Venäjän rajaviranomainen esti turvapaikanhakijoita palaamasta Kainuussa: "Laittoi oman puolen rajapuominsa kiinni"

Onko Kainuun raja-asemilla näkynyt poikkeuksellista liikehdintää? 5:18
Tomi Tirkkonen kertoo videolla, mitä Kainuun turvapaikanhakijoista tiedetään.

Viime yönä ei Kainuun rajanylityspaikoilla tehty havaintoja turvapaikanhakijoista tai muista maahan pyrkivistä siirtolaisista, kertoo Kainuun rajavartiolaitoksen apulaiskomentaja Tomi Tirkkonen.

– Viime yö on ollut rauhallinen, hän kommentoi.

Eilen Vartiuksen rajanylityspaikan kautta Suomeen saapui 18 turvapaikanhakijaa. Henkilöt olivat kotoisin Jemenista, Syyriasta ja Somaliasta.

Raja-asemasta lähin venäläiskaupunki on Kostamus noin 30 kilometrin päässä. Henkilöt ovat saapuneet rajalle sieltä, mutta tarkempi matkareitti ja matkan vaiheet ovat yhä selvitettävänä.

Venäjän toiminta muuttunut

Tirkkosen mukaan Venäjän FSB:n rajavartiopalvelu ei estänyt henkilöiden lähtöä maasta.

– Päinvastoin (rajavartiopalvelu) laittoi oman puolen rajapuominsa kiinni, kun nämä henkilöt lähestyivät Suomen raja-aukkoa, ja estivät tällä tavalla heidän mahdollisuudet palata takaisin Venäjälle täydentämään maahantuloedellytyksiä.

– Tämä on kyllä selkeä muutos aikaisempaan verrattuna Venäjän toiminnassa.

Neljä rajanylityspaikkaa sulkeutuu itärajalla ensi yönä – apulaiskomentaja Jukka Lukkari kertoo, mitä on odotettavissa 1:57
Neljä rajanylityspaikkaa sulkeutuu itärajalla ensi yönä – apulaiskomentaja Jukka Lukkari kertoo, mitä on odotettavissa.

Eteläisten rajanylityspaikkojen sulkeutuminen vaikuttaa liikenteeseen

Eteläisempien rajavartioasemien sulkeminen vaikuttanee Tirkkosen mukaan Kainuussa niin, että rajaliikenne lisääntyy jonkin verran, kun henkilöiden, joiden on pakko liikkua Suomen ja Venäjän välillä, siirtyvät kulkemaan pohjoisemmaksi.

Kaakkois-Suomen rajavartiolaitoksen apulaiskomentaja Jukka Lukkari kertoo, että lähestyvä kolmen kuukauden sulku vaikuttanee tänään rajaliikennettä kiihdyttävästi.

– Ihmiset haluavat päästä sille puolelle rajaa, missä he pääasiassa haluavat olla, siksi tämä rajaliikenne hetkellisesti vähän nousee., hän arvioi.

Kun raja suljetaan Kaakkois-Suomessa, lasketaan siellä raja-asemalla rajapuomit, asennetaan paikalle ajoesteet sekä pystytetään henkilökulun estävää aitaa.

Lue myös: