17-vuotiaan hölmöily toi jättilaskun oikeudessa: Sytytti roskiksen palamaan, satojen tuhansien arvoinen puurakennus paloi maan tasalle

Pieksämäellä tuhoisan tulipalon aiheuttanut nuorukainen tuomittiin suuriin korvauksiin käräjäoikeudessa.

Nuorukainen tuikkasi toukokuussa 2018 tuleen roskakorin, joka sijaitsi Pieksämäen keskustassa olevan keskuskentän huoltorakennuksen kyljessä.

Tuli levisi, ja koko puurakenteinen huoltorakennus tuhoutui. Satojen neliöiden laajuisen rakennuksen mukana meni suuri määrä Pieksämäen kaupungin ja Savon Pallon omaisuutta.

Tulipalosta aiheutui yli puolen miljoonan euron vahingot.

Oikeudessa vakuutusyhtiö ja Pieksämäen kaupunki vaativat, että nuori mies maksaisi tempustaan yli 560 000 euron korvaukset.

Oikeus: Olisi pitänyt ymmärtää seuraukset

Käräjillä todettiin riidattomaksi, että nuorukainen oli sytyttänyt roska-astian palamaan.

Nuorukainen itse väitti, että palon syntyyn olisi vaikuttanut toisen henkilön pois heittämä savuke. Selitys ei kuitenkaan saanut tukea mistään oikeudessa esitetystä selvityksestä.

Sen sijaan oikeudessa kuultiin muun muassa paikalla ollutta todistajaa, jonka kertomuksen perusteella nuorukainen oli itse erikseen ehdottanut roskakorin polttamista.

Todisteiden valossa nuorukainen oli sytyttänyt astiassa olleita roskia ja sen jälkeen vielä ruiskuttanut perään herkästi syttyvää hajuvettä.

Tämän jälkeen hän oli sulkenut astian kannen ja poistunut paikalta.

Nuorukainen selitti ajatelleensa, että roska-astia sammuisi itsestään. Oikeuden mielestä hänen olisi kuitenkin pitänyt ymmärtää, millaiset seuraukset palolla voisi olla. Astia kun sijaitsi aivan puurakenteisen huoltorakennuksen seinän vieressä.

Korvauksia soviteltiin kymmenesosaan

Vaikka osapuolet vaativat nuorukaiselta yhteensä yli puolen miljoonan euron korvauksia, kellään ei ollut mitään sitä vastaan, että korvaussummaa soviteltaisiin.

Nuorukainen ehdotti itse, että hänen maksettavakseen koituisi vahingoista vain kymmenesosa. Vakuutusyhtiö oli maksanut Pieksämäen kaupungille jo 400 000 euroa.

Oikeus määräsikin, että nuorukainen maksaa vakuutusyhtiön korvaussummasta takaisin 40 000 euroa. Lisäksi hänet määrättiin maksamaan Pieksämäen kaupungille kymmenesosa muun tuhoutuneen omaisuuden arvosta, yhteensä reilut 15 000 euroa.

Suurten vahingonkorvausten lisäksi miehelle määrättiin rangaistus.

Vuonna 2000 syntynyt nuorukainen tuomittiin 8 kuukauden ehdolliseen vankeuteen törkeästä vahingonteosta nuorena henkilönä, sillä hän oli tapahtumien aikaan 17-vuotias.

Etelä-Savon käräjäoikeus ratkaisi asian tänään. Tuomio ei ole lainvoimainen, eli siihen voi yrittää hakea muutosta hovioikeudesta.

Lue myös:

    Uusimmat