Uusimaa: Tämän Toyotan hinta nousee ensi viikolla jopa 11 000 eurolla – "Ei sen pitänyt mennä ollenkaan näin"

7:51

Syyskuun alussa voimaan astuva uusi autoverotaulukko tulee nostamaan keskimääräistä korkeapäästöisempien autojen hintoja jopa tuhansilla euroilla. Sanomalehti Uusimaan haastatteleman autokauppiaan mukaan asiasta on ollut hankala viestiä asiakkaille, kun liikkeilläkään ei ole ollut hinnanmuutoksista tarkkaa tietoa.

Pääkuvan video

Näin WLTP vaikuttaa autojen hintoihin

Syyskuun alusta alkaen autojen, joiden CO2-päästöt on mitattu uudella WLTP-menetelmällä, verotus tulee muuttumaan. Autojen ilmoitetut päästöt ovat uuden mittaustavan myötä realistisempia, mikä tarkoittaa, että monien autojen hinnat tulevat nousemaan reilustikin ensi kuun alussa. Keskimäärin hinnat nousevat joillain satasilla, mitä autokauppiaat pyrkivät kompensoimaan muilla tavoin.

Uudistus on aiheuttanut painetta autokauppaan ja nopeuttanut asiakkaiden ostopäätöksiä, sillä tämän kuun aikana autonsa ostamalla voi säästää jopa tuhansia euroja. Eniten uudistuksesta kärsivät suuripäästöiset autot. Esimerkiksi kaikilla herkuilla varustetun Toyota Land Cruiserin hinta pomppaa Uusimaan haastatteleman kauppiaan mukaan 11 000 eurolla.

– Tämä on ollut hankala asia viestiä. Kesti varsin pitkään, ennen kuin pelisäännöt tulivat selviksi. Meillä on ollut vasta nyt kertoa asiakkaille ensimmäisiä konkreettisia tietoja hintamuutoksista. Kokonaisuutena tämä on hämmentävä ja ikävä tekijä autokaupalle. Ei sen pitänyt mennä ollenkaan näin, Autosalvan varatoimitusjohtaja Tuukka Sirén kertoo Uusimaalle.

Sirén uskoo, että esimerkiksi nelivetoisten autojen kysyntä tulee laskemaan verotuksen kiristyessä. Muun muassa Volvoa edustavan Autosalvan valikoimissa olevan XC60-katumaasturin etu- ja nelivetoisen mallin hintaero repeää noin 7 000 euroon.

– Veromuutos vaikuttaa siihen, millaisia autoja ostetaan, mutta tuskin autojen myyntimääriin. Ihmiset eivät osta kalliimpia autoja kuin tähän asti, vaan valitsevat ehkä pienempiä moottoreita, Sirén arvioi.

Vanhalla NEDC-menetelmällä tyyppihyväksyttyjen autojen vero määräytyy jatkossakin vanhan taulukon mukaisesti.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja