Nämä asiat lisäävät riskiä syrjäytymiseen: "Joissain tilanteissa olisi parempi puhua syrjäytetyistä nuorista"

8:58
Nämä asiat kielivät tilastollisesti syrjäytymisriskistä.

Työn ja koulutuksen ulkopuolella olevien nuorten osuus on laskenut. Erityisesti miesten tilanne on aiempaa parempi.

Opetus- ja kulttuuriministeriön mukaan työn ja koulutuksen ulkopuolella olevien nuorten miesten määrä on laskenut huomattavasti vuodesta 2015. Muutoksen taustalla vaikuttaa ainakin yleisesti kohentunut työllisyystilanne ja entistä aktiivisempi nuorten työllistymisen tukeminen.

– Nuoret hyvin harvoin kokevat itse olevansa syrjäytyneitä, vaan ehkä joissain tilanteissa olisi parempi puhua syrjäytetyistä nuorista, toteaa toiminnanjohtaja Timo Kontio Helsingin etsivästä nuorisotyöstä.

Perheiden tukeminen tärkeää

Tilastollisesti syrjäytymistä ennustavia riskitekijöitä ovat muun muassa yksinhuoltajaperheessä kasvaminen, maahanmuuttajataustaisuus, vanhempien matala koulutusaste, koulunkäymättömyys ja poikasukupuoli.

– Jos peruskoulun jälkeen ei ole toisen asteen tutkintoa ja se väli venyy kovin pitkäksi, niin myös työllistyminen vaikeutuu, sanoo projektipäällikkö Sirkku Reponen Helsingin Ohjaamosta.

Kontio painottaa, että tärkeässä asemassa on nimenomaan perheiden tukeminen varhaisessa vaiheessa.

– Kun nuori on jo 17-vuotias, eikä koulu oikein suju, me ollaan jo auttamattomasti myöhässä ja sitten joutuu tekemään korjaavia toimenpiteitä, Kontio kertoo.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja