YIT:llä jo lähes 1300 myymätöntä uutta asuntoa – "Markkina oli koko vuonna kaiken kaikkiaan heikko"

Yhtiö arvioi, että Suomessa asuntomarkkina myös pysyy heikkona tämän vuoden ensimmäisellä puoliskolla.

Asuntojen heikko myynti painoi rakennusyhtiö YIT:n liikevoittoa ja -vaihtoa loppuvuonna. Valmiiden myymättä olevien asuntojen määrä nousi vuoden lopulla 1 267 asuntoon, kun syyskuun lopussa se oli 948. Valtaosa näistä sijaitsee pääkaupunkiseuduilla tai yliopistokaupungeissa Suomessa ja itäisessä Keski-Euroopassa.

YIT:n oikaistu liikevoitto laski loka-joulukuussa 13 miljoonaan euroon vuoden takaisesta 42 miljoonasta eurosta. Yhtiön liikevaihto väheni 597 miljoonaan euroon, kun se vuotta aiemmin oli 779 miljoonaa euroa.

– Kysynnän ja tarjonnan epätasapaino on johtanut siihen, että myymättä olevien asuntojen määrä on suurempi kuin viime vuosina tyypillisesti, toimitusjohtaja Heikki Vuorenmaa sanoo tiedotteessa.

– Loppuvuotta kohden alkaneesta hitaasta elpymisestä huolimatta markkina oli koko vuonna kaiken kaikkiaan heikko.

Vuorenmaa kertoo, että loppuvuotta kohti nähtiin selkeää aktivoitumista vanhojen asuntojen markkinassa. Hänen mukaansa YIT uskoo, että tämä johtaa lopulta myös uudisasuntojen kysynnän aktivoitumiseen.

Toimitiloissa loka-joulukuun liikevoittoa heikensivät sijoitusten käyvän arvon muutokset, kun taas operatiivinen toiminta parani. Infraliiketoiminnassa kannattavuus nousi.

Koko vuoden tulos laski

Koko vuoden osalta YIT:n oikaistu liikevoitto laski 41 miljoonaan euroon edellisvuoden 110 miljoonasta eurosta. Liikevaihto laski 2,16 miljardiin euroon, kun se vuotta aiemmin oli 2,4 miljardia.

YIT:n tilauskanta oli vuoden lopussa lähes 3,16 miljardia euroa. Tilauskanta laski asumisliiketoiminnassa ja pysyi vakaana toimitiloissa ja infrassa. Tilauskannasta oli myyty 74 prosenttia.

Yhtiö arvioi, että Suomessa asuntomarkkina pysyy heikkona tämän vuoden ensimmäisellä puoliskolla. Itäisessä Keski-Euroopassa asuntomarkkinoiden elpymisen odotetaan jatkuvan. Myös toimitila- ja infraliiketoiminnoissa operatiivisen suorituskyvyn uskotaan paranevan.

YIT:n hallitus ehdottaa, että viime vuodelta ei jaeta osinkoa.

Lue myös:

    Uusimmat