Autoliitto täyttää tänään 100 vuotta – tiedätkö, mistä kaikki sai alkunsa?

0:21
Tältä näyttää Autoliiton mittatilauksena valmistettu tiepalveluauto.

Autoliiton edeltäjäjärjestö Suomen Automobiili Klubi perustettiin 19. marraskuuta 1919. Sadassa vuodessa Autoliitto on kehittynyt herrakerhosta koko kansan järjestöksi, ja auto harvojen luksustuotteesta arjen mahdollistajaksi.

Autoliitto täyttää tänään tiistaina täydet sata vuotta. 19. marraskuuta 1919 Helsingin Hotelli Kämpissä perustettu Suomen Automobiili Klubi (AK) oli alun perin lähinnä Helsingin ruotsinkielisen yläluokan kerho aikana, jona autotkin olivat vain pienen piirin eksoottinen harrastus.

Kun autoilu alkoi yleistyä 1920-luvun Suomessa, perustettiin kaksi suomenkielistä autojärjestöä – Maaseudun Autoliitto vuonna 1926 ja Yleinen Autoliitto vuonna 1927.

Klubitoiminta alkoi hiipua toisen maailmansodan jälkeen, ja se sai etu- ja palvelujärjestön muotoja.

Etujen ajamisen katsottiin vaativan joukkovoimaa ja yhteistyötä. Vuonna 1966 Maaseudun Autoliitto ja Yleinen Autoliitto yhdistyivät Suomen Autoliitoksi. Nykymuotoinen Autoliitto muodostui, kun AK ja Suomen Autoliitto yhdistivät voimansa vuonna 1972.

"Autoilu on ison murroksen keskellä"

Autoliiton ensimmäiseen sataan vuoteen on mahtunut niin alamäkiä kuin nousukausia. Toiselle vuosisadalle lähdettäessä Autoliitolla on enemmän jäseniä kuin koskaan aiemmin – yli 126 000.

– Tänä päivänä useammalla suomalaisella kuin milloinkaan aiemmin on mahdollisuus omistaa auto ja käyttää sitä. Meidän tieverkostomme on laajempi ja liikenneturvallisuus paremmalla tasolla kuin ikinä ennen, Autoliiton toimitusjohtaja Pasi Nieminen toteaa tiedotteessa.

– Autoilu on ison murroksen keskellä ja Autoliiton edunvalvontatyötä tarvitaan tänä päivänä enemmän kuin koskaan niin Suomessa kuin Euroopan unionissa, Nieminen toteaa.

Lähde: Autoliitto

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja