Asiantuntijat varoittavat uusimmasta karanteenin aiheuttamasta villityksestä – ihmiset tekevät itselleen tatuointeja: "Et todennäköisesti pidä lopputuloksesta"

Muusta maailmasta eristäytyminen on kirvoittanut toinen toistaan oudompia kauneustrendejä. Ihmiset ovat intoutuneet muun muassa leikkaamaan hiuksensa ja tekemään kynsihuoltonsa itse. Uusimpana villityksenä itselleen tehdään tatuointeja.

Stick and poke -tatuointitekniikka on noussut varsinaiseksi hitiksi ihmisten ollessa eristyksessä. Stick and poke -tatuoinnin tekemiseen ei tarvita konetta, vaan tatuointi tehdään käsin neulalla tökkimällä.

Villitykseen ovat ottaneet osaa niin tavikset kuin julkkiksetkin. Muun muassa huippumalli Kaia Gerber kertoi Instagramissa tehneensä itselleen stick and poke -tatuoinnin. Trendiä vauhdittavat myös lukuisat TikTok-videot, joissa ihmiset tekevät tatuointeja itselleen tai ystävilleen. TikTok on lähestulkoon pahamaineinen lukuisten kyseenalaisten villitystensä ansiosta.

Vaikka stick and poke -tatuointi voi tuntua houkuttelevalta idealta, neulaan ei tulisi tarttua omin päin. Asiantuntijat kertoivat Cosmopolitanille, miksi amatöörin ei kannata ryhtyä tatuoimaan itseään kotioloissa.

Tekniikka ei ole niin yksinkertainen kuin miltä se kuulostaa

Käsintehtyihin tatuointeihin erikoistunut tatuointitaiteilija Peggy Des Jardines varoittaa, ettei stick and poke -tatuoinnin tekeminen ole lasten leikkiä.

– Tatuoinnin valmisteleminen ja tekeminen on paljon monimutkaisempaa kuin voisi kuvitella, Des Jardines sanoo.

Tatuoinnin teossa tulee ottaa huomioon muun muassa ristisaastumisen estäminen ja tekniikan hallitseminen. Des Jardines kertoo, että stick and poke -tatuointitekniikassa tatuointi koostuu pienistä pisteistä, jonka vuoksi selkeiden viivojen aikaansaaminen voi olla vaikeaa ammattilaisellekin.

– Jos teet itse tatuoinnin, et todennäköisesti pidä lopputuloksesta. Vaikka ammattilaiset saavat stick and poke -tekniikan näyttämään helpolta, voin vakuuttaa, että se ei ole sitä, Des Jardines varoittaa.

Dermatologi varoittaa vaaroista

Ihotautilääkäri Mona Goharan mukaan itsetehdyt tatuoinnit voivat aiheuttaa arpia, infektioita ja allergisia reaktioita. Hänen mukaansa esimerkiksi keloideja voi syntyä tatuoinnin seurauksena.

– Pienet neulanpistot eivät välttämättä vaikuta isolta jutulta, mutta pieni trauma voi johtaa elinikäiseen arpeen, Goharan kertoo.  

Bakteerien ja virusten kanssa tulee olla tarkkana, sillä ne voivat aiheuttaa ihoinfektion.

– Kukaan tuskin haluaa joutua tällä hetkellä sairaalaan tatuoinnin takia, Goharan toteaa.

Myös allergiat tulisi ottaa huomioon ennen tatuoinnin tekoon ryhtymistä.

Tatuointi voi muuttua ajan myötä

Itsetehdyt tatuoinnit eivät välttämättä pysy muuttumattomina iholla koko loppuelämää. Tatuointi voi haalistua, pahimmillaan siitä voi jäädä jäljelle vain omituinen läntti tai se voi kadota kokonaan.

– Neulat, joita ei ole tarkoitettu tatuoimiseen, voivat kyllä antaa pysyviä tuloksia, mutta ne tekevät myös iholle vahinkoa ja tatuoinnista voi tulla huonolaatuinen, Des Jardines sanoo.

Neulan lisäksi muste vaikuttaa lopputulokseen.

– Jos mustetta ei ole tehty nimenomaan tatuointia varten, se leviää ja haalistuu iholla nopeammin, Des Jardines kertoo.

Sekä Des Jardines että Goharan suosittelevat, että tatuoinnit käydään ottamassa ammattilaisen luona turvallisuuden ja onnistuneen lopputuloksen varmistamiseksi.

Lähteet: Cosmopolitan, TikTok

Lue myös:

    Uusimmat