Asiantuntijan mukaan Sedu Koskisen kaavailemat kohubileet voivat täyttää rikoksen tunnusmerkistön – "Kuin lähtisi hirvimetsälle Helsingin keskustassa"

7:04

Asiantuntijan mukaan viranomaisilla on tarvittaessa keinonsa estää yrittäjä Seppo "Sedu" Koskisen uudenvuodenaatolle kaavailemat juhlat. 

– Kuin lähtisi hirvimetsälle Helsingin keskustassa, toteaa HUSin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen Koskisen suunnittelemista juhlista. Lehtonen on lääketieteen ja oikeustieteen tohtori.

Viranomaisilla on Lehtosen mukaan keinoja tarvittaessa estää Koskisen suunnittelemien juhlien kaltaiset tilaisuudet.

– Tietysti viranomaiset yrittävät puhua ensin järkeä ennen kuin alkavat määräyksiä antamaan, ja niin on varmasti tässäkin tapauksessa tapahtunut, Lehtonen sanoo.

Koskinen on MTV3:n uutisen mukaan siirtänyt juhlansa vuodenvaihteeseen, mutta koronan tarttumisvaara on tuskin ohi silloinkaan.

– Vuodenvaihteen tilanne on auki tällä hetkellä. Tartuntalaissa on sellainen säännös, että voimakkaat rajoitukset voidaan antaa vain neljäksi viikoksi kerrallaan. Tällä hetkellä ei tietysti ole kiellettyä järjestää vuonna 2021 tilaisuuksia, mutta pidän todennäköisenä, että nykyisen rajoitusjakson päätyttyä annetaan uusia samanlaisia rajoituksia seuraavaksi neljäksi viikoksi, mutta se nähdään sitten 18. päivä, Lehtonen sanoo.

Vaaran aiheuttamisesta jopa vankeutta, "sama kuin lähtisi hirvijahtiin keskellä kaupunkia"

Lehtonen haluaa kuitenkin lisätä vielä, että rikoslaissa on pykälä vaaran aiheuttamisesta.

Rikoslain 21 luvun 13 pykälässä käsitellään tilannetta, jossa joku tahallaan tai törkeällä huolimattomuudellaan aiheuttaa toiselle vakavan hengen tai terveyden vaaran.

– Tahallisuudella on eri muotoja, mutta yksi muoto on, että suhtautuu seurauksiin välinpitämättömästi tai hyväksyvästi, eli jos viranomaiset ovat antaneet ohjeita esimerkiksi kulkutaudin leviämisen välttämiseksi ja joku tieten tahtoen toimii ohjeiden vastaisesti, niin on hyvin lähellä, että rikoksen tunnusmerkit täyttyvät, Lehtonen sanoo.

– Se on vähän sama kuin joku lähtisi hirvijahtiin keskellä kaupunkia ampumaan pyssyllä ihmisten joukossa, eli aiheuttaa hengen ja terveyden vaaraa heille. Tämä pykälä sopii minusta tapauksiin, joissa ei yhtään välitetä viranomaisten ohjeista, Lehtonen pohtii.

Koskisen suunnitteleman juhlapaikan lähellähän on Sörkan vankila. Voiko tällaisessa tapauksessa vaaran aiheuttamisesta tulla niin kova tuomio, että siitä seuraa vankeutta?

– Vaaran aiheuttamisesta tekomuotona on rangaistuksena sakkoja ja enimmäisrangaistuksena kaksi vuotta vankeutta, Lehtonen sanoo.

Lehtosen mukaan nykyisessä koronatautitilanteessa viranomaisten ohjeet ovat hyvin selkeät, ja niiden noudattamatta jättäminen on selkeää vaaran aiheuttamista.

– Kun kootaan viranomaisten suositusten ja ohjeiden vastaisesti iso joukko ihmisiä, niin ollaan hyvin lähellä rikostunnusmerkistön täyttymistä, Lehtonen sanoo.

Lääkärin määräys riittäisi estämään juhlat, virka-apua poliisilta

Seppo Koskisen juhlat voidaan estää myös lääkärin määräyksellä ja poliisin tai puolustusvoimien avustuksella, sillä tartuntatautilaissakin sanotaan näin:

– Jos Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, aluehallintovirasto, tartuntatautien torjunnasta vastaava kunnan toimielin, kunnan tartuntataudeista vastaava lääkäri tai sairaanhoitopiirin kuntayhtymän tartuntataudeista vastaava lääkäri toteaa, että yleisvaarallisen tai yleisvaaralliseksi perustellusti epäillyn tartuntataudin leviämistä ei voida muulla tavoin estää, poliisin, pelastusviranomaisen tai puolustusvoimien on annettava tämän pyynnöstä virka-apua.

Jos todetaan, että on yksittäinen paikka, jossa on vaaraa, että tartunta leviää, niin se voidaan Lehtosen mukaan jopa yksittäisen lääkärin määräyksellä sulkea ja tarvittaessa siihen voidaan käyttää hallintopakkoa ja määrätä poliisi valvomaan, että paikka pysyy suljettuna.

Lehtonen sanoo olevansa luottavainen sen suhteen, että viranomaiset keksivät keinot Seppo Koskisen suunnittelemien juhlien estämiseksi.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja