaan on päässyt myös 18 vuotta sitten avattu Nômme-pubi, jossa olutta tai ruokaa voi tilata pöydällä olevista vanhanaikaisista puhelimista. Nyt jo edesmennyt virolainen tv-kuvaajani esitteli kantapaikkansa minulle 90-luvun lopulla.

Baarimies Tallinnassa -kirjan lopussa kerrotaan vielä virolaisista oluruoista, cocktail-baareista sekä kaupoista, joissa on laaja olutvalikoima. Itse olisin kaivannut vielä jonkinlaisia karttoja pubien sijainnista, vaikka toki nykypäivänä kännykällä ne on helppo löytää.

Pertti Nyberg

Kirjoittaja toimii uutistuottajana MTV Uutisissa

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.