Autoilija, tiedätkö milloin hätänumeroon kannattaa oikeasti soittaa?

Kysy liikenneturvallisuudesta -sarjassamme lukijoiden kysymyksiin vastaavat liikenneturvallisuuden asiantuntijat joka perjantai. Lähetä kysymyksesi osoitteeseen autot(a)mtv.fi. Vastaajana on tällä viikolla Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen.

Kysymys: Millaisista tapahtumista liikenteessä olisi hyvä ilmoittaa hätänumeroon?

Vastaus: Jokainen meistä on varmasti joskus ajaessaan pohtinut, olisiko hätänumeroon soitto aiheellista. Oikeaan aikaan tehdyt hätäilmoitukset saattavat pelastaa ihmishenkiä – toisaalta turha soitto hätäkeskukseen saattaa aiheuttaa sen, ettei samaan aikaan apua tarvitseva saakaan sitä riittävän ajoissa.

Pääsääntönä voidaan todeta, että hätänumeroon on syytä soittaa oikeissa hätätilanteissa – siis silloin, kun epäilee ihmishenkien, omaisuuden tai ympäristön olevan vaarassa. Mikäli soittotarve mietityttää, kannattaa hätänumeroon mieluummin soittaa kuin olla soittamatta.

Liikenneonnettomuus

Liikenteessä liikkuessasi saatat itse joutua onnettomuuteen tai saapua onnettomuuspaikalle. Mikäli onnettomuudessa on tullut henkilövahinkoja tai liikenteen turvallinen sujuminen onnettomuuspaikalla edellyttää poliisin paikalle tuloa, on syytä olla yhteydessä hätäkeskukseen välittömästi.

Mikäli olet osallisena onnettomuuteen, ettekä pääse vastapuolen kanssa yhteisymmärrykseen syyllisyydestä, on hätäkeskukseen soitto vastaavasti perusteltua.

Epäilys toisen tienkäyttäjän ajokunnosta

Mikäli toisen ajoneuvon liikkuminen vaikuttaa siltä, että on syytä epäillä kuljettajan ajokuntoa, on asiasta syytä ilmoittaa hätäkeskukseen. Puhelimeen ei kuitenkaan kannata tarttua heti, kun edellä ajavan ajolinja ensimmäisen kerran poikkeaa normaalista. Tilannetta on syytä seurata jonkin aikaa ja mikäli vaikuttaa siltä, että ajolinja poikkeaa toistuvasti normaalista, kannattaa hätäkeskukseen ottaa yhteyttä.

Kyseessä saattaa olla rattijuoppo tai muuten huumaantunut kuljettaja. Toki väsyneenkin kuljettajan ajamisessa on havaittavissa vastaavia piirteitä. En kuitenkaan näe huonona sitä, jos poliisi tulee vahingossa lähetettyä keskeyttämään väsyneen kuljettajan ajamisen.

Ilmoitettaessa rattijuopumusepäilystä, on syytä varautua ajamaan kyseisen auton perässä jonkin aikaa. Usein poliisi ottaa mielellään vastaan tietoja epäilyttävästi liikkuvan auton liikkeistä ja olinpaikasta. Näin auton tavoittaminen onnistuu nopeammin.

Liikenneturvallisuutta törkeästi vaarantava ajokäyttäytyminen

Me teemme kaikki liikenteessä virheitä. Yksittäisistä virheistä ei ole tarpeen lähteä ilmoittelemaan hätäkeskukseen. Jos taas tienkäyttäjä osoittaa vakavaa piittaamattomuutta liikennesääntöjä ja toisten turvallisuutta kohtaan, on hätäkeskukseen soittaminen mielestäni perusteltua.

Soitin hätäkeskukseen tällaisessa tilanteessa muutama vuosi sitten. Ajelin nelostiellä suurinta sallittua nopeutta 100 km/h. Minut ohitti jäisellä moottoritiellä henkilöauto, joka veti korkeasti kuormattua vanhaa kevytperävaunua arviolta 130–150 km/h tuntinopeudella. Perävaunu heittelehti vetoauton perässä holtittomasti ja kuorma heilui lavalla. Katsoin tarpeelliseksi ilmoittaa asiasta hätäkeskukseen, koska koin ajokäyttäytymisen olevan erittäin holtitonta ja aiheuttavan erityistä vaaraa muulle liikenteelle. Vastaukseksi hätäkeskuksesta sain, että ”poliisin tehtävä on valvoa liikennettä”. Tämä kokemus nosti omaa ilmoituskynnystäni melko korkealle.

Muut tilanteet

Toki hätänumeroon soittaminen on perusteltua myös sellaisissa asioissa, jotka eivät suoranaisesti tai välttämättä liity liikenteeseen. Jos siis autoillessasi näet esimerkiksi tulipalon tai jonkun saavan sairaskohtauksen, on syytä toimia kuin missä tahansa ilman autoa. Maalaisjärjen käyttö on siis sallittua.

Tärkeää on muistaa, ettei hätäkeskusta saa kuormittaa turhaan. Erilaiset kyselyt tms. on syytä osoittaa toisaalle – esimerkiksi poliisin tai muun viranomaisen palvelunumeroihin virka-aikoina.

***

Viikon kysymys: Maantiellä ajaminenko helpompaa kuin taajama-ajo? 1:24

 

Lue myös:

    Uusimmat