Mainos

Asiantuntija: Trumpin puhe odotettua nationalistisempi – "Yhdysvallat ei välttämättä johda enää ollenkaan"

3:49

Yhdysvaltain uuden presidentin Donald Trumpin virkaanastujaispuhe oli vahvemmin nationalistinen kuin odotettiin, analysoi Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola. Hänen mielestään puheessa oli selkeä ideologinen lataus seuraaville neljälle vuodelle.

Puheen odotettiin Aaltolan mukaan olevan ehkä enemmän Trumpin voitonpuheen kaltainen, sellainen, joka olisi korostanut kansan yhtenäisyyttä. Sen sijaan siinä korostui voimakkaasti itsekäs Amerikka ensin -ajattelu.

– Jumala suojelee Amerikkaa, joka on itsekäs, suojelee omia rajojaan ja käyttää dollarinsa Yhdysvaltojen suojeluun. Massiiviset rahat, mitkä on laitettu muun maailman turvallisuuteen, pitää kotiuttaa. Kansainvälinen solidaarisuus kohdistuu niihin maihin, jotka ovat samalla tavalla itsekkäitä, Aaltola kuvailee puheen sisältöä.

Aaltola arvioi, ettei Trumpin puhe nouse historian kirjoihin. Se lähinnä takoi amerikkalaisille uuden presidentin yksinkertaista perusviestiä. Aaltolan mukaan Trump kuitenkin tietyssä määrin myös jatkaa edellisen presidentin Barack Obaman eristäytymislinjaa.

– Hänen linjansa on radikaalimpi versio obamalaisesta takaa johtamisesta. Nyt Yhdysvallat ei johda välttämättä enää ollenkaan.

Trump korosti tekoja, ei puhetta. Hän haluaa muuttaa Washingtonia, mutta siinä saattaa Aaltolan mukaan tulla ongelmia.

– Washington on ihan yhtä polarisoitunut kuin aikaisemminkin, ja vaikka republikaanit saivat enemmistön kongressiin, on omassa puolueessakin huomattavaa hajaannusta siitä, mitä pitäisi tehdä.

Yhdysvaltain globaali rooli on Aaltolan mielestä kysymysmerkin alla.  

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja