Mainos

Surkeaa nimimuistia voi treenata – poimi tästä vinkit!

Kuulutko niihin, jotka unohtavat lempinäyttelijöidensä nimet naapurin lapsista puhumattakaan? Tai kuulostaako tutulta, että kun tapaat uuden ihmisen, niin nimi on haihtunut mielestäsi taivaan tuuliin jo kättelyn loppuessa? Ei hätää, muistia on mahdollista treenata siinä missä tanssiaskeliakin.

Huono nimimuisti ei ole tieteellisesti tunnustettu vaiva, vaikka siitä tuntuukin kärsivän moni. Nimien unohtelu johtuu monesta asiasta.

Jos itselleen hokee vuosikausia olevansa huonomuistinen, hokema toteuttaa itse itseään. Tärkeintä on siis ottaa ohjat omiin käsiinsä ja alkaa harjoittamaan muistiaan tietoisesti.

Uusiin ihmisiin tutustuessa myös sosiaalisen tilanteen tuoma paine sekä jännitys vaikuttaa helposti keskittymiseen ja sitä kautta nimien muistamiseen. Kun huomio herpaantuu, ei ole ihme, etteivät nimet jää päähän. Toinen avainsana on siis keskittyminen.

Nimien unohtaminen on yleensä noloa, vaikka tahatonta. Toisaalta kun joku kerran tapaamasi ihminen muistaa nimesi, se ilahduttaa aina.

1. Keskity ja toista

Kun tapaat uuden ihmisen, keskity tilanteessa itsesi sijasta kuuntelemiseen ja toista uusi nimi: ”Hei Matti, hauska tutustua”. Jos nimi kuulostaa vieraalta, pyydä kohteliaasti henkilöä tavaamaan nimensä.

2. Kehitä muistisääntö

Muistisäännön keksiminen voi kuulostaa hassulta, mutta se on yksi tehokkaimmista keinoista. Kikkoja on monia. Jos uusi ihminen on kotoisin vaikka Helsingistä ja hänen etunimensä alkaa h-kirjaimella, voit käyttää alkusointua hyväksi: ”Helena Helsingistä”.

Sääntö voi olla myös mielikuvituksellisempi. Jos tapaat henkilön nimeltä Marja Lahtinen, kuvittele merellä kelluvaa mansikkaa. Kun nimen visualisoi, se saattaa jäädä yllättävänkin helposti mieleen, joten keinoa kannattaa ehdottomasti kokeilla.

3. Yhdistä uusi nimi tuttuun henkilöön

Tavallisia nimiä on erityisen vaikeaa muistaa. Tavatessasi uuden ihmisen nimeltä Matti, yhdistä hänet mielessäsi johonkin toiseen tuntemaasi Mattiin – tuttuun ihmiseen tai julkkikseen. Myöhemmin riittää, kun muistat, että tapaamasi miehen nimi oli sama kuin esimerkiksi isäsi tai entisen pääministerin.

4. Tee nimien opettelusta itsellesi projekti

Päätä, että haluat mestariksi nimien muistamisen saralla ja aloita harjoittelu. Mitään uutta taitoa ei voi oppia ilman harjoittelua. 

Lähde: Forbes

***

25:39

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.