Mainos

Asiantuntija: Venäjä pelaa aikaa Krimin mysteerimiehillä

Ilman sotilastunnuksia Ukrainan Krimillä partioineilla miehillä pyritään pelaamaan aikaa ja saamaan aikaan sekaannusta konfliktissa. Näin arvioi kapteeni Olli Teirilä Maanpuolustuskorkeakoulun Strategian laitokselta.

- On vaikea sanoa, miksi siellä on ollut eri joukkoja ilman tunnuksia, näyttää siltä että on haluttu pelata aikaa, ettei voida selvästi osoittaa sormella ketä siinä on kyseessä. Paikan päältä saatujen tietojen mukaan kyseessä ovat kuitenkin venäläisjoukot.

Krimillä viime viikolla partioinnin aloittaneet miehet herättivät hämmennystä, sillä kukaan ei tuntunut ottavan vastuuta, kenen käskystä miehet olivat saapuneet kaduille. Teirilä muistuttaa, että Venäjällä on Krimillä oma laivastotukikohtansa. Kaikki Krimillä partioineet ”mysteerimiehet” eivät kuitenkaan välttämättä olleet tukikohdan väkeä. Osa on saattanut tulla paikan päälle muualta.

Teirilän mukaan tärkein selvitettävä kysymys on nyt, mitä Venäjä todella toimillaan haluaa.

– Tätä yritämme kaikki kartoittaa, mitkä ovat Venäjän oikeat tavoitteet ja kuinka pitkälle on oikeastaan tarve mennä; esimerkiksi Krimillä olevien venäläisten aseman suhteen sotilaallisilla keinoilla asemansa turvaamiseksi.

Suomen on Teirilän mukaan seurattava Krimin tapahtumia tarkasti, mutta puheet liikekannallepanosta (reservien asepalvelukseen kutsumisesta) ovat vahvasti liioiteltuja ja ennenaikaisia.

– Kun on kyse eurooppalaisia konflikteja sisältävä uhkamallista, niin kyllä tilanne vaatii hyvin tarkkaa tarkastelemista, niin meillä puolustusvoimissa kuin pää- ja ulkoministeritasolla, kuten viikonloppuna huomattiin. Välitöntä uhkaa tämä ei vielä aiheuta. Ennakkovaroituksia saadaan sitten, jos siihen on aihetta.

Strategian laitoksellakaan ei ole ollut syytä hätäkokouksiin.

– Laitoksemme pyrkiikin tekemään pidemmän aikavälin tarkastelua. Pyrimme katsomaan tilannetta kokonaisuutena, eikä niinkään, että millaisella rekisterikilvellä liikkuu autoja missäkin päin konfliktialuetta, Teirilä kertoo.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.