MTV seurasi sotaa 29.4: Venäjä maksaa etenemisestään kovan hinnan, Saksa harkitsee panssarihaupitsien lähettämistä

Britannia lähettää tutkijoita Ukrainaan keräämään todisteita sotarikoksista – tässä sodan käänteet kootusti perjantaina 4:44
Katso tuoreimmat tiedot Ukrainan sodasta

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa 29. huhtikuuta.

Lyhyesti Venäjän hyökkäyssodan käänteistä:

  • Brittiarvio: Venäläissotilaita kaatunut Ukrainassa 15 000 
  • Mariupolissa yritetään jälleen evakuoida terästehtaan siviilejä
  • Venäjä esti vetollaan Etyjin eritysoperaation jatkamisen Itä-Ukrainassa
  • Venäjä teki eilen ohjusiskuja Kiovaan YK:n pääsihteerin Antonio Guterresin vierailun aikaan
  • Guterres moitti YK:n turvallisuusneuvostoa siitä, ettei sotaa ole saatu loppumaan
  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta

23.27: Zelenskyi: Kiovan alueelta löydetty uusi 900 ruumiin joukkohauta

Volodymyr Zelenskyi on kertonut puolalaismedian haastattelussa, että Kiovan alueelta on löytynyt uusi 900 ruumiin joukkohauta, kertoo BBC

22.49: Venäjä ei katso olevansa sodassa Naton kanssa

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov on sanonut uutistoimisto RIA:n mukaan, että Venäjä ei katso olevansa sodassa Naton kanssa. Lavrovin mukaan tällainen kehitys lisäisi ydinsodan riskiä. 

Lavrov syytti myös länsimaita ydinsodalla uhkailulla.

22.01: Saksassa harkitaan panssarihaupitsien lähettämistä Ukrainaan

Saksa harkitsee lähettävänsä Ukrainaan pitkän kantaman panssarihaupitseja, kertoo uutistoimisto Reuters nojaten turvallisuuslähteeseen.

Lähteen mukaan Saksa neuvottelee asiasta Hollannin kanssa.

Reutersin lähde vahvisti siten saksalaisen Welt am Sonntag -sanomalehden aiemmin kertoman asian.

Ukrainan pyynnöt raskaan aseistuksen saamisesta ovat lisääntyneet sen jälkeen, kun Venäjä siirsi hyökkäyksen suuntaa Donbassiin. Siellä maasto on tasaista ja aukeaa ja sopii niin muodoin paremmin panssarivaunutaisteluihin kuin maasto pohjoisessa pääkaupunki Kiovan ympärillä.

21.47: Zelenskyin mukaan rauhanneuvottelut Venäjän kanssa ovat vaarassa päättyä

Ukrainan Interfaxin mukaan Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi pitää suurena riskinä sitä, että rauhanneuvottelut Venäjän kanssa päättyvät. 

Syynä tähän on ukrainalaisten kokema viha venäläisten tekemiä toimia kohtaan. 

– Ihmiset (ukrainalaiset) haluavat tappaa heidät. Kun sellainen asenne on olemassa, asioista on vaikea puhua, Zelenskyi sanoi Interfaxin mukaan.

21.21: Yhdysvallat kouluttaa nyt Ukrainan joukkoja Saksassa

Yhdysvaltain puolustusministeriö on ilmoittanut maan aloittaneen lisäkoulutuksen Ukrainan asevoimille Yhdysvaltain sotilaslaitoksissa Saksassa. Asiasta kertoo CNN

Pentagonin tiedottaja John Kirbyn mukaan Saksa on yksi "noin kolmesta" paikasta, joita Yhdysvallat käyttää ukrainalaisten kouluttamiseen Ukrainan ulkopuolella, mutta ei paljasta muita sijainteja.

19.59: Brittitiedustelu: Venäjä maksaa etenemisestä kovan hinnan

Sotatoimissa Venäjän hyökkäyksen pääpainopiste on edelleen Donbassin alueella, jossa se yrittää vakauttaa hallintansa Donetskin ja Luhanskin alueilla. Näin kertoo Britannian puolustusministeriö päivittäiskatsauksessaan Twitterissä.

Raskaita taisteluita on käyty etenkin Lysytshanskin ja Sjevjerodonetskin kaupunkien lähistöllä, jossa Venäjän joukot yrittävät edetä Izjumista Slovjanskiin.

Ukrainan joukkojen vastarinta on kuitenkin voimakasta, minkä vuoksi venäläiset ovat saaneet vallattua uusia alueita vain rajallisesti. Näitäkin alueita vallatessaan venäläiset ovat kärsineet merkittäviä miehistö- ja kalustotappioita, Britannian puolustusministeriö kertoi.

19.55 Venäjä otti vangiksi Ukrainassa kaksi avustustyöntekijää

Venäjän joukot ovat ottaneet vangiksi kaksi avustusjärjestössä työskentelevää brittimiestä, kertoi toisen vangiksi jääneen perhe tänään STT:n mukaan.

Kaksikko otettiin vangiksi tarkastuspisteellä Zaporizhzhjan kaupungin eteläpuolella Ukrainan kaakkoisosassa, koska venäläiset epäilivät heitä vakoojiksi, avustusjärjestö kertoi.

19.23: Yhdysvallat varoittaa kansalaisiaan lähtemästä taistelemaan Ukrainaan

Yhdysvaltain puolustusministeriö varoitti perjantaina amerikkalaisia lähtemästä taistelemaan Ukrainaan Venäjää vastaan. Varoitus julkistettiin sen jälkeen, kun Yhdysvaltain entinen merijalkaväen sotilas kuoli Ukrainassa aiemmin tällä viikolla.

– Kehotamme, että amerikkalaiset eivät lähde Ukrainaan. Se on aktiivista sota-aluetta. Se ei ole matkustuskohde, sanoi puolustusministeriön tiedottaja John Kirby.

18.17: Brittiarvio: Venäläissotilaita kaatunut 15 000 

Ukraina sanoo menettäneensä sotilaita maan itäosan taisteluissa, mutta kuvaa Venäjän tappioita moninkertaisiksi.

Brittiarvion mukaan venäläisiä on kaatunut noin 15 000, Ukrainan mukaan yli 20 000.

Ukrainan presidentin neuvonantajan mukaan Venäjä on edennyt  Donbassissa vain vähän sen jälkeen, kun hyökkäysvaihe käynnistyi runsas viikko sitten.

18.12: Britannia lähettää Ukrainaan sotarikostutkijoita ensi kuussa 

Britannia lähettää Ukrainaan ryhmän sotarikostutkijoita, joiden on tarkoitus auttaa Venäjän hyökkäyksen jälkeen tapahtuneita julmuuksia selvittäviä asiantuntijoita. Asiasta kertoo Britannian ulkoministeri Liz Truss.

Tutkijaryhmä lähtee Ukrainaan toukokuussa ja se työskentelee yhdessä kansainvälisen rikostuomioistuimen (ICC) kanssa, joka johtaa sotarikostutkintaa.

Trussin mukaan tutkijat keräävät "monia erilaisia todisteita, todistajalausuntoja, rikosteknisiä todisteita ja videotodisteita".

ICC:n pääsyyttäjä Karim Khan vieraili Ukrainassa aiemmin tässä kuussa. Hän kävi muun muassa Butshassa, josta löydettiin 2. tätä kuuta ainakin 20 ruumista.

Käyntinsä aikana Khan sanoi, että rikostekninen ryhmä tulisi työskentelemään Butshassa. Hän lisäsi, että Ukraina kokonaisuudessaan on "rikospaikka".

18.02: Läntiset virkamiehet: Venäjän tappiot Ukrainassa laskussa, mutta niitä on edelleen runsaasti

Venäjä kärsimät tappiot ovat vähentyneet Ukrainassa hyökkäyksen kaventuessa, mutta luvut ovat edelleen melko korkeat. Näin arvioivat länsiviranomaiset uutistoimisto Reutersin mukaan.

– Operaation luonne on muuttunut maantieteellisesti, ja uhrien määrä on kokonaisuudessaan vähentynyt, yksi virkamiehistä totesi.

– Tappioiden määrä niillä alueilla, missä Venäjä on ottanut yhteen Ukrainan joukkojen kanssa, on kuitenkin säilynyt melko korkeana.

17.15 Fazer on sopinut venäläisen tytäryhtiönsä myynnistä

Fazer on allekirjoittanut sopimuksen venäläisen tytäryhtiönsä myynnistä Moskovan johtavalle leipomoyritykselle, Kolomenskijille. Myynti on saanut tarvittavat viranomaishyväksynnät, myös Venäjän kansallisen kilpailuviranomaisen siunauksen, Fazer kertoo.

Yrityskauppa pannaan toimeen heti, ja Fazerin toiminnot Venäjällä loppuvat siihen. Osapuolet eivät julkista kauppasummaa.

Fazerin liikevaihto Venäjällä oli viime vuonna noin 157 miljoonaa euroa eli 13 prosenttia konsernin liikevaihdosta.

16.40: Neste lopettaa venäläisen raakaöljyn käytön heinäkuussa

Öljynjalostusyhtiö Neste aikoo lopettaa venäläisen raakaöljyn käytön, kun viimeiset hankintasopimukset päättyvät ensi kesänä.

Toimitusjohtaja Peter Vanackerin mukaan Nesteellä ollaan järkyttyneitä ja huolissaan Ukrainan sodasta, ja yhtiö tuomitsee jyrkästi Venäjän hyökkäyksen.

– Olemme korvanneet venäläisen raakaöljyn pääosin muilla raakaöljyillä, ja jäljellä olevat venäläisen raakaöljyn hankintasopimuksemme päättyvät heinäkuussa, Vanacker kertoo Nesteen osavuosikatsaustiedotteessa.

– Emme ole ostaneet venäläistä raakaöljyä spot-markkinoilta sodan alkamisen jälkeen emmekä tee uusia toimitussopimuksia venäläisestä raakaöljystä tai fossiilisista raaka-aineista. Työntekijämme ovat tehneet erinomaista työtä venäläisen raakaöljyn korvaamisessa turvallisesti muilla laaduilla, Vanacker jatkoi.

16.30: Ukraina kertoo Venäjän käyttäneen fosforiammuksia Donbassin alueella

BBC:n mukaan Venäjä on käyttänyt fosforiammuksia Donbassin alueella, itäisessä Solovjoven kylässä, kertoo Donetskin alueen sotilashallinnon päällikkö Pavlo Kyrylenko

Fosforia ei luokitella kemialliseksi aseeksi, mutta sen käyttö sytytysaseena siviilien lähellä on laitonta.

14.51: USA:n rahoittaman kanavan journalisti kuoli Venäjän ohjusiskussa Kiovaan 

Ukrainassa Yhdysvaltojen rahoittaman Radio Free Europe/Radio Liberty -kanavan tuottaja ja toimittaja on saanut surmansa Venäjän ohjusiskussa Kiovaan.

Journalisti sai surmansa, kun ohjus osui kerrostaloon, jossa hän asui. Lisäksi kymmenkunta ihmistä haavoittui.

Venäjän joukot tulittivat kaupunkia ohjuksilla samaan aikaan kun YK:n pääsihteeri Antonio Guterres oli siellä vierailulla. 

Venäjän puolustusministeriö on myöntänyt tehneensä "täsmäiskuja" kaupunkiin Guterresin vierailun aikana.

Kansainvälisen CPJ-toimittajajärjestön mukaan ainakin seitsemän toimittajaa on saanut surmansa Ukrainassa sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi maahan runsaat kaksi kuukautta sitten.

14.12: Norja sulkee rajan ja satamat venäläisiltä tavarakuljetuksilta

Norja seuraa EU:n esimerkkiä ja sulkee maarajansa sekä satamansa venäläisiltä tavarakuljetuksilta, kertoo yleisradioyhtiö NRK.

Satamakäynnit sallitaan edelleen kalastusaluksille, mikä NRK:n mukaan merkitsee sitä, että kaksi kolmasosaa venäläisaluksilta voi jatkaa käyntejä Norjassa entiseen tapaan.

Määräys ei myöskään koske Norjan hallintaan kuuluvia Huippuvuoria, joiden asemaa säätelee erillinen kansainvälinen sopimus.

12.02: Britannia lähettää 8 000 sotilasta harjoituksiin Itä-Eurooppaan – Suomeen tulossa panssariajoneuvoja

Britannia aikoo lähettää noin 8 000 sotilasta sotaharjoituksiin eri puolille Itä-Eurooppaa. Harjoituksien suunnittelu aloitettiin jo ennen kuin Venäjä runsas kaksi kuukautta sitten hyökkäsi Ukrainaan, mutta niitä laajennettiin sen jälkeen, kertoo maan puolustusministeriö.

Sotilaiden lisäksi Britannia aikoo lähettää harjoituksiin parisataa panssariajoneuvoa, tykistöä, helikoptereita ja miehittämättömiä ilma-aluksia. Panssariajoneuvoja on tulossa myös Suomeen.

– Euroopan turvallisuus ei ole koskaan ollut tärkeämpää. Nämä tulevat olemaan yhdet suurimmista sotaharjoituksista sitten Kylmän sodan, luonnehti puolustusministeri Ben Wallace.

11.46: Ensimmäinen venäläissotilas kuollut omalla maaperällä

Ensimmäinen venäläissotilas on kuollut Venäjän maaperällä Ukrainan sodan seurauksena, kertoo The Moscow Times.

Lehti kertoo englanninkielisillä verkkosivuillaan varusmies Nikita Koshelevin kuolleen Ukrainan rajan läheisyydessä sijaitsevassa tukikohdassaan. Koshelevin tukikohta sijaitsi Belgogrodin alueella Ukrainan vieressä. Tieto on Moscow Timesin mukaan peräisin Koshelevin perheen viranomaisilta saamasta kuolinilmoituksesta.

Koshelev kuoli Ukrainan pommituksessa, lehti kertoo.

Tietoa kuolemasta ei ole vahvistettu virallisista lähteistä.

10.42:Terästehtaan siviilejä yritetään taas evakuoida tänään

Ukrainassa yritetään jälleen tänään evakuoida siviilejä Azovstalin terästehtaasta Mariupolin satamakaupungissa. Mariupol on ollut viikkokausia piiritettynä.

YK on aikaisemmin ilmoittanut tekevänsä kaiken mahdollisen, jotta Mariupolin evakuoinnit onnistuisivat.

Azovstalin terästehdaskompleksin alueelle ovat siviilien lisäksi perääntyneet myös viimeiset kaupunkia puolustavat ukrainalaisjoukot.

9.45: Etyj lähtee Itä-Ukrainasta

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö (Etyj) lopettaa tarkkailuoperaationsa Itä-Ukrainassa, järjestö kertoo verkkosivuillaan. Operaatio on ollut käynnissä vuodesta 2014. Venäjä, joka kuuluu järjestöön, käytti veto-oikeuttaan ja esti operaation jatkamisen.

Etyj on ollut ainoa kansainvälinen organisaatio, joka on ollut paikan päällä Itä-Ukrainassa siitä lähtien, kun yhteenotot Ukrainan joukkojen ja separatistien välillä alkoivat.

8.22: Venäjä etenee hitaasti 

Donbasin alue on edelleen Venäjän strateginen pääkohde Donetskinin ja Luhanskin saamisessa maan joukkojen hallintaan, sanoo Britannian puolustusministeriö tilannekatsauksessaan.

Brittien mukaan Venäjän joukot yrittävät edetä Izumista etelään kohti Slovjanskin kaupunkia. 

Ukrainan vastarinta on kuitenkin pitänyt, joten Venäjän eteneminen on ollut hidasta. Venäjä on myös kärsinyt raskaita tappioita, tilannekatsauksessa todetaan.

07.24: YK:n pääsihteeri kritisoi turvallisuusneuvostoa

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres arvosteli YK:n turvallisuusneuvostoa Ukrainan Kiovan vierailullaan.

Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin kanssa lehdistötilaisuudessa puhunut Guterres kritisoi neuvostoa siitä, että neuvosto ei ole onnistunut estämään tai päättämään sotaa Ukrainassa.

– Haluan tehdä tämän hyvin selväksi. Turvallisuusneuvosto ei tehnyt kaikkea sodan estämiseksi ja lopettamiseksi. Tämä on suuren pettymyksen, turhautumisen ja vihan aihe.

Samalla pääsihteeri lupasi laajentaa neuvostosta Ukrainaan annettavaa käteisavun määrää 100 miljoonaan dollariin kuussa. 

05.18: Kymmenen haavoittui Kiovan ohjusiskuissa

Torstai-iltaisissa ohjusiskuissa Kiovaan on ukrainalaisviranomaisten mukaan haavoittunut ainakin kymmenen ihmistä, kun yksi ohjuksista osui 25-kerroksisen asuintalon alakerroksiin sytyttäen talon palamaan.

Kaupungin pormestarin Vitali Klitshkon mukaan iskuja Kiovan keskusta-alueella sijaitsevassa Shevtshenkivskyin kaupunginosassa olisi ollut kaksi. 

Yksi ohjuksista osui yhdysvaltalaisen CBS Newsin tietojen mukaan lähelle hotellia, jossa YK:n pääjohtaja Antonio Guterres majoittuu Kiovan vierailullaan. Iskujen aikaan Guterres oli kuitenkin tapaamassa Ukrainan pääministeriä eikä siten ollut hotellilla. 

05.15: Perjantain seuranta-artikkeli alkaa

Lue myös:

    Uusimmat