Audi mukaan rohkeaan tulevaisuuden konseptiin – autonominen ja lentävä sähköauto

Lähitulevaisuudessa kaupunkien ruuhkat voivat saada helpostusta lentävistä kulkupeleistä. Ilmailujätti Airbus esitteli yhteistyössä italialaisen Italdesign-muotoilutoimiston kanssa reilu vuosi sitten mielenkiintoisen konseptin, johon saksalainen autonvalmistaja Audi on lähtenyt nyt mukaan.

Ensisilmäyksellä kokonaisuus näyttää hyvin futuristiselta. Nimellä Pop.Up Next kulkeva konsepti on jatkokehitetty versio vuonna 2017 Geneven autonäyttelyssä nähdystä konseptista. Kyseessä on kolmesta moduulista koostuva kokonaisuus, jolla voi tilanteen mukaan liikkua joko maanpinnalla renkaiden päällä, tai vaihtoehtoisesti ilmassa drone-tyylisesti.

Audi on tullut mukaan Airbussin ja Italdesignin hankkeeseen tuomaan osaamista sähkömoottorien ja akustojen suhteen. Maamoduuli saa voimansa taka-akselien yhteydessä löytyvältä 60 kW:n tehoiselta sähkömoottorilta. 15 kWh:n akkukapasiteetin turvin maanpinnalla on mahdollista liikkua yhdellä latauksella 130 kilometriä ja parhaimmillaan 100 km/h nopeudella. Akuston lataamiseen kuluu aikaa 15 minuuttia. Auto liikkuu maanpinnalla autonomisesti, jolloin matkustajat voivat keskittyä esimerkiksi jo töiden tekemiseen.

Kahdeksella moottorilla varustettu ilmamoduuli puolestaan kytkeytyy kapselin kattoon ja nostaa kahden henkilön kapselin ilmojen teille. Yhteistehoa järjestelmä tarjoaa 160 kW ja matkaa 70 kWh:n akuston turvin on mahdollista taittaa noin 50 kilometriä. Valmistajan mukaan juuri tämä on suurin haaste, vaikka se jo tällaisenaan riittää useimpien suurkaupunkien lentokentiltä keskustoihin.

Pop.Up Next ei ole realismia ainakaan vielä ihan lähivuosien aikana. Valmistajan arvion mukaan sarjatuotanto voitaisiin aloittaa aikaisintaan kuuden vuoden päästä. Siihen mennessä esimerkiksi akkuteknologia kerkeää todennäköisesti kehittyä, jolloin pienemmillä ja kevyemmillä akuilla olisi mahdollista lentää pidempiä matkoja.

Kokonaisuudessaan Pop.Up Next on hauska visio tulevaisuuden megakaupunkien liikenteestä. Ajatus tämän kaltaisesta yhteiskäyttöautoilusta on erittäin mielenkiintoinen, ja omistamisen mallien muuttuessa, tämä voisi olla ratkaisu myös korkeimman tuloluokan ulkopuolella. Vain tulevaisuus näyttää, milloin nousemme kaupungeissakin ilmaan lyhyiden matkojen liikkumista varten.

Kuvat: Valmistajat

Teknavin 15. tv-kauden päätösjaksossa nähdään katsaus lentäviin autoihin, ja myös Pop.Up on mukana. Jakson ensiesitys nähdään ma 14.5. klo 22.35 MTV3-kanavalla ja uusinnat ti 15.5. klo 15.45, ke 16.5. klo 14.00 sekä ma 21.5. klo 16.00 MTV3-kanavalla. Lisää ohjelman aiheista ja kauden aiemmat jaksot löydät osoitteesta www.teknavi.fi.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja