Asuntomessujen erikoisuus on pyöreä, ilmastoystävällinen omakotitalo – "Pyöreä on kaunis ja kulmat ikäviä"

MTV Asuntomessuilla: Tältä näyttää Pyörre-talo, jonka rakennusosista yli kolmannes on kierrätettäviä tai uusiutuvia 10:14
Videolla käydään kierroksella Pyörre-talon uumenissa!

Asuntomessuilla esitellään tänä vuonna ilmastoystävällistä asumista. Lohjan messukohteissa se näkyy muun muassa energiatehokkaina taloina, viherkattoina ja aurinkopaneeleina. Messujen erikoisuus on muodoltaan pyöreä omakotitalo. Asuntomessut avautuvat yleisölle huomenna.  

Lohjan asuntomessujen ehkä huomiota herättävin kohde on pyöreä omakotitalo.

– Pyöreät muodot on aina meitä kiinnostaneet. Se on kaunista, kaikki kulmat ovat ikäviä. Ne ovat hankalia, perustelee pyöreä Pyörre-talon asukas Jukka Turunen talon muotoa.

40 prosenttia kierrätettyä tai uusiutuvaa

Erikoisen muodon lisäksi uutta on kierrätettyjen rakennusmateriaalien käyttö. Esimerkiksi talon runko on tehty neljästä kierrätetystä autonromusta.

– Jos ajatellaan, että rakentamiseen käytetään vuosittain puolet maapallon raaka-aineista, niin on täysin selvää, että rakentamista pitää keventää. Tässä on lähdetty tutkimaan sitä, kuinka paljon nykyisistä materiaaleista rakentamalla voidaan käyttää kierrätettyjä ainesosia talossa. Tässä päästiin siihen, että melkein 40 prosenttia on kierrätettyä tai uusiutuvaa, laskee talon suunnitellut arkkitehti Matti Kuittinen Aalto-yliopistosta.

Talon pyöreä muoto ei ollut arkkitehdille ongelma.

– Se on pikemminkin niin, että kun pääsee tekemään jotain perinteistä poikkeavaa, niin se antaa lisää inspiraatiota ja lisää intoa, huomauttaa Kuittinen.

Viherkattoja ja aurinkopaneeleja

Ympäristö- ja ilmastoystävällinen rakentaminen näkyvät tämän vuoden asuntomessuilla.

– Me ollaan neuvottu ja ohjeistettu huomioimaan ilmastoasioita ja konkreettisesti se näkyy energiatehokkaina taloina, aurinkopaneeleina, viherkattoina, sähköautojen latauspisteinä, luettelee Lohjan kaupungin projektipäällikkö Mirka Härkönen

Asuntomessualue sijaitsee parin kilometrin päässä Lohjan keskustasta järven rannalla. Se vastaa hyvin ajankohtaisiin asumisen trendeihin.

– Ihmiset kaipaavat luonnon läheisyyttä, että ikkunasta näkyy luontoa ja että kotipihalta pääsee nopeasti lenkkipolulle, tietää Härkönen.

"Meille täydellinen koti"

Pyöreän talon asukkaat ovat tyytyväisiä uuteen kotiinsa.

– Nyt kun sen näkee valmiina, niin ei osannut edes kuvitella, että tästä tuli näin hieno. Aivan meille täydellinen, huokaa talon toinen asukas Timo Ranta.

Yleisö pääsee tutustumaan messutaloihin huomisesta alkaen.

Lue myös:

    Uusimmat