Autokaupassa tapahtui kumma keikahdus: "Kokemuksemme on linjassa tutkimuksen kanssa"

Käytettyä autoa ostamassa? Tässä vinkit autokaupoille 2:21
Käytettyä autoa ostavan on hyvä pitää mielessä muutama asia. Videolla kerrotaan, mitä ainakin kannattaa tarkistaa ennen ostopäätöksen tekemistä.

Suomalaiset ovat valmiita maksamaan käytetystä autosta enemmän kuin aiemmin, paljastaa Kamuxin teettämä kyselytutkimus. Tuloksista voi päätellä jotain siitä, millaisia vaikutuksia koronaviruksella ja poikkeuksilla ajoilla on ollut autokauppaan Suomessa.

Vaihtoautoketju Kamux kertoo tiedotteessaan, että sen Suomalaiset autokaupoilla 2021 -kyselyyn vastanneista 13 prosenttia maksaisi käytetystä autosta 17 000–24 000 euron suuruisen välirahan.

Osuus on kasvanut vuodessa yli puolitoistakertaiseksi, sillä edellisessä kyselyssä tähän haarukkaan osui vain 8 prosenttia vastaajista.

Kyselyn tuloksista käy ilmi sekin, että 24 000–40 000 euron maksimibudjetilla liikkeellä olevien osuus kasvoi 10 prosentista 15 prosenttiin.

Korona vaikuttanut kulutukseen

Kamuxin myyntipäällikkö Hannes Vuorma arvelee yhtiön tiedotteessa, että tulosten taustalla saattaa olla pandemia-ajasta johtuva muutos kulutuksessa, sillä esimerkiksi ulkomaanmatkat ovat jääneet tänä vuonna väliin.

– Tai sitten moni pitää omaan autoon panostamista näinä aikoina järkevänä sen suoman liikkumisvapauden vuoksi, hän pohtii.

Yli puolet vastanneista kertoo käyttäneensä julkista liikennettä koronapandemian aikana jonkin verran tai todella paljon vähemmän kuin aiemmin.

Tämän verran suurin osa on valmis maksamaan

Yleisin hintahaarukka, johon valtaosa suomalaisten ostamista vaihtoautoista osuu, on Kamuxin kyselyn mukaan 7 000–12 000 euroa.

Trendinä on yhtiön mukaan kuitenkin se, että tätä edullisempien vaihdokkien kysyntä on laskussa, kun taas haarukan ylittävien autojen suosio nousee.

– Meidän kokemuksemme on täysin linjassa tutkimuksen kanssa, Vuorma sanoo.

– Auton ostamiseen liittyy usein myös haaveita ja tulevaisuuden suunnitelmia, joten ehkä ajatuksissa tämänhetkisen ostoksen rinnalla puntaroidaan jo sitä seuraavaa menopeliä.

Trendi huomattu muuallakin

Kamuxin kanssa vastaavia havaintoja on tehnyt myös autoliike J. Rinta-Jouppi, joka kertoi maaliskuussa, että hieman alle 13 000 euron hintaisille muutaman vuoden vanhoille vaihtoautoille on nyt kysyntää.

Viime kesänä J. Rinta-Joupin myymien autojen keskihinta nousi jopa 15 000 euroon.

– Vaikka koko vuoden 2020 toteutunut keskihinta ei näin korkealla pysynyt, on keskiarvo silti muutama tuhat euroa korkeampi kuin mitä aiempina vuosina on totuttu, yhtiön toimitusjohtaja Juha Rinta-Jouppi kertoi tiedotteessa.

Lähteet: Kamux, J. Rinta-Jouppi

Lue myös:

    Uusimmat