Asiantuntija: Venäjä sai Suomelta aivan muuta kuin odotti

Asiantuntija vastaa: Tästä syystä Venäjä kylvää pelkoa ja hämmennystä Suomen itärajalla 10:57
Asiantuntija vastaa: Tästä syystä Venäjä kylvää pelkoa ja hämmennystä Suomen itärajalla

Asiantuntijan mukaan Venäjä testaa rajatoimillaan Nato-Suomen kykyä suojella omaa aluettaan. Raja-asemien sulkemisia ei Venäjällä hänen mukaansa osattu odottaa.

Suomi sulkee ensi yönä Vaalimaan, Nuijamaan, Imatran ja Niiralan rajanylityspaikat.

Taustalla on lisääntynyt turvapaikanhakijoiden määrä. Venäjän epäillään edesauttaneen turvapaikanhakijoiden pääsyä rajalle.

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön pääsihteerin vanhempi strateginen neuvonantaja, Venäjä-asiantuntija Hanna Smith arvioi Venäjän halunneen toimillaan osoittaa Suomelle, että Nato-jäsenyydellä on seurauksensa.

Tämä on Smithin mukaan vai yksi teko toimien ketjussa, joihin saattavat kuulua myös esimerkiksi Itämerellä tapahtuneet kaapelivauriot. 

– Mitä tahansa voi olla odotettavissa. Ei ehkä mitään isoa, mutta tällaista pientä kiusaa koko ajan; testaamista, härnäämistä. Haetaan uutta tapaa olla rajanaapureita, Smith toteaa MTV:n Huomenta Suomen haastattelussa.

Venäjän toimet luovat Smithin mukaan Suomeen ”epävarmuuden ilmapiiriä”.

– Tietenkin se johtaa siihen, että hirveän paljon huomiota menee tähän asiaan ja resursseja lähtee. Mutta suoranainen ”uhkauhka” ei juuri nyt ole päällä.

Varautuminen on onnistunut

Smithin mukaan Venäjän rajatoimissa ei ole nyt sinänsä mitään uutta tai yllättävää. Hän viittaa vuosien 2015–2016 pakolaiskriisiin.

Smithin mukaan Suomi on sen jälkeen onnistunut varautumaan tilanteeseen.

– On muutettu lakeja, vahvistettu rajavalvontaa ja Rajavartiolaitostakin. 

– Jos osataan kartoittaa ja katsoa, että meillä lainsäädäntö ja muut kyvyt ovat kohdallaan, pysytään aika hyvinkin varautumaan siihen, mitä Venäjän tiedetään tehneen muualla. 

Raja-asemien sulkemisilla ei suuria vaikutuksia

Miten asemien sulkeminen Suomen puolella sitten vaikuttaa tilanteeseen? Smithin mukaan sillä ei tule olemaan suuria suoria vaikutuksia mihinkään.

– Ehkä saadaan hillittyä hiukan sitä, miten Venäjä rajaansa hoitaa.

Voisiko ajatella, että raja-asemien sulkeminen on Suomelta jopa ylireagointia? Smithin vastaus on lyhytselitteinen.

– Ei ole. On ihan selvää, että Venäjä testaa nyt Nato-Suomen kykyjä ja keinoja reagoida Venäjän liikkeisiin.

Smithin mukaan on keskeisen tärkeää toimia päättäväisesti ja nopeasti.

– Eli kyllä tässä nyt Venäjän testiä on ja jos nyt ei jämäkästi toimittaisi, se ei olisi hyvä asia.

Venäjällä toivottiin toisenlaista reaktiota

Smith uskoo Venäjän odottaneen Suomelta samanlaista reaktiota turvapaikanhakijoiden tuloon kuin vuonna 2015. Tuolloin edettiin Venäjän kanssa neuvottelemalla ja presidentti Sauli Niinistö soitti Vladimir Putinille.

– Sitä ehkä Venäjä nytkin toivoi, mutta nyt se sai ihan erilaisen reaktion ja erilaisen Suomen.

– Voi olla, että siellä ainakin hiukan hämmästyttiin siitä, että Suomi päätti ihan itsenäisesti ja jämäkästi toimia tässä kohdassa. Neuvottelutilanne on aika usein sitä, mitä Venäjä hakee.

Oikaisu 17.11.2023 kello 10.49: Toisin kuin jutussa alun perin kirjoitettiin, Hanna Smith ei ole Hybridiosaamiskeskuksen tutkimusjohtaja, vaan Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön pääsihteerin vanhempi strateginen neuvonantaja.

Lue myös:

    Uusimmat