Mainos

Asuntoministeri Tiilikainen: Jokainen asunnoton on liikaa

9:53

Asuntoministeri Kimmo Tiilikainen on huolissaan asunnottomien määrästä. Tiilikainen sanoo, että asunnottomien määrä on viime vuosien aikana vähentynyt mutta silti vailla asuntoa olevia ihmisiä liikaa. 

– Suomessa on tällä hetkellä 7000 asunnotonta ihmistä. Heistä jokainen on liikaa. 

Aamun Huomenta Suomi -ohjelmassa vieraillut Tiilikainen korostaa, että Suomessa on menty kuitenkin jo parempaan suuntaan. 

– Asunnotta olevien ihmisten määrä on viimeisten viiden vuoden aikana vähentynyt. Suomi on itseasiassa ainoa EU-maa, missä on tapahtunut tällaista kehitystä.

Tänään vietetään YK:n köyhyyden ja syrjäytymisen vastaista päivää, jota Suomessa vietetään kansallisen Asunnottomien yö -tapahtuman merkeissä. 

– Vaikka nyt otetaan yhtenä yönä esille asunnottomien tilanne, pitää muistaa, että monelle se on tosi asia joka yö, Tiilikainen huomauttaa.

"Nopeasti tuntee olevansa toisen kastin kansalainen"

Asuntoministeri nostaa esille nuorten kasvavan määrän asunnottomien joukossa. 

– Nuorten asunnottomuus on kasvussa. Siihen liittyy useasti se, että  nuori muuttaa toiselle paikkakunnalle opiskelemaan tai töihin ja syystä tai toisesta asiat eivät sujukaan ja työt loppuvat tai opinnot katkeavat ja joudutaan asunnottomaksi.

– Myös maksuhäiriömerkintä löytyy monelta nuorelta asunnottomalta. Ja kun sellainen merkintä on, on erittäin vaikea löytää asuntoa.

Tiilikaisen mukaan kohtuuhintaisten asuntojen tarjontaa pitää lisätä, sillä asunto on jokaisen perusoikeus. 

– Jos ihmisellä ei ole kotia, jossa päänsä illalla tyynyyn kallistaa, kyllä siinä äkkiä tuntee olevansa toisen kastin kansalainen. Tähän pitää löytyä keinot puuttua ja katkaista pitkäaikaisasunnottomuuden kierre.

Tiilikainen korostaa ennaltaehkäisevän toiminnan merkitystä. 

– Isoissa kaupungeissa on lisätty asuntoneuvontaa ja tätä kautta on pystyttä esimerkiksi häätöjä vähentämään. Tarjolla on myös erilaista velkaneuvontaa eli koitetaan antaa apua, kun se oma talous alkaa heittää ja ennenkuin maksuhäiriömerkinnät ja velat ovat niskassa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja