Asuntojen arvon lasku painoi Kojamon tulosta loppuvuonna – vuokratuotto nousi

Vuokramarkkinoilla on ollut viime vuosien runsaan rakentamisen vuoksi ylitarjontaa, mikä vaikutti yhä vuokrausasteen toipumiseen, toimitusjohtaja kertoo.

Vuokra-asuntoyhtiö Kojamon liikevaihto kasvoi loka-joulukuussa 5,2 prosenttia vuodentakaisesta 113,5 miljoonaan euroon. Yhtiön nettovuokratuotto kasvoi 4,3 prosenttia 75,5 miljoonaan euroon.

Myös Kojamon tulos koheni edellisvuodesta, mutta se oli edelleen tappiollinen, sillä lukuun sisältyy arvioitu sijoituskiinteistöjen arvon lasku. Kolmen kuukauden tulos ennen veroja nousi –119,5 miljoonaan euroon, kun se vuotta aiemmin oli –748,3 miljoonaa euroa.

– Sijoituskiinteistöjemme käypä arvo laski vuoden lopun arvonmäärityksessä 1,9 prosenttia. 

Transaktiomarkkinoilla ei tehty viime vuonna merkittäviä vertailukelpoisia kauppoja, joten tuottovaatimusten nousu perustui kokonaisarvioon, kertoo Kojamon toimitusjohtaja Jani Nieminen tiedotteessa.

Kojamon liikevaihto koko viime vuodelta nousi 7,0 prosenttia edellisvuodesta 442,2 miljoonaan euroon. 

Nettovuokratuotto kasvoi 6,1 prosenttia 297,2 miljoonaan euroon, ja tulos ennen veroja parani –112,3 miljoonaan euroon. Myös koko vuoden tulosta heikensi sijoituskiinteistöjen käypään arvoon arvostaminen.

Nieminen arvioi, että konserni teki viime vuonna hyvän tuloksen hyvin haastavassa markkinassa.

– Vaikka vuokramarkkinoilla oli yhä paljon tarjontaa, onnistuimme parantamaan vuokrausastettamme edellisvuodesta. Kaupungistuminen jatkui vahvempana tuoden kysyntää.

Kojamo arvio, että konsernin liikevaihto kasvaa tänä vuonna 4–8 prosenttia viime vuodesta.

– Vuokramarkkinoilla on ollut viime vuosien runsaan rakentamisen vuoksi ylitarjontaa, mikä vaikutti yhä vuokrausasteen toipumiseen, mutta markkinatilanteen odotetaan tasapainottuvan uuden tarjonnan vähentyessä merkittävästi, Nieminen jatkaa.

– Rakentamisen hidastuminen ja samaan aikaan nopeutuva väestönkasvu tulee todennäköisesti näkymään vuokrausasteiden vahvistumisena sekä suurempina vuokrankorotuksina.

Lue myös:

    Uusimmat