Autojen katsastuksiin tulossa 12 uutta kohtaa vielä tänä vuonna: "Ihmisiä täytyy kouluttaa"

Mitä auton katsastuksessa tapahtuu? 16:01
Mitä auton katsastuksessa oikeasti tapahtuu?

Sähköautot huomioidaan aiempaa paremmin katsastuksissa, mikä tarkoittaa, että katsastusasemilla on oltava ladattavat autot tuntevaa henkilöstöä.

Viime viikolla julkistettiin uusi säännös ajoneuvojen määräaikaiskatsastuksen arvosteluperusteista. Yksi isoimmista uudistuksista on, että katsastuksessa huomioidaan nyt aiempien lisäksi monia uusia tarkastuskohteita, jotka koskevat vaihtoehtoisilla polttoaineilla kulkevaa kalustoa.

Tarkastuskohteet käsittävät tulevaisuudessa sähkö-, hybridi- ja kaasuajoneuvot. Sähkö- ja hybridiautoille tuli yhteensä 12 lisätarkastuskohdetta. Laki astuu voimaan marraskuun alusta.

Traficomin tarkastajan Vesa Lampisen mukaan uudistus ei ole valtava, mutta saattaa aiheuttaa katsastusasemille haasteita. Yritykset joutuvat investoimaan erityisesti henkilöstön kouluttamiseen, mutta kenties myös uuteen kalustoon.

A-Katsastuksen toimitusjohtaja Petri Haikola ei pidä uudistusta mullistavana tai ajattele sen aiheuttavan isoja muutoksia katsastustoimintaan. Jonkinlaisia investointeja kuitenkin on tulossa.

– Ihmisiä täytyy kouluttaa, mutta perustyö säilyy hyvin pitkälti samana.

Toistaiseksi sähköistyminen ei ole näkynyt

Lampisen mukaan sähköistyminen ei tähän saakka ole juurikaan näkynyt katsastusalalla, sillä sähköautojen osuus autokannasta on pieni, ja uudet autot tulevat katsastukseen vasta neljän vuoden päästä.

Polttoaineen hinnannousu ei Haikolan mukaan vaikuta katsastusmääriin, mutta on saanut asiakkaat pohtimaan sähköauton hankintaa.

Katsastusten keskihinnat ovat Haikolan mukaan pysyneet melko vakaina, mutta paikallista vaihtelua on paljon. Kaikkiaan katsastusala on toistaiseksi pysynyt suhteellisen suojassa maailmantaloudelta. Ala ei ole inflaatiopaineiden keskipisteessä, Haikola kertoo.

Lue myös:

    Uusimmat