Avaimet hukassa ja puhelin kotona? Tästä ongelmasi johtuu!

Onko puhelimesi jälleen kotona ja sinä liikenteessä? Huonomuistisuus voi olla alkavan muistisairauden oire, mutta useimmiten se kielii vain ja ainoastaan liian pitkästä tehtävälistasta ja vauhdikkaasta arjesta.

Muisti voi helposti temppuilla ja etenkin stressi, kiire ja väsymys vaikuttavat unohteluun. Kehitä itsellesi muistisääntöjä, joiden avulla pidät langat käsissäsi.

Huonomuistisuus on yleensä kiireisen ja stressaantuneen ihmisen ongelma, joten rauhoita elämääsi vaikkapa näiden vinkkien avulla.

Avain kotona?

Kotiin jäänyt avain kismittää. Kun lähdet kotoa pitele avainta jatkuvasti kädessäsi, näin voit olla varma, että se on mukana. Kun kehität tästä itsellesi tavan et voi poistua enää kotoa ilman, että muistat avaimet.

Mikä minun pin-koodini taas olikaan?

Ainoa tapa muistaa erilaisia lukuja on tallettaa ne pitkäkestoiseen muistiin, josta ne voi tarpeen tullen kaivaa esiin. Luvut pyyhkiytyvät nopeasti pois lyhytkestoisesta muistista, jos niille ei anna jotain tärkeää merkitystä.

Tee itsellesi muistamista helpottavia lauseita, jotka liittyvät jollain tapaa tunne-elämään, kuten "Katariina syntyi kolmas kesäkuuta, kun kuu paistoi kauniisti".

Myös numeroiden jaottelu helpottaa: Esimerkiksi puhelinnumero 0503594362 on helpompi muistaa, jos painat ensin mieleesi aloituksen "050" ja sen jälkeen muistat luvut "359", "43" ja "62".

Mitä minun pitikään nyt tehdä?

Visualisoi mielessäsi asia tai esine, jonka takia aiot kävellä toiseen huoneeseen. Yhdistä se tarvittaessa joihinkin tuttuihin ja yleisiin asioihin. Jos tarkoituksenasi on viedä kesävaatteet varastoon, mieti ennen toimeen ryhtymistä aurinkoa ja lomaa. Näin osaat yhdistää asioita helpommin, jos muistikatkos pääsee yllättämään.

Mihin ihmeeseen minä laitoin avaimeni?

Tavaroiden hukkaaminen on yleinen tarkkaavaisuusongelma. Avaimet, silmälasit tai lompakko ovat jokapäiväisiä käyttöesineitä. Kun lasket ne käsistäsi, ajatuksesi ovat kiinnittyneenä johonkin aivan muuhun. Muutaman tunnin päästä ihmettelet, mihin olet ne laittanut.

Kiinnitä huomiota tilanteeseen, jossa lasket tavarat käsistäsi. Sano itsellesi ääneen tai äänettömästi mihin aiot laittaa esineet. Helpointa on kehitellä näille esineille paikka, jossa säilytät niitä aina.

Mikä sen elokuvan nimi nyt olikaan?

Kirjan, elokuvan tai vanhan tuttavan nimi on kielen päällä, mutta ei, et millään tahdo muistaa sitä. Tämä ongelma yleistyy yleensä iän myötä. Myös stressi saattaa pahentaa vaivaa.

Hengitä syvään ja kirkasta mielesi. Sano ääneen palasia, jotka muistat hukassa olevasta nimestä, kuten "Se alkaa s-kirjaimella". Muistele tarinan hahmoja ja heidän nimiä.

Jos sinulla ei vieläkään välähdä, korvaa oikea nimi jollakin sitä muistuttavalla sanalla. Luultavasti oikea nimi valkenee sinulle jonkin ajan kuluttua.

Jätinköhän vahingossa hellan päälle?

Rutiinit, kuten hellan sammuttaminen käytön jälkeen, hioutuvat pitkäkestoiseen muistiin kuten pyörällä ajo. Koska tehtävä on mekaaninen suoritus, opit tekemään sen automaattisesti kiinnittämättä asiaan sen kummemmin huomiota.

Jos joskus muistat vasta ulko-ovella unohtaneesi kahvinkeittimen päälle, opettele sanomaan asia ääneen sitä tehdessäsi. Kun siis sammutat keittimen, sano sen samalla ääneen itsellesi. Jos tämä ei auta, laita ulko-oveen lappu, joka muistuttaa sinua tarkistamaan sähkölaitteet ennen uloslähtöä.

Mikä sen miehen nimi oikein olikaan?

Et ole yksin. Jopa 90 prosenttia ihmisistä sanoo kärsivänsä huonosta nimimuistista. Luultavasti unohdukset johtuvat siitä, ettet ole kiinnittänyt tilanteeseen erityistä huomiota esittelytilanteessa.

Suurin osa ihmisistä oppii näkömuistin avulla parhaiten. Siksi kasvot harvemmin unohtuvat, mutta nimet sitäkin useammin. Kun tapaat uuden ihmisen, katso häntä tarkkaan, ja toista hänen nimensä mielessäsi ainakin kolme kertaa.

Yritä käyttää nimeä myös keskustelun aikana, jos se on tilanteessa luontevaa. Voit myös yhdistää nimen johonkin selkeään piirteeseen, joka henkilöllä on. Käytä mielessäsi lempinimiä, kuten "vaalea-Veera".

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat