"Viime joulukuussa joku sammutti valot" – nyt puhuu kiinteistönvälittäjä Erkki kamalasta vuodesta

Kiinteistökonkari 6:20
Katso videolta koko Kiinteistökonkari-minidokumentti.

Lukuisia vuosia kiinteistönvälittäjänä työskennellyt Erkki Murto-Koivisto on nähnyt alan nousut ja laskut. Joulukuu oli poikkeuksellinen: 100 000 euron sijaan yrityksen kassaan kilahti vain 2 500 euroa.

Parikymmentä vuotta kiinteistönvälittäjänä työskennelleen Erkki Murto-Koiviston viikko alkaa Helsingin Kannelmäessä, jossa esiteltävänä on kolmio 1950-luvun lopulla valmistuneesta talosta.  

Isompaa asuntoa etsivä Ansku Jääskeläinen on asunut viereisessä talossa jo pitkään, joten taloyhtiön esittelyyn ei mene tällä kertaa kauaa.  

– Asunto olisi hyvä olla huonokuntoinen, koska olisi ihana rempata sellaiseksi kuin itse haluaa. Neliöitä olisi hyvä sellaiset 60–70 ja putkiremontti pitää olla tehtynä, Jääskeläinen luettelee toiveitaan.  

Asuntokaupassa sopiva sijainti on perinteisesti ollut tärkein kriteeri, mutta taloyhtiön kunto on ostajille entistä tärkeämpää.  

”Viime joulukuussa joku sammutti valot”

AsuntoSatama Oy:n perustajiin kuuluva Murto-Koivisto on nähnyt alan nousut ja laskut.

Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton tuoreimman markkinakatsauksen mukaan tammi-syyskuun kauppamäärät jäivät selvästi muutaman viime vuoden vastaavista. Kohonneet korot ja inflaatio alkoivat näkyä yleisenä varovaisuutena noin vuosi sitten. 

Markkinoiden tämänhetkisen alavireen Murto-Koivisto arvioi alkaneen viime vuoden loppupuolella. Hän laskee, että yritykselle pitäisi tulla 100 000 euroa kassaan kuukaudessa.

– Viime joulukuussa joku niin sanotusti sammutti valot ja kassaan tuli 2 500 euroa.  

Yrityksessä työskentelee 15 ihmistä, jolloin kyseinen tilanne aiheutti yrittäjälle "vähän hiusten halkomista".

– Joskus sunnuntaisin, kun on tehnyt kymmenen tunnin työpäivän ja 500 kilometriä tullut auton mittariin, ja päivän ainut saldo on pysäköintisakko Keravalta, on miettinyt, että voisiko sitä leivän edullisemmin tai helpommin tienata.

Tämän vuoden paras kuukausi on ollut elokuu.  

– En mitään riemukasta voittokulkua tästä syksystä odota, mutta toivottavasti pääsemme edes omillemme, hän sanoo.

Näytöillä käytiin pyjamassa ja reiskat jalassa

Toimittajana ennen välittäjäuraansa työskennellyt Murto-Koivisto on kokenut pääkaupunkiseudun asuntomarkkinat monelta eri kantilta.  

Kallion aluetta mies kertoo rakastavansa edelleen ja seuraavansa sen markkinatilannetta tarkkaan, sillä se ennakoi muutoksista laajemmin.

2000-luvun alkupuolella meno Kiinteistömaailman konttorilla Hakaniemessä oli elämänmakuista.

– Porukka tuli sunnuntaisin näytöille pyjamassa, reiskat jalassa ja Alepan muovipussi kourassa. Paljon syntyi kauppoja. Kun siirryin myyntijohtajaksi Ullanlinnaan, niin kieli vaihtui suomesta ruotsiksi ja pyjamat minkkiturkkeihin.

Kiireessä väärän asunnon ovelle

Kiinteistönvälittäjien kohdalla julkisuus keskittyy yleensä kaikkein menestyneimpiin ja isoja kauppoja tekeviin ihmisiin.  

Menestyneimpien listalla itsekin keikkuneelle Murto-Koivistolle tyrmistyttävimmän väitteen alasta esitti taloustieteilijä, jonka mukaan kuka tahansa välittäjä pystyisi myymään minkä tahansa kohteen samassa ajassa hyvällä hinnalla.

– Se on niin hirveä väite, koska 20 prosenttia välittäjistä myy 80 prosenttia asunnoista. Jos väite pitäisi paikkansa, kaikki välittäjät myisivät saman verran.

– Sanotaan myös, että huippuvälittäjillä on enemmän onnea kuin muilla. Niin heillä onkin, mutta myös enemmän huonoa onnea kuin muilla.  

Hyvän onnen merkitys korostuu, kun Murto-Koivistoa pyytää nimeämään uran mieleenpainuvimman kaupan.

– Olen vähän tällainen touho, ja lähdin toimistolta kiireellä kohteeseen. Muistin kuitenkin asunnon numeron väärin.

Oven Murto-Koivistolle avasi hänen sanojensa mukaan "kaksimetrinen äijä, nimeltään Miikka". Mies oli ihmetyksissään, kun kiinteistönvälittäjä kertoi tulleensa arvioimaan asuntoa.  

– Hän kertoi laittaneensa asunnon myyntiin vain tunteja aiemmin Oikotielle, ja rukoilleensa Jumalalta, että löytäisi hyvän välittäjän, jos asunto ei menisi kaupaksi. Viikon päästä Miikka soitti ja tehtiin toimeksianto. Meni kaupaksi.

Helsingin Kannelmäen näyttö on ohi ja Murto-Koivisto jää juttelemaan asunnon ulkopuolelle Jääskeläisen kanssa. Jääskeläinen kertoo jäävänsä vielä pohtimaan asuntoa.  

Aika näyttää, syntyykö tästä seuraava kauppa.  

Piristystä asuntomarkkinoille voi olla luvassa, sillä hallitus on ilmoittanut varainsiirtoveron alentamisesta. Onko päätös vaikuttanut jo asuntokauppaan? Lisää aiheesta Asian ytimessä -ohjelmassa tänään kello 21 MTV Katsomossa ja MTV3-kanavalla.

Pääset katsomaan kaikki Asian ytimessä minidokumentit MTV Katsomosta. 

Lue myös:

    Uusimmat