Mainos

Asiantuntijat huolissaan nuorten syrjäytymisestä – viime laman virheitä ei saa toistaa

9:39

Lasten ja nuorten parissa toimivat tahot ovat huolissaan siitä, miten lapsiin ja nuoriin kohdistuvat leikkaukset vaikuttavat lasten tasa-arvoon.

Me-säätiön toimitusjohtaja Ulla Nord uskoo, että valtaosalla nuorista on mahdollisuus päästä elämässä eteenpäin.

– On kuitenkin se joukko, joka tippuu ja heidän haasteensa ovat aiempaa vakavampia. Juuri heidän meidän pitäisi pystyä vaikuttaa.

Nordin mukaan Suomessa on paljon perheitä ja sukuja, joissa syrjäytyminen siirtyy sukupolvelta toiselle.

– Näiden perheiden lapset eivät varmasti ole tasa-arvoisessa asemassa muihin nähden. Jokainen vuosi yhteiskunnan ulkopuolella aiheuttaa suurta inhimillistä kärsimystä.

Köyhien perheiden määrä kasvanut

Syrjäytymisen taustalla voi olla monia seikkoja, joista yksi on köyhyys. Nordin mukaan köyhyysrajan alapuolella olevien perheiden määrä on kasvanut ja suomalaisista 13 prosenttia elää köyhyysrajan alapuolella.

Myös muut perheen tekijät vaikuttavat syrjäytymiseen: hukassa oleva vanhemmuus, päihde- ja mielenterveysongelmat sekä työttömyys tuovat perheille haasteita ja ongelmia.

Palveluita niin vaikea saada, ettei niitä haeta

Nord toteaa syrjäytymisen olevan monimutkainen prosessi, minkä vuoksi sen korjaaminenkaan ei käy hetkessä. Hän nostaa esille asenteiden ja yhteiskunnan rakenteidenkin muuttamisen.

Nordin mukaan nykyjärjestelmästä ei osata etsiä palveluita, vaan sen vaikeus aiheuttaa jopa sen, ettei tarvittuja palveluita jakseta hakea.

– Kohdattaisiin oikeasti ihminen, saataisiin selville tämän todelliset haasteet ja osattaisiin tarjota oikeita palveluita, hän kuvailee hyvin toimivaa palvelujärjestelmää.

Hän toivoo, ettei viime laman virheitä toisteta. Silloin leikattiin muun muassa ennaltaehkäisevästä työstä.

– Moni 1990-luvun alussa syntyneistä syrjäytyneistä olisi tarvinnut apua jo varhaisessa lapsuudessa.

Hänen mukaansa ongelmiin ei pystytty puuttumaan vaan nuori vei niitä mukanaan koulutasolta toiselle, kunnes pahimmillaan tipahti kokonaan palveluiden ulkopuolelle ja syrjäytyi.

– On inhimillisesti kestämätön tilanne, että me annamme meidän lastemme ja nuortemme tilanteen ajautua näin pitkälle, Nord toteaa.

5:30

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.