Mainos

Auringonpimennys näkyi Etelä- ja Länsi-Suomessa

Myös Itä- ja Pohjois-Suomessa auringonpimennyksen tarkkailuun tarjoutui paikoin mahdollisuuksia.

Tänään noin kello 11.30-13.30 sattunut osittainen auringonpimennys näkyi parhaiten eteläisessä Suomessa ja länsirannikolla. Ilmatieteen laitoksen mukaan muualla maassa oli pilvisempää, mutta myös Itä- ja Pohjois-Suomessa luonnonilmiön tarkkailuun tarjoutui paikoin mahdollisuuksia.

Parhaiten auringonpimennys näkyy Ahvenanmaalla, Saaristomerellä ja Lounais-Suomessa. Myös pääkaupunkiseudulla aurinko pimeni lähes kirkkaalla taivaalla.

-Oikein kivasti näkyi. Katselimme pimennystä tähtitornilla kaukoputkilla ja ihan kadultakin, Sakari Lehtinen Ursasta kertoo.

Osittaisen pimennyksen laajuus nimittäin vaihteli eri puolilla maata: Ahvenanmaalla auringosta peittyi kolmannes, Utsjoella vain reilu kymmenesosa. Myös pimennyksen alkamis- ja päättymisaika vaihteli paikkakunnittain.

Lehtinen kertoo, että Helsingissä pimennys oli laajimmillaan noin kello 12.25, jolloin 26 prosenttia auringosta peittyi kuun taakse.

Parhaiten auringonpimennys näkyi Euroopassa Espanjassa ja Portugalissa. Sielläkään aurinko ei peittynyt kokonaan, vaan syntyi rengasmainen auringon pimennys. Rengasmaisuus johtui siitä, että Kuun etäisyys Maasta ei ole aivan vakio. Siten kuu ei tällä kertaa saanut peitettyä aurinkoa kokonaan, vaan auringon reuna jäi näkyviin. Suomessa auringonpimennystä ei välttämättä edes huomannut, ellei sitä erityisesti tarkkaillut.

Seuraavan kerran aurinko pimenee Suomessa osittain maaliskuun lopussa. Tuolloin pimennys on Sakari Lehtisen mukaan hieman näyttävämpi: auringosta peittyy noin 44 prosenttia.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.