Autoala vaatii veronpalautusta käytetyistä vientiautoista

Suomen autovero on Euroopan korkeimpia. Jos vero jää käytetyn auton hintaan, auto on tuntuvasti kalliimpi kuin alhaisen verokannan maissa.

Autoalan keskusliiton puheenjohtaja Matti Pörhö vaatii autoveron palautusta, kun käytetty auto myydään ulkomaille. Pörhön mukaan vaihtoautojen viennin mahdottomuus on vaikuttanut myös uusien autojen myyntiin, joka on ollut tänä vuonna viime vuotta vaisumpaa.

Suomen autovero on Euroopan korkeimpia. Jos vero jää käytetyn auton hintaan, auto on tuntuvasti kalliimpi kuin alhaisen verokannan maissa.

Keväällä ennätyssuuriksi paisuneet vaihtoautovarastot on kuitenkin saatu purettua. Samalla uusien autojen myynti on alkanut jälleen elpyä, autoalan seminaarissa puhunut Pörhö kertoi.

Hänen mukaansa alalla on vallinnut tänä vuonna "työntökauppa", kun autokaupat ovat myyneet tuotteitaan mitä erilaisimmilla tarjouksilla.

Varsinkin maastureiden menekki on kasvanut lujaa vauhtia. Kuluttajat haluavat myös yhä paremmin varusteltuja autoja, mikä tarkoittaa korkeampaa hintatasoa.

Häiriöitä autoala odottaa ensi vuonna autoverokeskustelusta, vaikka hallitus on kertonut selvästi veroratkaisunsa. Niihin ei sisälly autoveron alennusta, ja käyttömaksutkin nousevat päästöihin perustuviksi vasta vuonna 2010.

Autoala arvioi, että ensi vuonna myydään 135 000 uutta henkilöautoa ja 17 000 uutta pakettiautoa. Määrä on sama kuin tämän vuoden ennuste.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat