Asiantuntijat tyrmäävät: Leipä ei ole vaarallista!

Viime aikoina on vellonut keskustelua siitä, onko leipä terveellistä. Joidenkin arvioiden mukaan leipä on jopa täysin sopimatonta ravintoa ja addiktoivaa varsinkin lapsille.

– Olen seurannut keskustelua kummallisin mielin. Mielipiteet ovat olleet hyvin vääriä ja yleistäviä. Meillä erityisesti täysjyväviljaleivän yhteys kasvaneeseen terveyteen on yksi johdonmukaisimmista havainnoista, kertoo liikunta- ja ravitsemusasiantuntija Mikael Fogelholm.

Myös asiaa tutkinut Itä-Suomen yliopiston tutkimusprofessori Kaisa Poutanen tyrmää vaarallisuusväitteet.

– Olin aluksi vähän huvittunut tästä keskustelusta, mutta hieman myöhemmin järkyttynyt. Huomasin, mitä vaikutuksia tällaisella keskustelulla on - ihmiset jakaantuvat ihan ääripäihin leivän syönnissä. Täysjyväleipä ja varsinkin kansallisleipämme ruisleipä ovat terveellisiä syötäviä.

MTV3:n Huomenta Suomessa vierailleet Fogelholm ja Poutanen ovat yhtä mieltä siitä, että ruisleipä on tärkeä ravintokuidun lähde. Ravintokuidulla taas on osoitettu useissa tutkimuksissa olevan yhteys parantuneeseen terveyteen.

– Täysjyväviljalla on yhteyttä vähentyneeseen lihavuuteen, sydän- ja verisuonitautien taittumiseen ja kakkostyypin diabeteksen ilmaantumiseen, Fogelholm muistuttaa.

Asiantuntijat eivät itse voisi luopua leivästä, vaan suosittelevat varsinkin ruisleivän vientiä jopa ulkomaille. Se on heidän mielestään superruokaa, josta olisi hyötyä ihmisten terveyteen myös muualla kuin Suomessa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja