Koko aikuisikänsä asunnottomuudesta kärsinyt Ville etsii omaa kotia: "Paikka, jonne lasten tulla isin luo"

Vuosia asunnottomana ollut Ville etsii omaa kotia 8:09

Koko aikuisikänsä asunnottomana ollut Ville Kotilainen kertoi, millaista asunnottoman elämä on.

– Yöt vietän siellä sun täällä, monesti ystävillä tai äidin luona, mies kertoo Huomenta Suomessa.

Vailla vakinaista asuntoa ry:n toiminnanjohtaja Saija Tiivola kertoo, että valtaosa asunnottomista asuu läheistensä luona.

Suoja säältä on, mutta elämä toisten nurkissa voi olla myös rasittavaa. Asunnoton joutuu joka päivä miettimään missä voi olla, ja missä voi pitää omaisuuttaan.

Kotilaisella itsellään on neljä jätesäkillistä vaatteita, jotka ovat säilytyksessä milloin missäkin. Asunnottoman elämä on rankkaa, ja jaksamisen kanssa on ongelmia.

Asunnottomuus tuo myös yllättävämpiä ongelmia: kun postit menevät asuntoon, jossa ei itse vakianaisesti asu, ne voivat erääntyä huomaamatta.

Asunnottomuutta pyritään ennaltaehkäisemään yhä enemmän 11:01

Joka neljäs asunnoton alle 25-vuotias

Suomessa elää vajaa 8000 asunnotonta, joista yli puolet pääkaupunkiseudulla.

Loput ovat jakautuneet muihin kasvukeskuksiin. Monissa kunnissa ei voi olla asunnoton, sillä niissä ei voi ilmoittautua olevansa vailla vakinaista asuntoa.

Tiivolan mukaan joka neljäs asunnoton alle 25-vuotias. Tämä on hänestä merkittävä ongelma.

– Hälyttävää, jos nuorten ihmisten asunnottomuutta ei voida välittömästi ratkaista, hän toteaa.

Asunnoton Mika kohtaa halveksuvia katseita 2:01

Päihteet yleensä seuraavat asunnottomuutta

Kotilaisen asunnottomuus alkoi terveysongelmista. Kun selkä hajosi, lähti alta työpaikka. Kun tuli vielä ero, joutui hän pakkaamaan kamansa ja lähtemään kotoaan.

– Siitä alkoi juomissysteemi. Juodaan, koska halutaan olla vain poissa, hän toteaa.

Tiivola kertoo, että vastoin yleistä käsitystä päihteet ovat harvoin alkuperäinen syy asunnottomuuteen, ja tulevat kuvaan vasta asunnottomuuden alun jälkeen.

– Kun ihminen jää asunnottomaksi eikä heti saa asuntoa, päihteet tulevat mukaan. Ihminen ei jaksa tilannetta, Tiivola kertoo.

Monesti taustalla onTiivolan mukaan ero tai puolison kuoleman kaltainen elämän kriisi, jonka aiheuttama järkytys estää avun hakemisen. Avun hakeminen taas on välttämätöntä, jotta yhteiskunta sitä antaisi. Jos on sekaisin tai masentunut, ei välttämättä osaa itse hakua apua.

Asunnottomuuden jatkuminen pahentaa ongelmia. Päihteiden lisäksi asunnoton elämä vaikeutuu muutenkin. Valvominen vaikeuttaa elämää, ja asiointi avun saamiseksi vaikeutuu.

Kohtuuhintaisille asunnoille tarvetta

Vailla vakinaista asuntoa ry:n mukaan asunnottomuuden ehkäisyssä keskeistä on kohtuuhintaisten, pienten asuntojen rakentaminen pääkaupunkiseudulle ja kasvukeskuksiin. Näin asunnon saaminen ei olisi mahdollista myös työttömäksi jääneelle.

Myös luottotiedot menettäneiden ja vuokravelkaisten asunnonsaantia pitäisi helpottaa. Monella asunnottomuuden taustalla on esimerkiksi aiemmat vuokra- ja muut velat.

– Kukaan vuokranantaja ei tällä hetkellä katso asiaa läpi sormien. Pitää olla hyvä selitys, että saisi vuokrarästeillä asunnon, Tiivola kertoo.

”Paikka, jonne lasten tulla isin luo”

Kotilaista surettaa erityisesti se, että tilanne haittaa elämää hänen lastensa kanssa. Kun elää muiden asunnoissa, lapsilla ei ole tuttua paikkaa, johon tulla.

Nyt Kotilaisen olisi tarkoitus opiskella itselleen uusi ammatti. Haussa on myös asunto, jossa hän voisi olla lastensa kanssa.

– Paikka, jonne lasten tulla isin luo, hän toivoo.

Tänään vietetään asunnottomien yötä yli 20 paikkakunnalla Suomessa, joka on osa YK:n köyhyyden ja syrjäytymisen vastaista päivää.

Asunnottomia on löytynyt pakkasella teltoista ja kirkon portailta 1:26

Lue myös:

    Uusimmat