Rajut taistelut jatkuvat lähes koko Hersonin alueella – MTV seurasi sotaa

Asiantuntijaryhmä pääsemässä viimein Zaporizhzhjan ydinvoimalaan 2:09
Asiantuntijaryhmä pääsemässä viimein Zaporizhzhjan ydinvoimalaan.

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa tiistaina 30. elokuuta 2022. 

  • Ukraina: Armeija on murtautunut venäläisten ensimmäisen puolustuslinjan läpi Hersonin lähellä
  • Venäjä lisännyt sotilaallista toimintaa Donetskissa
  • Zelenskyi: Zaporizhzhjan ydinvoimalan tilanne vaarallinen edelleen
  • Siviilejä evakuoidaan Harkovan, Zaporizhzhian ja Mykolaivin alueilta
  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

Tämä seuranta on päättynyt. 

23.24: IAEA:n vierailun Ukrainan ydinvoimalaan on tarkoitus kestää päivän

Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n suunnitellun vierailun Etelä-Ukrainassa sijaitsevaan Zaporizhzhian ydinvoimalaan on tarkoitus kestää yhden päivän, kertoo Reuters.

IAEA:n tarkastajat matkustivat maanantaina tarkistamaan ydinvoimalan kuntoa. IAEA on huolissaan siitä, onko ydinvoimalan asianmukaisessa kunnossa sotimisen tapahtuessa sen lähimaastossa. Toistaiseksi tarkastajat ovat päässeet Kiovaan asti.

22.30: Ukraina haluaa Odessan Unescon maailmanperintölistalle

Ukrainan hallitus haluaa suojella Odessan kaupunkia Venäjän hyökkäykseltä ja pyytää Unescoa lisäämään kaupungin maailmanperintölistalle.

YK:n kulttuurijärjestö on ilmoittanut tukevansa Ukrainan hakemusta.

YK:n järjestö sanoi myös, että se haluaa lisätä Odesan, Kiovan ja Lvivin "vaarassa olevien" maailmanperintökohteiden luetteloon.

Ukrainan kulttuuriministeri Oleksandr Tkatšenko sanoi Odessan olevan vaarassa tavattuaan Unescon pääsihteerin Audrey Azoulayn tiistaina Pariisissa.

20.25: Borrell: EU-maat yksimielisiä Ukrainan joukkojen kouluttamisesta

Kaikki EU-maat ovat yksimielisiä siitä, että unionimaiden täytyy koordinoida yhdessä Ukrainan sotajoukkojen kouluttamista EU-maissa, sanoo unionin ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja Josep Borrell.

Borrellin mukaan unionimaat ovat yksimielisiä siitä, että unionin täytyy käynnistää työ sen selvittämiseksi, millaisin perustein EU voisi käynnistää sotilaallisen avustushankkeen Ukrainan hyväksi.

19.40: Rajut taistelut jatkuvat lähes koko Hersonin alueella

Etelä-Ukrainassa rajut taistelut ovat jatkuneet lähes koko Hersonin alueella, kertoi Ukrainan presidentin kanslia tänään. Ukrainan asevoimat aloittivat hyökkäysoperaation useaan suuntaan, kanslia lisäsi.

Hersonin alueellisten viranomaisten mukaan pitkään odotettu hyökkäys oli alku alueen takaisin valtaamiselle.

Miehittäjien pitäisi tietää, että Ukraina ajaa heidät takaisin maan rajalle, sanoi Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi maanantai-illan puheessaan.

–  Jos he haluavat selviytyä, Venäjän armeijan on aika paeta. Menkää kotiin, presidentti sanoi.

Zelenskyin mukaan takaisin Venäjälle palaamista pelkäävät miehittäjät voivat antautua. Presidentti lupaa heille Geneven sotavankeja koskevien sopimusten mukaisen kohtelun.

19.10: Ensimmäinen YK:n humanitäärinen viljakuljetus saapui Afrikan sarveen

Ensimmäinen YK:n vuokraama ruoka-apulaiva ukrainalaisessa viljalastissa on saapunut Djiboutin valtioon Afrikan sarvessa. Brave Commander -alus rahtasi kaksi viikkoa 23  000 tonnin viljalastia, kertoi YK:n alainen maailman ruokaohjelma WFP tiistaina.

WFP:n itäisen Afrikan johtajan mukaan Brave Commanderin tuoma ruokamäärä ruokkii 1,5 miljoonaa ihmistä kuukauden Etiopiassa. WFP kertoi aloittavansa ruoan kuljettamisen laivalta Etiopiaan välittömästi.

Järjestö varoitti aiemmin elokuussa Afrikan sarvessa 22 miljoonan ihmisen olevan nälkiintymisriskissä.

Venäjän hyökkäys Ukrainaan katkaisi moneksi kuukaudeksi maan ruokakuljetukset meritse. YK:n ja Turkin neuvottelema sopimus mahdollisti kuitenkin ruokakuljetusten aloittamisen uudestaan elokuun alussa.

Ukraina on yksi maailman suurimpia viljantuottajia.

16.07: Ukraina harhauttaa venäläisjoukkoja tuhlaamaan pitkän kantaman ohjuksiaan jäljitelmiin

Ukraina huijaa venäläisjoukkoja tuhlaamaan kalliita pitkän kantaman ohjuksiaan räjäyttelemään Yhdysvaltojen rakettijärjestelmien jäljitelmiä, kertoo The Washington Post.  

Lehden mukaan jäljitelmät on vaikea erottaa oikeista HIMARS-rakettijärjestelmistä ilmasta käsin. 

Jäljitelmät voivat osittain selittää Venäjän ilmeisesti liioiteltuja väitteitä Yhdysvaltain toimittamien asejärjestelmien aiheuttamista vahingoista Ukrainassa.

– Venäläiset ovat väittäneet osuneensa useampaan HIMARS-järjestelmään kuin mitä me olemme edes lähettäneet, eräs nimeltä mainitsematon amerikkalainen diplomaatti kertoi lehdelle.

13.18: Harkovan keskustaa pommitettiin, ainakin viisi kuollut

Ukrainassa sijaitsevan Harkovan keskusta-alueiden pommituksissa on kuollut ainakinviisi ihmistä ja seitsemän haavoittunut. Tästä kertoi Harkovan pormestari Ihor Terekhov oppositiomedia Meduzan mukaan.

Harkovan alueellisen sotilashallinnon päällikkö Oleh Sinehubov varoitti, että kaupungin pommitukset saattavat jatkua, ja kehotti paikallisia asukkaita pysymään suojissa.

Terehovin mukaan kaupunkia pommitettiin tykistöllä. Alustavien raporttien mukaan iskuja kirjattiin yhteensä kahdeksan. 

 Pommituksen jälkeen Harkovan keskustassa sijaitsevassa asuinrakennuksessa syttyi tulipalo. Pelastuslaitos työskentelee iskujen tapahtumapaikalla.

Sinegubov syytti Venäjän armeijaa Harkovan pommituksesta. Venäjän puolustusministeriö ei ole vielä kommentoinut tätä tietoa.

12.36: CNN: IAEA:n tarkastajaryhmä on saapunut Kiovaan

Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n tarkastajaryhmä on saapunut Ukrainan pääkaupunkiin Kiovaan, uutisoi CNN.

Uutiskanavan reportterit kertovat nähneensä tarkastajaryhmän jäseniä heidän hotellillaan aikaisin tiistaiaamuna.

IAEA kertoi maanantaina, että sen järjestön johtajan Rafael Grossin johtama asiantuntijaryhmän oli tarkoitus saapua perille myöhemmin tällä viikolla.

Zaporizhzhjan ydinvoimalan turvallisuus on herättänyt kansainvälistä huolta. IAEA on muistuttanut, että ydinkatastrofin uhka on todellinen.

11.01: Saksa ja Ranska vastustavat viisumikieltoa venäläisille

Euroopan unioni ei saa estää venäläisiä turisteja vierailemasta EU:ssa, sanoivat Saksan ja Ranskan ulkoministerit ennen Prahassa alkavaa epävirallista ulkoministereiden kokousta.

Asiasta uutisoi Reuters.

Saksan ja Ranskan mukaan viisumipolitiikan tulisi sallia edelleenkin niiden venäläisten, joilla ei ole kytköksiä maan hallitukseen, matkustamisen EU:hun.

EU:n ulkoministerit tapaavat tänään Gymnich-kokouksessa Prahassa tarkoituksena neuvotella EU:n ja Venäjän välisen viisumihelpotussopimuksen jäädyttämisestä.

8.50: Brittitiedustelu: Ukraina lisäsi tykistötulta etelässä, etenemisen laajuutta ei ole vahvistettu

Useat Ukrainan asevoimien prikaatit lisäsivät maanantaista alkaen etulinjojen tykistötulta eri puolilla Etelä-Ukrainaa, arvioi Britannian puolustusministeriön sotilastiedustelu.

Ukrainan etenemisen laajuutta ei kuitenkaan voida vielä vahvistaa.

Sotilastiedustelun mukaan Ukrainan pitkän kantaman tarkkuusiskut häiritsevät edelleen Venäjän varustuksen täydentämistä.

Venäjä on todennäköisesti pyrkinyt muuttamaan komentorakennetta, joka vaikutti sen heikkoon suorituskykyyn hyökkäyksen alkuvaiheessa.

Jos Ukraina onnistuu rakentamaan hyökkäyksistään jatkuvia, voi uuden komennon kestokyky olla merkittävä tekijä venäläisjoukkojen kestävyydelle Etelä-Ukrainassa, sotilastiedustelu arvioi.

5.06: EU:n ulkoministerit kokoustavat tänään Prahassa – tarkoitus keskustella venäläisviisumeista sekä Ukrainan sodan tilanteesta

EU:n ulkoministerit tapaavat tänään epävirallisessa Gymnich-kokouksessa Prahassa.

Aikaisemmin mediassa liikkuneiden tietojen mukaan kokouksessa on tarkoitus keskustella muun ohella Venäjän ja EU:n välisen viisumihelpotussopimuksen jäädyttämisestä.

Suomea edustaa kokouksessa ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.).

Kokouksessa on myös tarkoitus keskustella Venäjän hyökkäyssodasta Ukrainassa sekä Euroopan unionin ja Afrikan suhteista.

Kokoukseen paikalle saapuvat tavattaviksi myös Ukrainan, Moldovan ja Georgian ulkoministerit.

Maanantai 29.8.

23.04: Ukrainan joukot tulittivat Venäjän miehittämää kaupunkia, jättäen kaupungin ilman vettä ja sähköä

Ukrainan joukot tulittivat Venäjän miehittämää Nova Kakhovkan kaupunkia, kertoo Reuters.

Tulituksen takia kaupunki jää ilman vettä ja sähköä. Nova Kakhova sijaitsee aivan Hersonin kaupungin itäpuolella.

22.33: Yhdysvallat kannustaa sammuttamaan taisteluiden keskellä olevan ydinvoimalan hallitusti

Yhdysvaltain hallitus kannusti maanantaina sammuttamaan kokonaan taisteluiden keskellä olevan Ukrainan Zaporizhzhjan ydinvoimalan hallitusti. Lisäksi Valkoisen talon turvallisuustiedottaja John Kirby toisti Yhdysvaltain vaatimuksen perustaa demilitarisoitu alue Euroopan suurimman ydinvoimalan ympärille.

Venäjä miehitti Ukrainan sodan alussa ydinvoimalan ja on keskittänyt sinne joukkojaan. Taistelut voimalan ympäristössä ovat herättäneet vakavaa huolta mahdollisesta ydinkatastrofista.

Aiemmin maanantaina Kansainvälisen atomienergiajärjestö IAEA kertoi lähettäneensä tarkastajansa matkalle voimalaan selvittämään sen tilannetta.

Maanantain tapahtumista voit lukea täältä.

Lue myös:

    Uusimmat