Asiantuntija MTV:lle: Tässä oli Wagnerin menestyksen salaisuus – ja tältä näyttää palkka-armeijan kohtalo

Kreml valmistellut Wagnerin ja Prigozhinin korvaamista jo juhannuskapinasta lähtien – "Sitä ei voitu toteuttaa heti" 3:19
Kreml valmistellut Wagnerin ja Prigozhinin korvaamista jo juhannuskapinasta lähtien – "Sitä ei voitu toteuttaa heti"

Wagneriin perehtynyt asiantuntija ja Tampereen yliopiston väitöskirjatutkija Mikko Räkköläinen kertoo arvionsa palkka-armeijan kohtalosta MTV Uutisten haastattelussa. 

Räkköläinen uskoo, että koko Wagner tulee kuihtumaan ja tilalle tulevat uudet organisaatiot. 

Räkköläinen ei usko, että Venäjän puolustushallinto haluaisi laittaa toisen henkilön johtamaan Wagneria, joka saisi samanlaisen vallan kuin edesmenneellä Jevgeni Prigozhinilla oli.

– Wagner organisaationa ja brändinä – en usko, että se tulee vain jatkamaan uuden johtajan alaisuudessa.

Räkköläinen arvioi, että Venäjän puolustusministeriön ja muiden organisaatioiden alaisuudessa toimivia yrityksiä tullaan nyt käyttämään siihen, että ne tulevat Wagnerin tilalle operaatioissa.

– Ja sitten kun Wagner lakkaa maksamasta palkkaa, siitä vapautuu aika paljon aika osaavaa väkeä vapaille markkinoille.

Wagnerin menestys perustui itsenäiseen toimintaan

Räkköläisen mukaan Wagner oli menestyksekäs organisaatio juuri sen takia, että Prigozhin pystyi johtamaan sitä niin itsenäisesti.

– Se oli todella hyvin organisoitu ryhmä. Jos Wagnerissa suoriutui tehtävistään hyvin sai ylennyksiä – toisin kuin vaikka Venäjän armeijassa. Siellä on tyyppejä, jotka aloittivat aivan pohjalta ja ylenivät Wagnerin johtotehtäviin. Venäjän armeija ei todellakaan toimi näin. 

Räkköläinen kertoo, että Wagner antoi kenttäjohtajilleen vapauden toimia parhaaksi katsomallaan tavalla. Vapauden kääntöpuoli Venäjän hallinnon kannalta oli se, että Wagnerista tuli liian itsenäinen.

Organisaation alasajo

Räkköläinen ei siis usko, että Wagnerin johtoon asetettaisiin enää ketään. Sen sijaan hän arvelee, että koko organisaatio ajetaan nyt alas.

– Vaikka Wagnerin johtajia kuoli tässä lentokoneen maahansyöksyssä, Wagnerilla on edelleen arviolta useamman kymmenen erittäin kokeneen ja pätevän johtajan joukko, jotka vastaavat eri operaatioista tai organisaation toiminnan eri haaroista. Heidän johdollaan se pystyy pyörimään toistaiseksi kunnes sen tehtävät ja resurssit saadaan siirrettyä muille toimijoille, jotka ovat sitten puolustusministeriön näkökulmasta luotettavimpia.

Räkköläinen kertoo, että Venäjän sisäpolitiikassa käydään koko ajan organisaatioiden välistä valtataistelua ja myös merkittävien valtaa pitävien yksilöiden välistä valtataistelua. 

– Sellaisessa taistelussa Wagner on aika iso palkinto, koska sen resurssien kontrolloiminen, eli kuka niitä pääsee hallitsemaan – se on iso saalis.

Räkköläisen mukaan Prigozhinilla oli uskomaton organisointikyky, oikeat kontaktit ja poliittinen vaikutusvalta. Näin Prigozhin pystyi takaamaan Wagnerin itsenäisyyden. 

Prigozhinin kadottua ja poliittisen tuen kadottua Räkköläinen ei usko, että Wagner pärjäisi Venäjän sisäpoliittisessa valtataistelussa.

Mitä lentodata kertoo? Ilmailuasiantuntija katsasti Prigozhinin koneen taustat 4:27

Lue myös:

    Uusimmat