Mainos

Asiantuntijat ihmeissään lyhennysvapaabuumista – "ylimääräiset rahat tuhlataan leveään elämään"

Suomalaiset ovat tarttuneet hanakasti asuntolainojen lyhennysvapaisiin. Näyttävän kampanjan aloitti Osuuspankki, jonka asiakkaista jo 69 000 kotitaloutta hyödyntää lyhennysvapaata. OP:n tarjous päättyy toukokuun lopulla.

Lyhennysvapaita hyödyntäessään kotitalous ei lyhennä lainaansa, vaan maksaa pankille vain lainan korkokulut.

Osuuspankin lisäksi muissakin isoissa pankeissa lyhennysvapaiden suosio on kasvanut. Lyhennysvapaiden ansiosta suomalaiseen kulutukseen on jo jäänyt arviolta noin 400 miljoonaa euroa lisää rahaa.

Kaikissa pankeissa ilmiötä ei pidetä hyvänä.

– Uskoisin, että ylimääräiset rahat menevät Kreikan-matkoihin ja arjessa kalliiseen ruokaan, sanoo Hypoteekkiyhdistyksen toimitusjohtaja Ari Pauna.

Luottoluokittaja Moody's on varoittanut, että pankkijärjestelmän riskit kasvavat, jos lyhennysvapaat lainat yleistyvät Suomessa.

Kokeneena asuntoluotottajana Hypon Pauna muistuttaa, että pelissä on suomalaisten pankkien luottoluokitus ja sitä kautta pankkien hankkiman rahan hinta.

– Tämä ilmiö on nostattanut kansainvälisten luottoluokittajien kulmakarvat pystyyn. Luottoluokittajia kiinnostaa, ollaanko Suomessa luopumassa erinomaisesta vahvuudestamme, jossa asuntolainoja lyhennetään, Pauna sanoo.

Myös Handelsbankenin Suomen-johtaja Nina Arkilahti suhtautuu kriittisesti lyhennysvapaiden isoon kysyntään.

– Kun korot ovat alhaalla, silloin ei kannattaisi siirtyä lyhennysvapaisiin, vaan isoja lainoja on nyt oikein hyvä ajankohta lyhentää, Nina Arkilahti sanoo.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.