Ministeri Tiilikainen: "Trumpin protektionismi on pelottavaa, isku Suomen viennille"

2:11

Yhdysvaltain uuden presidentin Donald Trumpin uhkaamat tuontitullit olisivat isku Suomen cleantech-, kiertotalous ja biotalousviennille.

– Meillähän satsataan nyt kovasti juuri tähän puhtaan teknologian vientiin. Markkinoita tarvitaan varmasti myös Pohjois-Amerikasta eli Yhdysvalloista, Meksikosta ja Kanadasta, Berliinin Grüne Woche –elintarvikemessuilla vieraillut maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk.) korostaa MTV Uutisille.

– Eli kyllä se pelottaa ja nämä lausunnot huolestuttavat, mutta katsotaan nyt rauhassa. Yksi mies ei voi kansainvälisiä sopimuksia kokonaan muuttaa, Tiilikainen arvioi Trumpin tulevaa roolia.

Suomi panostaa voimakkaasti elintarvikeviennin kasvattamiseen. Euroopan unioni on yksi tärkeimmistä kasvumarkkinoista. Siihen protektionismin lisääntyminen ei välittömästi vaikuta.

– Hallitushan asetti tavoitteen, että ruoan kauppatasetta pystyttäisiin oikaisemaan 500 miljoonalla. Elintarvikevienti on kasvanut 100 miljoonalla. Venäjästä ei nyt ole apua, eli viennin kasvu on haettava muilta markkinoilta. EU:n sisämarkkinat ovat nimenomaan tarjonneet sitä kasvualustaa, Tiilikainen tähdentää.

Portti Saksan elintarvikemarkkinoille

Grüne Woche on yksi maailman merkittävimmistä elintarvikealan messuista ja sitä pidetään porttina nimenomaan Saksan markkinoille. Suomen elintarvikeviennin arvo on yhteensä 1,5 miljardia euroa. Saksan osuus siitä on edelleen pieni eli vain noin kuusi prosenttia. Toisaalta Venäjän osuus on pakotteiden vuoksi romahtanut 30 prosentista noin seitsemään prosenttiin.

Suomen 200 000 euron satsaus Grüne Woche –messuihin on osa Food from Finland vientiohjelmaa, jonka tavoitteena on kaksinkertaistaa Suomen elintarvikevienti vuoteen 2020 mennessä.

– Potentiaalisimmat markkinat suomalaisille tuotteille ovat juuri täällä Saksassa sekä toisaalta Itä-Aasiassa ja Kiinassa. Kiinassa esimerkiksi suomalainen antibioottivapaa ja puhdas sianliha on kova sana, Finpron elintarvikkeiden toimialajohtaja Esa Wrang sanoo.

0:35

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja