Autoissa yleistyy varuste, jota kukaan ei oikeasti tarvitse – päätä voi näillä keleillä palella, jos se hajoaa

Vakuutusyhtiö LähiTapiola kehottaa huomioimaan auton ikkunavahinkojen mahdollisuuden ei ainoastaan tuulilasin tai sivuikkunoiden, vaan myös alati yleistyvien kattoikkunoiden sekä panoraamakattojen osalta.

Autojen ikkunalaseille sattuvat vahingot ovat yksiä yleisimpiä vakuutusyhtiöiden korvaamia ajoneuvovahinkoja. Lasivahinkoja sattuu tyypillisesti tuulilaseille, mutta toisinaan myös sivu- ja takalaseja rikkoutuu.

Tänä päivänä myös kattoikkunat ja jopa koko katon peittävät panoraamalasit alkavat olla hyvin yleisiä uusissa autoissa. Niiden suosiota ei ole vaikea ymmärtää, sillä isot lasikatot tuovat valoa ja avaruutta matkustamoon. Jotain niiden vaurioalttiudesta kuitenkin kertoo se, että pelkästään LähiTapiola korvaa kattolasien vaurioita vuosittain useita satoja.

Jos peltikattoon tulee lommo, se harvoin on ajamisen esteenä. Lasikaton rikkoutuminen voi kuitenkin olla hankalampi homma.

– Jos kattolasi hajoaa, voivat vesi ja viima päästä sisään ja penkeille levitä lasinsiruja. Näin syyssäillä reikä katossa ajaessa voisi eittämättä hieman päätä palella. Tarvittaessa rikkoutuneen ikkunan voi väliaikaisesti suojata esimerkiksi muovilla ja vahvalla teipillä, kertoo LähiTapiolan korvauspalveluiden asiantuntija Matti Arvo tiedotteessa.

Iskut ylhäältä riskinä

Tuulilaseissa yleiset iskemät ja halkeamat syntyvät tyypillisesti teiltä lentävistä kivistä ja nastoista. Auton päällä olevia laseja pikkukivet eivät kuitenkaan usein hajota, sillä törmäyskulma on eri ja kiven vauhti hiipuu matkalla. Sen sijaan katossa vaakatasossa oleva lasi voi vaurioitua esimerkiksi ylhäältäpäin tulevasta iskusta.

Lasikaton voi rikkoa esimerkiksi auton päälle kaatuva puu tai katolle putoava oksan tai muu esine.

– Myrskyissä myös suuret rakeet voivat runnella kattoja, mutta onneksi tällaiset vahingot ovat hyvin harvinaisia. Kuitenkin jo ihan autotallin ylhäältä laskeutuva ovi tai irti päässyt suksiboksi voivat vaurioittaa kattolasia, joten näitä kannattaa harmillisten tilanteiden välttämiseksi varoa, Arvo sanoo.

Lasikaton kunnosta kannattaa huolehtia siitäkin syystä, että se on osa auton kantavia rakenteita. Jos auton ikkunoissa on vaurioita, se saattaa osaltaan vähentää korin antamaa suojaa. Ehjät lasit kestävät törmäyksessä paremmin.

Tuukan kauhunhetket: Rekan katolta irronneet jäät murjoivat pakettiauton 0:20
VIDEO: Lasivaurio voi syntyä esimerkiksi näin yllättäen.

Lähde: LähiTapiola

Lue myös:

    Uusimmat