Mainos

Atrian toimitusjohtaja MTV:n Uutisextrassa: Venäjän markkina ei tule takaisin – "Katseet Aasiaan, seuraavaksi makkaraa Kiinaan"

1:30

Suomalaisesta elintarvikeviennistä on odotettu jo pitkään "uutta Nokiaa", mutta läpimurtoja on syntynyt vähän. Maailmalla tunnettu Parman kinkku ei ole saanut rinnalleen ulkomaisten kauppojen hyllyillä vaikkapa Forssan nakkeja.

– On siellä pieniä nokioita lähes jokaisella yrityksellä. Tie on kuitenkin pitkä, sanoo Atrian toimitusjohtaja Juha Gröhn MTV:n Uutisextrassa.

Gröhn muistuttaa, että elintarviketase on pahasti pakkasella. Viime vuonna elintarvikkeita tuotiin Suomeen yli 4 miljardilla eurolla ja vietiin Suomesta maailmalle 1,6 miljardilla eurolla.

Koko Euroopan elintarvikevientiin iski pahan loven Ukrainan kriisi, jonka jälkeen Venäjä asetti vastapakotteita myös suomalaisille elintarvikkeille.

– Rajat menivät kiinni vuodesta 2014 ja silloin havaitsimme, että myös ruoka on politiikkaa.

– Venäjän elintarviketalous on tämän jälkeen kehittynyt paljon. Emme usko, että Venäjä vientimarkkinana tulee enää koskaan olemaan sellainen kuin ennen näitä poliittisia käänteitä, Gröhn sanoo.

Atrian miljardiliikevaihdosta elintarvikeviennin osuus on edelleen pientä, noin 60 miljoonaa euroa. Uusia markkinoita on haettu esimerkiksi Kiinasta, kun vienti Venäjälle on tyrehtynyt.

– Tanskan tehtaallamme on nyt vientilupa Kiinaan myös lihavalmisteille. Teemme töitä, että pääsisimme viemään makkaraa Kiinaan, Gröhn kertoo MTV:n Uutisextrassa.

MTV:n Uutisextrassa Atrian toimitusjohtaja Juha Gröhn lauantaina kello 19.10.


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.