Wagner-koneen maahansyöksyn ruumiit ja musta laatikko löytyivät

Mitä lentodata kertoo? Ilmailuasiantuntija katsasti Prigozhinin koneen taustat 4:27
Hämärä matkustajalista: Perttu Karivalo kertoo yläpuolella löytyvällä videolla erikoisesta yksityiskohdasta jonka hän laittoi merkille.

Wagner-palkkasotilasyhtiön johtajaa Jevgeni Prigozhinia kuljettaneen lentokoneen maahansyöksyn jäljiltä on löydetty kymmenen ruumista ja lentotietoja tallentaneet laitteet, kertovat viranomaiset.

Tutkimusryhmän Telegram-viestin mukaan ruumiit löydettiin paikasta, jonne kone oli syöksynyt.

Prigozhinia kuljettanut kone putosi toissa päivänä, kun se oli matkalla Moskovasta Pietariin.

Musta laatikko osoittaa, mikä lennossa meni pieleen

Vaikka lentokone olisi täysin tuhoutunut, on mustilla laatikoilla hyvät mahdollisuudet selvätä ehjänä rytäkästä. Laatikoita on yleisesti lentokoneissa kaksi: ensimmäinen on CVR:ksi kutsuttu laite (cockpit voice recorder), joka tallentaa kaikki ohjaamossa käydyt keskustelut esimerkiksi viimeisen tunnin ajalta. Toinen taas on oranssin värinen paketti, josta löytyy koneen suoritusarvot ennen onnettomuutta.

Jos musta laatikko löytyy ehjänä, olisi normaaliolosuhteissa brasilialaisen Embraer-lentokonevalmistajan mahdollista osallistua onnettomuustutkintaan, kertoo ilmailuasiantuntija Perttu Karivalo.

– Näissä tapauksissa informoidaan normaalisti heti koneen valmistajaa ja moottorin valmistajaa. Mutta ottaen huomioon olosuhteet, tässä tilanteessa tuskin ketään tullaan kutsumaan paikalle. Venäjä voi sanoa, että ei käy.

Karivalon mukaan on myös vaikea sanoa, onko Venäjällä tällaisia laatikoita edes kykyä purkaa.

– Oikeastaan vain valmistajalla on työkalut mustien laatikoiden purkamiseen. Ja mihin he edes lähettäisivät ne, kun pakotteet ovat päällä?

Jos koneessa on tapahtunut räjähdys, varmistuu sekin mustan laatikon datasta.

– Musta laatikko pystyy osoittamaan omalla datallaan mikä oli se hetki, kun jotain tapahtui. Se ei kerro suoraan, että onko siellä ollut räjähde, vaan se nähdään koneen suoritusarvoista.

Onnettomuuden jälkeen laatikot laitetaan yleensä välittömästi kuljetusastioihin ja lähetetään asianomaiselle tahoille.

"Toinen lentokone ei yhdeydessä Wagneriin"

Toisella lentokoneella, jonka eräät venäläiset tiedotusvälineet yhdistävät Wagnerin palkkasoturijoukkojen johtajaan Jevgeni Prigozhiniin, ei uutistoimisto Reutersin mukaan ole mitään yhteyttä palkkasoturiryhmään, eikä ole koskaan ollutkaan, kertoi lentokoneita operoivan yhtiön toimitusjohtaja Reutersille.

Venäjän ilmailuviranomaisen mukaan Prigozhin oli yksityisen Embraer-koneen kyydissä, joka syöksyi maahan keskiviikkoiltana Moskovan luoteispuolella. Tutkinnassa ei ole Reutersin mukaan vielä saatu lopullisesti selville koneessa olleiden 10 ihmisen henkilöllisyyttä, mutta Venäjän presidentti Vladimir Putin on lähettänyt surunvalittelut heidän perheilleen.

Venäläiset tiedotusvälineet, jotka liittyvät pääasiassa Wagnerin ryhmän Telegram-kanavaan Grey Zone, olivat yhdistäneet toisen liikelentokoneen, jonka tunnus oli RA-02748, palkkasotilasryhmään ja kertoneet, että se oli myös ilmassa onnettomuushetkellä.

Lentokoneen operaattori, venäläinen Jetica LLC -yhtiö, kiisti kuitenkin kaiken tällaisen yhteyden.

– Itse kone tai sen matkustajat eivät ole yhteydessä Wagneriin, eivätkä ole koskaan olleetkaan, Jetican toimitusjohtaja Sergei Trifonov sanoi Reutersille.

– Tätä konetta ei ollut vuokrattu, Trifonov sanoi. Hän kieltäytyi reutersin mukaan kertomasta, kuka sen omistaja oli.

Lue myös:

    Uusimmat