Autojätti kutsuu takaisin 3 miljoonaa ajoneuvoa – syynä 27 ihmistä tappanut valmistusvirhe

Eteläamerikkalainen Ford sai törmäystestissä nolla tähteä 2:11
Eteläamerikkalainen Ford sai törmäystestissä nolla tähteä. Tällä autolla ei tosin ole nimeä lukuunottamatta mitään tekemistä meillä myytävien Fordien kanssa.

Autojätti Ford kutsuu takaisin liki kolme miljoonaa autoa Yhdysvalloissa, kertoo uutistoimisto Reuters. Takaisinkutsun syynä ovat hengenvaaralliset turvatyynyt, joita myös muut autovalmistajat ovat käyttäneet, ja jotka ovat vaatineet kymmenien ihmisten hengen.

Ford on viimeisin ison takaisinkutsukampanjan Takatan viallisten turvatyynyjen vuoksi käynnistävä autovalmistaja.

Takaisinkutsu koskee vuosina 2006–2012 valmistettuja Fordeja, joissa on käytetty surullisenkuuluisan japanilaisyhtiön turvatyynyjä.

Monien autovalmistajien käyttämät Takatan turvatyynyt ovat aiheuttaneet maailmalla tähän mennessä jo ainakin 27 ihmisen kuoleman, ja noin 400 on loukkaantunut. Kuolonuhreista 18 on ollut yhdysvaltalaisia.

Autoteollisuuden kaikkien aikojen suurimman takaisinkutsun piirissä on Fordin tuoreen kampanjan myötä jo noin 100 miljoonaa turvatyynyn täyttölaitetta. Takaisinkutsut ovat toistaiseksi koskeneet jo 19 autovalmistajaa.

Mikä vikana?

Takatan viallisten turvatyynyjen toiminta kolaritilanteessa on arvaamatonta, sillä ne voivat lauetessaan singota ohjauspyörän metalliosia matkustamoon valtavalla voimalla.

Turvatyynyt ovat myös saattaneet jäädä laukeamatta onnettomuudessa, mutta toisaalta ne saattavat laueta myös ilman törmäystä.

Takata ajautui takaisinkutsujen seurauksena konkurssiin. Vuonna 2017 se myönsi syyllistyneensä testitulosten salailuun sekä viallisten turvatyynyjen myyntiin. Yhtiö sopi miljardin dollarin korvauksista Yhdysvaltain oikeusministeriön kanssa

Lue myös:

    Uusimmat