Ukraina: Vastahyökkäys etenee kohti Mariupolia, Challenger-taistelutankkeja valmistaudutaan ottamaan mukaan – MTV seurasi sotaa

Venäjän julkaisemassa vahvistamattomassa videossa näkyy lähikuvissa taistelukentälle jäänyt Leopard 2 -panssarivaunu 0:40
Venäjän puolustusministeriön video näyttää taistelukentälle hyytyneen Leopard 2 -panssarivaunun. Videon aitoutta ei ole vahvistettu.

Tämä seuranta on päättynyt. 

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa perjantaina 16. kesäkuuta 2023.

  • Ensimmäinen suomalainen on kuollut Ukrainan sodassa 
  • Zelenskyi: Ukrainan vastahyökkäys on käynnissä
  • Tass: Tuhansia ihmisiä evakuoitu Kahovkan padon tuhoutumisen vuoksi
  • Venäläiset sotabloggaajat: Ukraina hyökkää voimakkaasti Zaporizhzhjan alueella
  • Venäjä aloitti hyökkäyksensä Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

22.37: Ukraina: Vastahyökkäys etenee kohti Mariupolia – taistelujen painopiste "siirtynyt idästä etelämmäksi"

Venäläisjoukkoja vastaan vastahyökkäykseen ryhtynyt Ukraina sanoo taistelujen painopisteen siirtyneen maan itäosasta Etelä-Ukrainaan.

Taistelujen painopiste on Ukrainan varapuolustusministerin Hanna Maljarin mukaan nyt Mariupolin kaupunkiin johtavalla tiellä, kertoi Guardian-lehti.

Maljarin mukaan Ukrainan joukot pakottavat Mariupolin tiellä venäläisjoukkoja pikku hiljaa vetäytymään ukrainalaisjoukkojen valmistautuessa ottamaan brittiläisiä Challenger-taistelutankkeja mukaan taisteluihin.

Näin ollen kiivaimpia taisteluja ei enää käydä Bahmutin ympäristössä, itäisellä Donetskin alueella, kuten vastahyökkäyksen ensimmäisellä viikolla. Venäjä on Maljarin mukaan panostanut Itä-Ukrainaan pysäyttääkseen Ukrainan joukkojen etenemisen.

– Idässä vihollinen on kerännyt kaiken voimansa pysäyttääkseen hyökkäyksemme, ja he kokoavat joukkoja pysäyttääkseen meidät. Etelässä he eivät menesty kovin hyvin, Maljar väittää.

Ukrainalaisjoukot etenevät nyt Maljarin mukaan "asteittain" erityisesti Berdjanskin ja Mariupolin rannikkokaupunkien suuntaan, ja rintama on työntynyt "noin kilometrin verran" venäläisjoukkojen vetäytyessä.

Venäjän hyökkäyssodan ensimmäisinä kuukausina maailma seurasi Mariupolin tapahtumia, kun Venäjän iskut aiheuttivat siellä laajaa hävitystä ja siviilejä yritettiin evakuoida useita kertoja siinä onnistumatta.

22.08: Ukrainan Britannian lähettiläs: Venäläisten ydinaseiden vientiin Valko-Venäjälle suhtauduttava "erittäin, erittäin vakavasti"

Ukrainan Britannian lähettiläs Vadym Prystaikon mukaan Vladimir Putinin ilmoitus ensimmäisten ydinaseiden viemisestä Valko-Venäjälle tulisi  ottaa "erittäin vakavasti" lännessä.

Lähettiläs kertoo uutiskanava CNN:lle, että Valko-Venäjän aseistaminen ydinaseilla rikkoo kansainvälisiä sopimuksia.

– Mielestäni lännen on suhtauduttava siihen erittäin, erittäin vakavasti, Prystaiko toteaa.

Prystaikon mukaan Venäjä kiristi ensisijassa ukrainalaisia, mutta kiristäminen on laajentunut eurooppalaisiin, amerikkalaisiin ja muihin Ukrainan kumppaneihin ympäri maailmaa.

Prystaikon mukaan Ukraina kestää Venäjän painostusta nyt paljon paremmin, koska Ukraina on saanut kumppaneiltaan ilmantorjuntaohjuksia.

21.22:Putin: Ensimmäiset ydinaseet lähetetty Valko-Venäjälle

Venäjän presidentti Vladimir Putin sanoo Venäjän kuljettaneen ensimmäisen erän taktisia ydinaseita Valko-Venäjälle ja lähettävän loput ase-eristä maahan vuoden loppuun mennessä.

Putin kertoi asiasta puheessaan Pietarin talousfoorumissa. Aiemmin paljon kansainvälisiä vieraita keränneessä vuotuisessa foorumissa oli nyt niukempi osallistuminen Venäjän Ukrainassa aloittaman hyökkäyssodan takia.

Putin myös varoitti sotilasliitto Natoa "vakavasta vaarasta" joutua vedetyksi syvemmälle sotaan Ukrainassa. Hän lisäsi, että Venäjä käyttää ydinaseita vain, jos Venäjän valtion olemassaoloa uhataan.

– Meillä on enemmän sellaisia aseita kuin länsimailla, hän myös väitti Guardian-lehden mukaan.

17.16 Putin haukkui Zelenskyin "häpeäksi juutalaisille" 

Venäjän presidentti Vladimir Putin on tänään pitänyt tulikivenkatkuisen puheen Pietarin eristyksiin joutuneessa talousfoorumissa.

Aiemmin paljon kansainvälisiä vieraita kerännyt talousfoorumi on joutunut monien maiden hylkäämäksi Venäjän aloittaman hyökkäyssodan myötä.

Putin muun muassa haukkui Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin "häpeäksi juutalaisille" viitaten Ukrainan presidentin etniseen taustaan. Hän väitti juutalaisten ystäviensä olevan samaa mieltä.

Putin myös kuvaili Ukrainan aloittamaa vastahyökkäystä Venäjän valtaamien alueiden takaisin saamiseksi tuhoon tuomituksi.

16.13: Stoltenberg: Natolta lisää sotilaallista ja poliittista tukea Ukrainalle

Nato–Ukraina-komissio aiotaan muuttaa korkeamman tason neuvostoksi, jonka on määrä kokoontua ensimmäisen kerran Vilnan huippukokouksen yhteydessä heinäkuussa. Päätöksellä halutaan tuoda Ukrainaa lähemmäs Natoa.

Pääsihteerin mukaan tämän neuvoston jäsenet ovat yhdenvertaisia jäseniä, joilla on samat oikeudet päätöksentekoon.

Samalla Nato-maat rakentavat useamman vuoden tukipakettia, jonka avulla Ukrainaa valmistellaan sotilaallisesti Nato-yhteensopivaksi.

(STT)

13.33: Ukraina väittää ampuneensa alas 12 ohjusta Kiovan yltä

Ukraina väittää ampuneensa alas Kiovan yltä 12 venäläistä ohjusta, mukaan lukien kuusi yliäänistä Kinzhalia. Venäjä jatkoi ohjusten ampumista Kiovaan samalla, kun Afrikan johtajien valtuuskunnan oli määrä käydä pääkaupungissa neuvotteluja osana rauhanoperaatiota.

Ukrainan ilmavoimat kertoi tuhonneensa Kinzhalien lisäksi kuusi Kalibr-risteilyohjusta sekä kaksi tiedustelulennokkia. Kiovan sotilashallinnon johtaja Serhi Popko sanoi, että ne kaikki tuhottiin pääkaupungin yllä.

(STT)

12.24: Kiovan keskustassa räjähdyksiä

Kiovan keskustassa on Reutersin silminnäkijöiden mukaan kuultu räjähdyksiä.

Tiedossa ei ole, aiheutuivatko äänet ilmatorjunnasta vai kaupunkiin osuneista aseista.

Pääkaupungin pormestari Vitali Klytshkon mukaan kaupunkia kohti on matkalla lisää ohjuksia.

11.51: Afrikan johtajat hiovat rauhaa Kiovassa

Etelä-Afrikan presidentti Cyril Ramaphosa saapui tänään Ukrainaan osana afrikkalaisten johtajien ryhmää. Heidän tavoitteenaan on edistää rauhaa Ukrainan ja Venäjän välille, viranomaiset sanoivat.

Seurueen neljän presidentin ja kolmen muun edustajan on määrä neuvotella tänään Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin kanssa Kiovassa. Huomenna delegaatio jatkaa matkaansa Pietariin tapaamiseen Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa.

Korkean profiilin diplomaattiryhmä toivoo saavansa esille maanosansa äänen. Afrikka on kärsinyt pahasti maailmankaupan taantumasta sen jälkeen, kun Venäjä aloitti suurhyökkäyksen Ukrainaan viime vuonna.

(STT)

11.38: Ukraina: Venäjä tekee "epätoivoista vastarintaa" Bahmutissa

Puolustavat venäläisjoukot tekevät Itä-Ukrainan Bahmutin alueella "epätoivoista vastarintaa", väittää Ukrainan maavoimien komentaja Oleksander Syrskyi viestipalvelu Telegramissa uutistoimisto Reutersin mukaan.

– Jatkamme hyökkäämistä eri suunnissa, valtaamme merkittäviä mäkiä ja metsäkaistaleita. Pyrimme vaiheittain ajamaan vihollisen pois Bahmutin ympäristöstä, Syrskyi sanoi Reutersin mukaan.

Syrskyi väittää, että Venäjä on tuomassa parhaat divisioonansa Bahmutin suunnalle. Ukrainan tiedetään hyökkäävän myös Etelä-Ukrainassa Zaporizhzhjan ja Donetskin alueilla.

Syrskyin väitteitä ei ole vahvistettu.

Ukraina ei ole julkisten tietojen mukaan pystynyt läpimurtoon. Huomioitavaa kuitenkin on, että esimerkiksi Suomen entinen tiedustelupäällikkö, nykyinen kansanedustaja Pekka Toveri (kok.) ja amerikkalainen ajatushautomo Institute for the Study of War katsovat Ukrainan vastahyökkäyksen pääiskun olevan vasta tulossa.

11.28: ISW: Ukrainan hyökkäys on alussa, päähyökkäys on vasta tulossa

Ukrainan käynnissä oleva vastahyökkäys on todennäköisesti vasta alkuvaiheessa, eikä päähyökkäys ole näin ollen alkanut, arvioi amerikkalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW).

ISW:n mukaan Ukrainan presidentin neuvonantaja Mihailo Podolyak lausui torstaina, että ukrainalaisjoukot eivät ole vielä käynnistäneet vastahyökkäystä "sellaisenaan", mutta myönsi, että ukrainalaisjoukoilla on käynnissä vastahyökkäystoimia.

Suomen entinen tiedustelupäällikkö, nykyinen kansanedustaja Pekka Toveri (kok.) arvioi MTV Uutisille alkuviikosta Ukrainan hyökkäyksen pääsuunnan selviävän 1–2 viikon aikana.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on väittänyt vastahyökkäyksen olevan käynnissä. Myös virallinen Venäjä on väittänyt Ukrainan ”laajojen” hyökkäysoperaatioiden alkaneen.

9.07: Ukraina: Venäjä menetti päivässä 590 sotilasta ja 10 panssarivaunua

Ukraina väittää Venäjän menettäneen arviolta 590 sotilasta viimeisen vuorokauden aikana.

Venäjän päiväkohtaisiksi kalustotappioiksi Ukraina listaa muun muassa 10 panssarivaunua, 16 panssariajoneuvoa ja 21 tykkiä tai raketinheitintä.

Lukuja ei ole vahvistettu, eikä Venäjä ole juuri tappioitaan kommentoinut. Myös Ukraina julkaisee tietoja omista menetyksistään harvakseltaan.

Sotilasasiantuntijoiden, ajatushautomoiden ja länsiarvioiden laskelmat Venäjän kärsimistä miehistötappioista ovat pitkin sotaa olleet pääosin samansuuntaisia kuin Ukrainan luvut.

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä.

8.39: Brittitiedustelu: Venäläinen kenraali on "lähes varmasti" kuollut Ukrainan iskussa

Venäläinen kenraalimajuri Sergei Goryachev on "lähes varmasti kuollut" komentopaikkaan tehdyssä iskussa Etelä-Ukrainassa, väittää Britannian puolustusministeriö julkisessa tiedustelupäivityksessään.

Brittitiedustelun mukaan kenraalimajuri kuoli kesäkuun 12. päivän tienoilla. Venäläislähteet väittivät jo tuon päivän tienoilla Goryachevin kuolleen Zaporizhzhjan alueella.

Kyse on ensimmäisestä venäläiskenraalista, joka on kuollut Ukrainassa kuluvan vuoden aikana. Suurhyökkäyksen aikana useita venäläiskenraaleita on kuollut Ukrainan hyökkäyksissä.

Britannian mukaan Goryachev oli virallisesti 35. armeijan esikuntapäällikkö. 

Koska 35. armeijan nimetyn komentajan, Alexander Sanchikin,kerrotaan parhaillaan työskentelevän toisaalla, on Britannian mukaan olemassa "realistinen mahdollisuus", että Goryachev oli kuolemansa aikaan 35. armeijan todellinen komentaja.

7.35: Ukraina: Venäjä tekee voimakasta vastarintaa – vastahyökkäys etenee "vaiheittain, mutta varmasti"

Ukrainan varapuolustusministeri Hanna Malyarin mukaan venäläisjoukot tekevät "voimakasta vastarintaa" Ukrainan vastahyökkäystä vastaan.

Malyar kuitenkin kuvaili ukrainalaisjoukkojen etenevän "vaiheittain, mutta varmasti" maan eteläosassa.

Ukraina on hyökännyt Etelä-Ukrainan Zaporizhzhjan ja Donetskin alueilla vajaan kahden viikon ajan. Sota-asiantuntijoiden mukaan käynnissä ovat yhä tunnusteluhyökkäykset.

Venäjä-mielisten sotakommentaattorien mukaan venäläisjoukkojen puolustustaistelua ovat auttaneet toimiva puolustusjärjestely ja maan Ukrainaa paremmaksi väitetty kyky käydä elektronista sodankäyntiä eli esimerkiksi häiritä radioyhteyksiä.

Amerikkalaisen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW) kommentoi Venäjä-mielisten sotakommentaattorien väitteitä kirjoittamalla, että Venäjän puolustusstrategia on periaatteellisella tasolla "pätevä".

– Ensimmäiset yksiköt torjuvat tai hidastavat hyökkäävien joukkojen etenemistä ennen kuin toinen aalto vastahyökkää mahdollisia läpimurtoja vastaan, ISW kirjoittaa.

6.21: Ydinvoimalan tarkastajien matka keskeytyi tulituksen takia

Ukrainassa Zaporizhzhjan ydinvoimalaitoksen kunnon tarkastaneen ryhmän matka pois voimalaitoksen alueelta keskeytyi tulituksen takia, uutistoimisto Reuters kertoo.

Yhdistyneiden kansakuntien (YK) alainen Kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA tarkasti Zaporizhzhjan ydinvoimalaitoksen kunnon torstaina. Mukana oli IAEA:n pääjohtaja Rafael Grossi.

IAEA:n tiedottaja kertoo Reutersille tarkastusryhmän olleen matkalla pois voimalaitokselta, kun he kuulivat aseen laukauksia.

– Saattue pysäytettiin ja laukauksia kuultiin selvästi muutaman minuutin ajan, mutta saattue ei ollut välittömässä vaarassa. Järjestöllä ei ole muuta tietoa tapauksesta, tiedottaja kertoo Reutersille.

Venäjän ydinvoimalaitoksia operoivan Rosenergoatomin neuvonantaja Renat Karchaa syyttää Ukrainaa IAEA:n tarkastajien saattuetta kohti tulittamisesta. Karchaatin kommentit välittää venäläinen uutistoimisto Tass.

Ukraina ja Venäjä ovat syyttäneet toisiaan Zaporizhzhjan ydinvoimalaitoksen pommittamisesta.

(Reuters)

21.07: Yhdysvaltain puolustusministeri: Ukrainalla kyky korjata vaurioitunutta kalustoaan 

Yhdysvaltain puolustusministeri Lloyd Austinin mukaan Ukrainalla on kyky korjata ja paulauttaa takaisin rintamalle vaurioitunutta taistelukalustoaan. Austinin mukaan Ukrainan joukoilla on edelleen paljon taistelukykyä ja voimaa. Aiheesta uutisoi uutiskanava CNN.

Kenraali Mark Milleyn mukaan Ukraina on saavuttamassa tasaista etenemistä vastahyökkäyksessään. Hän kuitenkin toteaa, että vastahyökkäykseen liittyy vaikeuksia. Milleyn mukaan kyseessä on vaikea ja väkivaltainen taistelu, johon menee aikaa ja kustannukset ovat kalliit.

18.32: Grossi vieraili Venäjän valtaaman Zaporizhzhjan ydinvoimalan alueella: Tilanne on vakava, mutta vakautumassa

YK:n alaisen atomienergiajärjestö IAEA:n johtajan Rafael Grossin mukaan tilanne Zaporizhzhjan ydinvoimalassa Ukrainassa on vakava, mutta vakautumassa. Grossi vieraili torstaina ydinvoimalassa tutkiakseen Kahovkan padon tuhoutumisen vaikutuksia voimalan turvallisuuteen.

Grossin mukaan padon tuhoutumisen seuraukset ovat voimalassa havaittavissa, mutta paikalla on tehty toimia tilanteen vakauttamiseksi.

Ydinvoimala on saanut turvallisuuden kannalta tärkeää jäähdytysvettä läheisestä lämpölaitoksesta, johon vettä syötetään tuhoutuneen Kahovkan padon läheisestä altaasta. Grossin mukaan jäähdytysvettä on voimalalla edelleen riittävästi.

Voimala on Venäjän joukkojen hallussa.

(Reuters)

Lue lisää torstain sotatapahtumista täältä

Lue myös:

    Uusimmat