Auton mittaristossa palaa merkkivalo, mutta mihin se viittaa?

Autoilija kohtaa ratissa todennäköisesti tilanteita, jolloin mittaristoon syttyy erilaisia merkkivaloja. Aivan kaikille valojen merkitykset eivät ole tuttuja – kunnes on lukenut tämän jutun.

Näiden symbolien merkitykset saattavat hieman vaihdella autokohtaisesti. Siksi onkin tärkeää tutustua juuri oman auton käyttöohjekirjaan tai älylaitteelle ladattavaan ohjeapplikaatioon.

Tässä ovat Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalaisen tulkinnat ylläolevan kuvan symboleille:

Ensimmäinen rivi, vasemmalta oikealle

· Jarrut – Jarrujärjestelmässä on liian vähän jarrunestettä. Joissakin autoissa ko. valo voi myös tarkoittaa sitä, että seisontajarru on päällä, jos seisontajarrulle ei ole omaa erillistä merkkivaloaan. Tämä merkkivalo voi joissakin autoissa palaa yhtä aikaa alarivissä olevan ABS-valon kanssa, jolloin ABS-järjestelmässä on häiriö.

· Moottori – Vika pakokaasujen puhdistusjärjestelmässä tai moottorinohjausjärjestelmässä. Osassa autoja valo voi vilkkua tai olla myös punainen.

· Akku – Vika latausjärjestelmässä. Merkkivalon palaessa moottorin käydessä, auton akku ei lataudu. Syynä voi olla esimerkiksi laturin rikkoontuminen tai hihnan katkeaminen.

· Hehkutus – Hehkutusjärjestelmä. Merkkivalo palaa, kun virta kytketään. Merkkivalon sammumisen jälkeen moottorin voi käynnistää. Jos ko. merkkivalo ei sammu tai palaa lämpimälläkin kelillä poikkeuksellisen pitkään, on hehkutusjärjestelmässä vika. Jos hehkutusjärjestelmän valo alkaa vilkkua ajon aikana, moottorin ohjausjärjestelmässä on vikaa.

Toinen rivi vasemmalta oikealle

· Luistonesto- tai ajonvakautusjärjestelmä – Luistonesto- tai ajonvakautusjärjestelmä. Kun merkkivalo vilkkuu, auton ASR (vetoluistonesto) tai ESC (ajonvakautus) on toiminnassa eli korjaamassa kuljettajan tekemiä virheitä. Jos valo palaa yhtäjaksoisesti, on jommassakummassa ko. järjestelmistä vikaa tai ne on kytketty pois toiminnasta.

· Polttoaine – Polttoainemäärän merkkivalo. Symboli syttyy, kun tankissa on enää vain vähän polttoainetta. Mikäli autossa on tehdasasenteinen polttoainekäyttöinen lisälämmitin, on lämmittimen käyttö usein estetty polttoainemäärän merkkivalon sytyttyä.

· Paina jarrua – Vaihdesalpa. Valo kehottaa painamaan jarrupoljinta. Käytetään joissakin automaattivaihteisissa autoissa kertomaan kuljettajalle, että jarrua on painettava ennen vaihteenvalitsimen siirtämistä.

· Jäähdytinnesteen lämpötila – Punaisen valon syttyessä jäähdytinneste on ylikuumentunut.

Kolmas rivi vasemmalta oikealle

· Hätävilkku – Hätävilkut ovat päällä tämän symbolin vilkkuessa. Usein samanaikaisesti vilkkuvat myös suuntamerkin vihreät valot.

· Etulasin lämmitys – Tuulilasinlämmittimen merkkivalo. Valon palaessa lämmitin on kytketty päälle.

· Airbag – Vika turvatyynyjärjestelmässä tai turvavyön kiristimissä.

· Rengaspaine – Rengaspaineiden valvonta. Merkkivalo syttyy, jos jonkun renkaan paine laskee huomattavasti. Mikäli merkkivalo vilkkuu, on järjestelmässä häiriö.

Neljäs rivi vasemmalta oikealle

· Takasumuvalo – Merkkivalo palaa takasumuvalon ollessa päällä.

· Öljynpaine – Moottorin öljynpaineen merkkivalo. Kun valo autosta riippuen palaa tai vilkkuu, on moottorin öljynpaine liian matala.

· Jarrujärjestelmä – Kun ABS-järjestelmän merkkivalo palaa on ABS-jarrujärjestelmässä häiriö. Auton jarrut toimivat, mutta pyörät saattavat tehokkaammassa jarrutuksessa lukkiutua, jolloin auto ei ole enää ohjattavissa jarrutuksen aikana. Mikäli ABS-jarrujen varoitusvalon kanssa palaa yhtä aikaa punainen jarrujärjestelmän merkkivalo (ylimmällä rivillä), ei ajamista ole syytä jatkaa.

· Turvavyö – Kuljettaja tai joku matkustajista ei ole kytkenyt turvavyötä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja