Ukraina väittää Venäjän ensimmäisen puolustuslinjan murtuneen Hersonin lähellä – MTV seurasi sotaa 29.8.

Yhdysvaltojen tuki on Ukrainalle elintärkeää 2:11
Katso myös: Yhdysvaltojen tuki on Ukrainalle elintärkeää

MTV Uutiset seuraa tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa maanantaina 29. elokuuta 2022. 

  • Ukraina: Armeija on murtautunut venäläisten ensimmäisen puolustuslinjan läpi Hersonin lähellä
  • Venäjä lisännyt sotilaallista toimintaa Donetskissa
  • Zelenskyi: Zaporizhzhjan ydinvoimalan tilanne vaarallinen edelleen
  • Siviilejä evakuoidaan Harkovan, Zaporizhzhian ja Mykolaivin alueilta
  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

Tämä seuranta-artikkeli on päättynyt. Tiistain seurannan löydät täältä.

23.04: Ukrainan joukot tulittivat Venäjän miehittämää kaupunkia, jättäen kaupungin ilman vettä ja sähköä

Ukrainan joukot tulittivat Venäjän miehittämää Nova Kakhovkan kaupunkia, kertoo Reuters.

Tulituksen takia kaupunki jää ilman vettä ja sähköä. Nova Kakhova sijaitsee aivan Hersonin kaupungin itäpuolella.

22.33: Yhdysvallat kannustaa sammuttamaan taisteluiden keskellä olevan ydinvoimalan hallitusti

Yhdysvaltain hallitus kannusti maanantaina sammuttamaan kokonaan taisteluiden keskellä olevan Ukrainan Zaporizhzhjan ydinvoimalan hallitusti. Lisäksi Valkoisen talon turvallisuustiedottaja John Kirby toisti Yhdysvaltain vaatimuksen perustaa demilitarisoitu alue Euroopan suurimman ydinvoimalan ympärille.

Venäjä miehitti Ukrainan sodan alussa ydinvoimalan ja on keskittänyt sinne joukkojaan. Taistelut voimalan ympäristössä ovat herättäneet vakavaa huolta mahdollisesta ydinkatastrofista.

Aiemmin maanantaina Kansainvälisen atomienergiajärjestö IAEA kertoi lähettäneensä tarkastajansa matkalle voimalaan selvittämään sen tilannetta.

19.00: Ukrainan mukaan Zaporizhzhjan ydinvoimalaan matkalla oleva asiantuntijaryhmä saapuu Kiovaan tänään

Zaporizhzhjan ydinvoimalan kuntoa tarkastamaan lähetetty kansainvälisen atomienergiajärjestö IAEA:n asiantuntijaryhmä on saapumassa Ukrainan pääkaupunkiin Kiovaan kuluvan päivän aikana, maan ulkoministeri sanoi Reutersin mukaan.

Ryhmän on tarkoitus aloittaa työnsä ydinvoimalassa ”tulevien päivien aikana”, Ukraina kertoo.

17.41: Azovstalin terästehtaan 300 puolustajan ruumiit palautettiin Ukrainalle

Ukraina ja Venäjä pääsivät sopuun joidenkin ukrainalaissotilaiden ruumiiden palauttamisesta Punaisen ristin avustuksella, kertoo Ukrainan strategisen viestinnän ja informaatioturvallisuuden keskus Facebookissa.

Keskuksen mukaan yhteensä 428 Mariupolissa kaatuneen sotilaan ruumiit on palautettu Ukrainalle. Kaatuneista noin 300 puolusti Mariupolissa sijaitsevaa Azovstalin terästehdasta, jossa pahasti alivoimaiset puolustajat taistelivat piiritettyinä lähes ilman tukea helmikuusta toukokuun puoleenväliin venäläisiä hyökkääjiä vastaan.

17.17: Alueviranomaisen mukaan Ukrainan tavoitteena on Hersonin takaisinvaltaus

Ukraina on aloittanut hyökkäyksen etelässä Venäjän miehitysjoukkoja vastaan usealla suunnalla, maan asevoimien tiedottaja Natalia Humeniuk kertoi iltapäivällä tiedotustilaisuudessa.

Humeniuk pyysi siviilejä pysymään suojassa ja sanoi, että tilanne on jatkuvassa muutoksessa. Humeniuk myös muistutti, että hiljaisuus on tärkeää missä tahansa sotilasoperaatiossa ja operaatioista ei pitäisi puhua, ennen kuin ne on suoritettu.

Hersonin alueviranomainen Serhi Khlan sanoi ukrainalaiselle tv-kanavalle hyökkäyksen keskittyvän ainakin Hersonin kaupungin takaisin valtaamiseen.

Khlanin mukaan Ukrainan tykistö on iskenyt voimakkaasti tämän päivän aikana venäläisasemiin koko Hersonin alueella.

Sodantutkimuksen insituutti ISW kertoi eilen Venäjän aikovan todennäköisesti siirtää osia uudesta vapaaehtoispataljoonien muodostamasta kolmannesta armeijaryhmästä Hersoniin.

15.08: Ukraina: Armeija on murtautunut venäläisten ensimmäisen puolustuslinjan läpi Hersonin lähellä

Ukrainan armeija on murtautunut venäläisjoukkojen ensimmäisen puolustuslinjan läpi Etelä-Ukrainan Hersonin lähellä, väittää maan kulttuuri- ja viestintäministeriön alainen Stratcom Centre Twitterissä.

– He (armeija) uskoo, että Ukrainalla on todellinen mahdollisuus vallata takaisin miehitetyt alueet, Stratcom kirjoittaa.

Ensimmäisen puolustuslinjan murtumista ei ole vahvistettu. Tiedossa ei myöskään ole, onko kyse paikallisesta vai laajemmasta hyökkäyksestä. Ukrainan on pitkin kesää arveltu aloittavan laajan vastahyökkäyksen Etelä-Ukrainassa, mutta odotetussa mittakaavassa tätä ei ole tapahtunut.

Huomioitavaa on, että vaikka ensimmäinen puolustuslinja olisi murtunut, ei se tarkoita samaa asiaa kuin läpimurto. Ennalta valmistellut puolustuslinjat ovat käytännössä aina syviä ja sisältävät useita kerroksia. Venäjän on raportoitu valmistelleen Etelä-Ukrainassa puolustusasemia jo hyvän aikaa.

– Erinäisiä isoja vastahyökkäyshuhuja on liikkunut jo keväästä lähtien, ja Ukraina on saanut alueella sodan aikana vapautettua useita kyliä pienemmissä operaatioissa, kommentoi Twitterissä sotahistorioitsija, Ukrainan sodan tilannekarttaa ylläpitävä Emil Kastehelmi toteaa Twitterissä.

– Tilanne on epäselvä ja koko alueen vapauttamiseen on pitkä matka, joten vielä kannattaa suhtautua maltillisesti, Kastehelmi jatkaa.

14.13: Diplomaattilähde: EU aikoo jäädyttää venäläisten viisumihelpotukset

EU aikoo jäädyttää sopimuksen, joka on helpottanut matkustusviisumien myöntämistä venäläisille unionin alueelle, kertovat nimettömänä pysyttelevät diplomaattilähteet.

Lähteen mukaan viisumien myöntäminen nykyiseen tapaan on käynyt kestämättömäksi unionille.

Viisumien myöntäminen venäläisille nousee esille EU:n ulkoministerikokouksessa Prahassa tällä viikolla.

11.46: G7-maat vaativat atomienergiajärjestön tarkastajille esteetöntä pääsyä Ukrainan ydinvoimalalle 

Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n tarkastajille on taattava esteetön pääsy Ukrainan Zaporizhzhjan ydinvoimalaan, vaatii teollisuusmaiden G7-järjestö.

Järjestön mukaan tarkastajien on niin ikään saatava keskustella suoraan ja ilman välikäsiä ydinvoimalan käytöstä vastaavan ukrainalaisen henkilökunnan kanssa.

IAEA kertoi aikaisemmin tänään, että sen asiantuntijaryhmä on aloittanut matkansa ydinvoimalalle ja sen on tarkoitus saapua perille myöhemmin tällä viikolla.

G7-ryhmään kuuluvat Italia, Japani, Kanada, Ranska, Saksa, Britannia ja Yhdysvallat.

10.13: Venäläiset jälleenrakentavat surmanloukuksi muuttunutta Mariupolin teatteria

Venäläisjoukot ovat jälleenrakentamassa Mariupolin satamakaupungin teatteria Ukrainan eteläosassa peitelläkseen sotarikoksiaan, sanoo kaupungin johtoon kuulunut Petro Andriustshenko brittilehti Guardianin mukaan.

Teatterissa oli suojassa noin 300 ihmistä, kun sitä pommitettiin maaliskuussa. Uhrien tarkka määrä ei ole tiedossa.

7.45: Asiantuntijaryhmä matkalla kriisivoimalalle

YK:n alaisen Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n asiantuntijaryhmä on aloittanut matkansa Ukrainan Zaporizhzhjan ydinvoimalalle ja sen on tarkoitus saapua perille myöhemmin tällä viikolla, järjestön johtaja Rafael Grossi sanoo Twitterissä.

Venäjän hallussa olevan ydinvoimalan turvallisuus on herättänyt kansainvälistä huolta. IAEA on jo pitkään varoittanut voimalan olevan kriisin partaalla ja muistuttanut, että ydinkatastrofin uhka on todellinen.

5.39: Asiantuntijaryhmän on tarkoitus vierailla Zaporizhzhjan ydinvoimalalla muutaman päivän sisällä

YK:n alaisen Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n tarkoituksena on lähettää asiantuntijaryhmä Ukrainan Zaporizhzhjan ydinvoimalalle muutaman päivän sisällä, sanoo järjestön johtaja Rafael Grossi IAEA:n tviitissä. 

New York Times uutisoi viikonloppuna, että Grossi kuuluisi 14-henkiseen delegaatioon. Järjestö ei vahvistanut tietoa. 

Venäjän hallussa olevan ydinvoimalan turvallisuus on herättänyt kansainvälistä huolta. IAEA on jo pitkään varoittanut voimalan olevan kriisin partaalla ja muistuttanut, että ydinkatastrofin uhka on todellinen.

Sunnuntai 28.8.

23.45: Yhdysvallat: Venäjä vähättelee Zaporižžjan ydinvoimalan säteilyvaaraa 

Yhdysvaltojen mukaan Venäjä vähättelee Zaporižžjan ydinvoimalan säteilyvaaraa.

Venäjä on ollut vastahakoinen sopimaan rajoituksista, jotka koskisivat sotatoimia ydinvoimalan läheisyydessä.

18.10: Sodantutkimuksen instituutti: Venäjä jakaa vapaaehtoispataljooniaan kahteen ryhmään, osa vapaaehtoisista heti rintamalle 

Venäjä jakaa muodostamiaan vapaaehtoispataljoonia kahteen ryhmään, ja osa vapaaehtoisista lähetetään rintamalle heti lyhennetyn peruskoulutuksen jälkeen, sodantutkimuksen instituutti ISW kertoo viimeisimmässä raportissaan.

Osa vapaaehtoispataljoonista muodostaa kuitenkin uuden kolmannen armeijaryhmän.

Kolmatta armeijaryhmää on koulutettu pitempään Venäjän nykyaikaisemmalla sotakalustolla Mulinon koulutuskeskuksessa Nizni Novgorodin alueella.

ISW:n siteeraamien tiedustelutietojen mukaan osa kolmannesta armeijaryhmästä on siirretty Donetskin alueelle tukemaan Venäjän hyökkäystä.

Lue myös:

    Uusimmat