Asiantuntija: Trump yhtä arvaamaton kuin vaalikampanjassaan – teot ristiriidassa vaalisloganin kanssa

Trumpin ensimmäinen vuosi oli myrskyisä ja riitaisa 5:24

Donald Trumpin astumisesta Yhdysvaltain presidentin virkaan tulee huomenna kuluneeksi vuosi. Amerikka-asiantuntija, emeritusprofessori Markku Henriksson arvioi Seitsemän uutisissa Trumpin ensimmäistä vuotta.

Henrikssonin mukaan Trump on edelleen yhtä ennalta-arvaamaton kuin oli vaalikampanjansa aikana. Vaikka Trump on jatkanut vaalilauseensa, "make America great again" eli "tehdään Yhdysvalloista suuri jälleen", toistelemista ei se ole näkynyt hänen politiikassaan.

– Trumpin vaalilause oli, että "tehdään Yhdysvalloista suuri jälleen", niin tässä Trump on melkein totaalisesti epäonnistunut.

Henriksson nostaa esiin muun muassa Tyynenmeren kauppasopimuksen kaatamisen, kommentit Afrikan maista "persläpimaina". Molemmat toimet helpottavat Kiinan kauppapolitiikkaa alueilla, ja näin pienentävät USA:n vaikutusvaltaa.

Trump on uhannut myös Pariisin ilmastosopimuksen irtisanomisella, mikä edesauttaa Kiinan ja Venäjän mahdollisuuksia nousta ilmastonmuutoksen vastustamisen ja cleantechin eturintamaan.

– Kyllä oikeasti voi kysyä, että missä Yhdysvallat enää on se johtaja.

Emeritusprofessori Markku Henrikssonin koko haastattelun voit katsoa jutun otsakkeessa olevalta videolta.

Lue myös:

    Uusimmat