Avainten unohtaminen voi tulla kalliiksi: Talviyössä värjötellyt nainen yritti herättää ystävänsä, mutta heläyttikin kivellä vakuutusyhtiön lasin rikki

Talviyöhön ilman avaimia jäänyt nainen pyrki ratkaisemaan ongelmansa tavalla, josta koitui hänelle lähes 3000 euron suuruinen lasku. Vuonna 1997 syntynyt nainen tuomittiin vastikään Vantaan käräjäoikeudessa vahingonteosta, sillä hän oli heittänyt vakuutusyhtiön konttorin ikkunan kivellä rikki.

Oikeudessa nainen kertoi, ettei hänen tarkoituksenaan suinkaan ollut osua kyseiseen ikkunaan. Sen sijaan hän oli yrittänyt kiinnittää konttorin yläpuolella asuvan ystävänsä huomion.

Hän oli jo aiemmin heitellyt ikkunaan pienempiä kiviä, mutta kun se ei ollut tepsinyt, oli hän tarttunut suurempaan murikkaan.

Nainen oli ollut kertomansa mukaan ”erittäin juovuksissa” ja ”sekavassa tilassa”. Ja kuten arvata saattaa, viimeinen heitto meni hieman huti. Kivi osui vakuutusyhtiön konttorin ikkunaan, ja rikkoi ulommaisen lasin.

"Tahallinen rikos"

Asiaa käsiteltiin myöhemmin Vantaan käräjäoikeudessa, missä kyseinen vakuutusyhtiö, taloyhtiö sekä myös ikkunan vakuuttanut vakuutusyhtiö penäsivät naiselta saataviaan. Lisäksi naista syytettiin vahingontekorikoksesta.

Oikeussalissa nainen tunnusti rikkoneensa ikkunan. Hän kuitenkin kiisti, että asiaan olisi liittynyt minkäänlaista tahallisuutta.

Oikeus katsoi, että nainen oli tuskin toiminut tarkoituksenaan rikkoa ikkuna tai pitänyt ikkunan rikkoutumista kiven heittämisen varmana seurauksena. Hänen kuitenkin katsottiin täytyneen pitää sitä todennäköisenä. Hänen katsottiin syyllistyneen tahalliseen rikokseen.

Koska naisella oli tilanteessa kivenheiton sijaan useita muitakin vaihtoehtoisia tapoja toimia, tekoa ei annettu anteeksi. Oikeus siis katsoi, ettei naista voi jättää rangaistukseen tuomitsematta.

2900 euroa maksettavaa

Oikeudenmukaiseksi rangaistukseksi nähtiin 25 päiväsakkoa, joista jäi naisen tuloilla maksettavaa 275 euroa. Lisäksi nainen määrättiin korvaamaan aiheuttamansa vahingot.

Nainen vaati vahingonkorvausvastuunsa sovittelua kohtuusperusteella. Hän perusteli vaatimusta sillä, että hänen tulonsa olivat pienet ja hän odotti lasta. Oikeus hylkäsikin vakuutusyhtiöiden vaatimukset siitä, että nainen joutuisi maksamaan korvauksista vielä viivästyskorkoja.

Kaikkiaan naiselle jäi korvauksia maksettavaksi noin 2500 euroa. Asianomaisten oikeudenkäyntikulujen ja sakkojen kanssa kivitempauksen hinnaksi tuli yhteensä reilut 2900 euroa.

Lue myös:

    Uusimmat