Mainos

Jo viidesosa asunnottomista on nuoria – "Meiltä puuttuu yhä pieniä asuntoja, joihin voisi muuttaa, vaikka luottotiedot olisivat menneet"

0:47

Suomessa vietetään tänään Asunnottomien yötä. Kansalaisliikkeen tapahtumia järjestetään tänä vuonna 41 paikkakunnalla. Tänään on myös YK:n köyhyyden ja syrjäytymisen vastainen päivä.

Suomessa on reilut 7000 asunnotonta. Yli puolet asunnottomista on Helsingissä.

Kaikista asunnottomista viidesosa on nuoria. Nuorten asunnottomuus kasvoi viime vuonna 13 prosentilla.

– Se johtuu siitä, että meiltä puuttuu edelleen kohtuuhintaisia, pieniä asuntoja ja sitten on velkakysymys eli meillä on paljon velkaantuneita nuoria, jotka eivät pysty pääsemään asuntoon kiinni, sanoo toiminnanjohtaja Sanna Tiivola Vailla vakinaista asuntoa ry:stä.

Nuorten asunnottomien tilanteen parantaminen vaatisi muutosta asuntorakentamiseen.

– Heitä voitaisiin auttaa niin, että pystytään rakentamaan kohtuuhintaisia, pieniä asuntoja, joihin on mahdollisuus muuttaa, vaikka luottotiedot olisivat menneet, huomauttaa Tiivola.

5000 uutta asuntoa poistaisi asunnottomuuden

Helsingissä Asunnottomien yön teemana on tänä vuonna sosiaali- ja terveyspalvelujen saatavuus ja saavutettavuus.

– Monet asunnottomat eivät pysty käyttämään digitalisaatiota. Heillä ei ole välineitä eivätkä he pääse tapaamaan ketään ihmistä, jonka kanssa he voisivat keskustella siitä asiasta. Perinteisiä palveluja tarvitaan edelleen ja itse asiassa niitä pitäisi lisätä, vaatii Tiivola.

Y-Säätiö on esittänyt, että asunnottomuus voitaisiin poistaa kahden hallituskauden aikana rakentamalla 5000 uutta asuntoa.

– Emme voi koskaan estää elämää tapahtumasta eli ihmisille tapahtuu asioita, joiden seurauksena he jäävät asunnottomiksi. Yhteiskunnan taholta on varmistettava, että on riittävät resurssit, että kun joku jää asunnottomaksi, niin hänelle voidaan tarjota muutamaakin eri vaihtoehtoa, ehdottaa Tiivola.

 

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja