Onko tässä ensimmäinen oikeasti lentävä auto? Ilmaan pitäisi päästä jo 2019

Lentävistä autoista on puhuttu pitkään, mutta nyt tällaiset hurjat puheet alkavat olla lähellä toteutumistaan. Hollantilainen PAL-V on hankkinut laitteelleen luvat jo myös viranomaisilta.

Erilaisia lentävien autojen konsepteja on nähty pitkään, mutta yksikään niistä ei ole vielä päätynyt tuotantoon asti ainakaan ison yleisön tietoisuuteen. Kilpajuoksun lentävien autojen markkinoille näyttää voittajavan lentävä hollantilainen PAL-V mielenkiintoisella Liberty-mallillaan.

Nimensä mukaisesti Liberty tarjoaa kuljettajalleen mahdollisuuden poikkeukselliseen vapauteen. Tiellä ajoneuvolla liikutaan kolmella pyörällä, ja voiman eteenpäin liikutaan 100-hevosvoimaisen polttomoottorin avulla. Vain reilut 660 kiloa tyhjänä painava ajoneuvo kiihtyy 100 km/h nopeuteen alle 9 sekunnissa ja saavuttaa maanpinnalla 160 km/h huippunopeuden.

Muokkaaminen lentokuntoon kestää valmistajan mukaan 5-10 minuuttia. Lentotilassa eteenpäin työntävää voimaa kehittävät kaksi Rotaxin lentokonekäyttöön valmistamaa moottoria. Nosteen puolestaan synnyttää gyrokopterien tapaan vapaasti pyörivä vajaa 11-metrinen potkuri. Ilmassa Libertyn huippunopeus on 180 km/h, sillä pystyy parhaimmillaan lentämään 3 500 metrin korkeudessa, ja matkaa pystyy taittamaan kevyessä lastissa 500 kilometriä.

Merkittävin ero helikopteriin on gyrokopterien tapaan nousuun vaadittava suora. Valmistajansa mukaan Liberty tarvitsee nousuva varten lastista riippuen noin 90-200 metriä, ja suoralla kaistaleella pitää olla leveyttä noin 20 metriä. Laskeutuminen puolestaan onnistuu vain 30 metrin matkalla, mikä parantaa laitteen turvallisuutta hätätilanteessa.

Tiellä liikkuessa PAL-V Libertyn kuljettamiseen riittää normaali ajokortti, mutta lentämiseen vaaditaan luonnollisesti lentolupakirja. Liberty on valmistettu sekä Euroopan (EASA) että Yhdysvaltojen (FAA) ilmailuviranomaisten tiukkojen määräysten mukaisesti, minkä ansiosta ajoneuvon käytössä ei pitäisi tulla ongelmia viranomaisten kanssa.

Kaksipaikkaisen kulkupelin verottomat hinnat alkavat 299 000 eurosta, ja PAL-V Liberty on tilattavissa valmistajan verkkosivuilta. PAL-V Libertyn esittely nähdään myös Teknavin 15. tv-kauden päätösjaksossa ma 14.5. klo 22.35 MTV3-kanavalla.

Kuvat: Valmistaja

Teknavin uudet 15. tuotantokauden jaksot esitetään maanantaisin klo 22.35 MTV3-kanavalla. Jo esitetyt jaksot sekä lisää ohjelman aiheista löydät osoitteesta www.teknavi.fi.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja