Autojen hinnat nousemassa jopa tuhansilla euroilla – vielä voit ehtiä edullisemmille kaupoille

Ladattavien autojen kysyntä ylittää tarjonnan:"Aika pitkät toimitusajat – jopa vuosi" 2:00
Ladattavien autojen kysyntä on ylittänyt niiden tarjonnan, mikä pidentää toimitusaikoja.

Yhä kalliimmiksi käyvät raaka-aineet sekä pula autoteollisuudessa tarvittavista komponenteista ajavat myös suomalaisia maahantuojia nostamaan uusien autojen hintoja. Osa maahantuojista on jo nostanut hintoja, osalla korotukset ovat vasta tulossa.

Uusien autojen hinnoissa on selvää nousupainetta. Yleisesti spekuloitu näkemys saa tukea Kauppalehden muutamalle merkittävälle suomalaiselle automaahantuojalle ja myyntiliikkeelle tekemästä kyselykierroksesta.

Useat merkit ovat nostaneet tai nostavat hintojaan maalis–toukokuussa muutamalla prosentilla. Joissain tapauksissa edullisemman autokaupan ehtii vielä tehdä ennen hintamuutoksia.

Viime vuonna valtamerkeistä suurimman suhteellisen kasvun Suomessa tehnyt Kia tarkistaa kaikkien malliensa hintoja toukokuun alussa. Hinnankorotukset ovat keskimäärin 1–3 prosenttia läpi linjan. Eri mallien osalta hinnankorotukset voivat vaihdella tätä enemmänkin.

– Merkittävimmät syyt tähän ovat nousseet rahtikulut ja tehdashinnat. Tehdashintojen nousu johtuu raaka-aineiden hinnankorotuksista sekä komponenttipulan tuomista paineista. Huhtikuun loppuun on aikaa vielä ostaa nykyisillä hinnoilla, sanoo Kia Finlandin brändijohtaja Rami Kittilä.

Kittilä uskoo myös, että autoluottojen hinnat nousevat nykyisestä toukokuussa. Nyt Kia-liikkeistä saa uusia autoja vielä 0,75 prosentin korolla.

Logistiikkakustannukset nostavat hintaa

Volvo-mallien hinnat puolestaan nousevat 18. huhtikuuta komponenttien ja raaka-aineiden voimakkaan hinnannousun johdosta.

Toyotalla on tunnistettu samat lainalaisuudet. Raaka-aineiden ja valmistus- sekä logistiikkakustannusten nousu ovat jo nostaneet hintoja.

– Edellä mainituilla perusteilla olemme korottaneet 9.3.2022 mallistomme hintoja mallista riippuen 3–10 prosenttia, sanoo Toyota Auto Finlandin tiedotuspäällikkö Pekka Karvinen.

Toyotan suosituimmista malleista Corollan ja Yariksen hinnat ovat kohonneet neljä prosenttia, RAV4-hybridin viisi ja Proacen eri mallien 8–10 prosenttia. Lexuksen puolella vastaavat korotukset liikkuvat 1,4–3,8 prosentin välillä, mikä tarkoittaa 750–3550 euron korotuksia.

Myös käytettyjen autojen hinnat ovat nousseet, 12 kuluneen kuukauden aikana jopa 9–10 prosenttia.

Skodaa maahantuova Helkama-Auto Oy tunnistaa myös inflaation ja Ukrainan sodan vaikutukset. Myös entistäkin suuremmat materiaalikustannukset ja energiahintojen kasvu vaikuttavat.

– Tällä hetkellä meillä ei kuitenkaan ole tiedossa tulevia hintojen korotuksia, sanoo viestintäpäällikkö Kari Aalo.

Kauppalehti ei saanut kommenttia Volkswagen-konsernin muita merkkejä maahantuovalta K-Autolta.

Lue myös:

    Uusimmat